Țuica de pere este o băutură excepțională, foarte apreciată de români și de străini, deopotrivă. Iată care este modul acesteia de preparare și câteva sfaturi, culese de la specialiștii din domeniu.
Pentru o țuică de pere ca la carte, ai nevoie de fructe coapte, care se zdrobesc ușor în mână, dar care nu și-au schimbat culoarea. Perele nu trebuie să fie lovite, putrezite și, în niciun caz, necoapte. Codițele trebuie îndepărtate, pentru a obține o țuică fină, deloc amară.
Aciditatea redusă din pere poate dăuna fermentației, astfel că este indicată adăugarea de acizi. În modul acesta, pH-ul va scădea, iar microorganismele dăunătoare nu se vor putea dezvolta. În același timp, drojdia de cultură pură va putea lucra eficient. Pentru a se obține temperatura de fermentație dorită, la preparare, fructele trebuie să aibă între 16 și 18 grade Celsius, potrivit scridoc.com.
Țuica de pere: Mod de preparare și sfaturi prețioase
Perele fermentează la 15-18 grade Celsius. În cazul în care temperatura este mai ridicată, aroma deosebită se pierde. Dacă nu mai iese dioxid de carbon pe la dopul de fermentație, după aproximativ trei săptămâni se recomandă verificarea stadiului în care se află decoctul. Aceasta se efectuează cu ajutorul benzilor pentru testarea glicozuriei, iar valoarea trebuie să fie între 1,7 și 4% mas.
Țuica de pere realizează în mai multe etape, și anume: distilarea, depozitarea înainte de filtrare, aducerea la tăria de consum, filtrarea și depozitarea pentru consum.
Distilarea
O etapă foarte importantă în prepararea țuicii de pere este distilarea. Aceasta se realizează la finalul fermentației, cu mare atenție, evitându-se, astfel, depozitarea decoctului pe o perioadă prea lungă de timp. Ai nevoie de un aparat de măsurat conținutul de alcool, care trebuie instalat în spațiul de evacuare și care trebuie să indice 55% vol. Gustă de mai multe ori, pentru a vedea dacă țuica este bună pentru consum.
În cazul în care nu are un gust stricat, țuica de pere poate fi colectată în vase de jumătate de litru sau de un litru și degustată încă o dată.
Depozitarea înainte de filtrare
Păstrați vasele cu țuică închise ermetic 1-2 luni, la 15 grade Celsius, într-un loc întunecat. Se evită depozitarea acestora la temperaturi mai mari, pentru a nu se pierde din aromă.
Aducerea la tăria de consum și filtrarea
Probabil ai observat că țuica de pere nu este foarte limpede, însă acest lucru se datorează conținutului ridicat de uleiuri eterice. Pentru a avea o aromă ca la carte, se recomandă aducerea cu 4-5% vol. alcool mai jos decât tăria dorită, filtrarea și amestecarea cu o ustensilă dură. În acest fel, aspectul tulbure va dispărea și băutura va avea concentrația de alcool dorită.
Înainte de filtrare, nu este indicată răcirea la 0 grade Celsius, pentru că se vor pierde uleiurile eterice. Prin urmare, specialiștii sunt de părere că cea mai bună temperatură de filtrare este de 4-6 grade Celsius.
Depozitarea țuicii de pere
Țuica de pere trebuie păstrată într-un loc ferit de lumină, căldură și oxigen, în vase pline. Se păstrează la întuneric, la o temperatură de 15 grade Celsius. Băutura alcoolică nu trebuie turnată în sticle prea mari, pentru a nu pierde aroma.