Boli si tratamente

Tumorile rinofaringiene. Simptome, diagnostic si tratament

Publicat: 20 oct. 2011
7

Carcinoamele rinofaringelui sunt rare in Europa si America, in schimb incidenta lor este crescuta in partea de sud a Chinei, iar peste tot in lume sunt de doua ori mai frecvente la barbati decat la femei si apar dupa 40 de ani.

Cavumul sau rinofaringele este prima portiune a faringelui, situata in partea posterioara a foselor nazale, avand contact lateral cu orificiile trompei lui Eustchio prin care comunica cu urechea media de fiecare parte. Tumorile pot interesa una, doua sau toate cele trei portiuni ale faringelui.

In ceea ce priveste tumorile de cavum, sediul principal al acestor tumori este reprezentat de peretele postero-superior si cel lateral, mai ales regiunea peritubara regiuni in care este dispus tesutul limfoid.

Cauzele tumorilor rinofaringiene
Exista o predispozitie gentica (sunt descrise antigene HLA asociate acestui carcinom). Virusul Epstein-Barr are si el un rol in patogeneza acestor tumori. Nitrozaminele din pestele afumat si aldehida formica inhalata la locul de munca sau in ritualuri religioase sunt factori de risc recunoscuti in dezvoltarea acestor tumorilor.

Cele mai frecvente tumori sunt carcinoamele epidermoide si tumorile limfoepiteliale, impreuna constituind 75% din tumori. Alte tipuri histologice sunt limfomul, plasmocitomul cat si limfomul Burkitt in Africa. Locul de origine este cel mai adesea la nivelul fosetei Rosenmüller, se extinde submucos spre gaura rupta pe unde patrunde endocranian si infiltreaza elementele din sinusul cavernos.

Simptome
Simptomatologia depinde de cat de repede este descoperita tumora, de gradul de extensie si de invadarea structurilor invecinate. Evolutia clinica este descrisa in  patru stadii de evolutie:

1. Perioada de debut 
Este evidentiata mai mult de simptome de vecinatate de aceea diagnosticul in aceasta etapa este uneori tardiv. 

– semne nazofaringiene de tipul rinita unilaterala cronica seroasa sau muco purulenta cu obstructie nazala care se poate bilateraliza, impune un examen atent al cavumului. 

– semne auriculare de tipul unei otite medii seroase unilaterale, surditate, acufene, autofonie de partea afectata. Simptomatologia nu se remite dupa tratament ceea ce declanseaza un semnal de alarma.

 – simptomele de nevralgie auriculara persistenta cu cefalee frontala, occipitala sau orbitara. 

– semnele ganglionare sunt reprezentate de adenopatie cervicala, dura, indolora, fixata la tesuturile invecinate.

– semnele oculare se refera la paralizia oculomotorului extern  datorata extinderii tumorii la baza craniului.

2. Perioada de stare
Se caracterizeaza prin accentuarea simptomelor de mai sus.

3. Perioada de extensie
In aceasta perioada tumora se extinde in toate directiile, mai frecvent spre baza craniului (producand luziuni ale nervilor cranieni) si spre peretii laterali, spre fosa nazala si etmoid, provocand strabism si exoftalmie. Poate prinde valul palatin determinad tulburari in fonatie si deglutitie.

4. Perioada terminala 
Depinde de tipul histopatologic si de varsta pacientului. La tineri tumorile sunt mai agresive decat la adulti.

Diagnostic si tratament
Tumorile rinofaringiene sunt evidentiate prin rinoscopie posterioara, iar palparea regiunii cervicale descopera existenta si caracterul adenopatiei. Examinari paraclinice necesare diagnosticului:

– endoscopia rinofaringelui;
– biopsia sub control optic;
– tomografia computerizata (CT);
– rezonanta magnetica nucleara (RMN);
– masurarea titrului de antigene si anticorpi pentru virusul Epstein-Barr care permite detectarea timpurie a recidivelor asimptomatice.

Sunt utile examinarile sanguine de rutina, ecografia hepatica si radiografia pulmonara (detectarea metastazelor). Metastazele se dezvolta la nivel pulmonar, hepatic si osos.

Diagnosticul pozitiv se face pe baza examenului clinic, este confirmat prin biposie, iar aprecierea extinderii leziunilor tumorale si stadializarea TNM se face prin metode imagistice (CT si RMN). Diagnosticul diferential se face cu tunori benigne si tuberculoza.

Tratamentul acestor tumori se face prin radioterapie, la care se poate asocia chimioterapia. Chirurgia are un rol redus, este rezervata exerezei tumorilor mici circumscrise sau extirparii nodurilor limfatice cervicale dupa controlul local al tumorii primare. Detectarea precoce a recidivelor asimptomatice permite tratamentul acestora cu laserul holmiu-YAG. Prognosticul variaza in functie de stadiul TNM, supravietuirea la 5 ani variaza intre 35% si 55%.

Adauga un comentariu