Turcia a avertizat că poate să blocheze aderarea Suediei și Finlandei la NATO dacă cerințele sale nu îi sunt respectate. Cele două țări pot intra în NATO doar cu 100% din voturi.
Turcia a încheiat un acord cu cele două țări pe mai multe criterii. Menţionăm că Turcia dorește colaborarea cu Suedia și Finlanda pe extrădarea unor lideri ai unor grupări kurde considerate teroriste de guvernul turc.
Turcia poate bloca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO
Recep Erdogan a explicat faptul că Turcia poate bloca aderarea Suediei și a Finlandei la NATO dacă cele două țări nu îşi respectă angajamentele asumate în legătură cu organizațiile considerate teroriste de guvernul de la Ankara. În încheierea summitului alianței NATO de la Madrid, Erdogan a transmis foarte clar că Turcia nu negociază înţelegerea pe care cele trei țări le-au semnat.
Erdogan a subliniat necesitatea ca Suedia și Finlanda să înceapă să extrădeze suspecții de terorism care au legături cu grupările de kurzi considerate a fi ilegale. Turcia s-a referit și la rețeaua clericului care este exilat şi care este acuzat că a organizat lovitura de stat eșuată în 2016. O altă nemulţumire transmisă de Recep Erdogan face referire la faptul că cele două țări au blocat exporturile de arme către Turcia. Cu alte cuvinte, dacă cele menţionate mai sus vor fi încălcate, Parlamentul Turciei care este controlat de către președintele țării se va opune aderării celor două țări.
Menţionăm faptul că Erdogan este liderul absolut al Turciei, acesta controlând cu o mână de fier partidele aflate la guvernare. Opoziția din Turcia este foarte slabă, mai ales după valul de arestări din urmă cu câţiva ani.
Finlanda și Suedia vor să adere la NATO
După izbucnirea războiului din Ucraina, Finlanda și Suedia și-au manifestat intenţia de a adera la NATO. Cele două țări au avut decenii de neutralitate declarată în constituţie, dar teama de o posibilă invazie a Rusiei i-a făcut pe politicieni să îşi revizuiască părerile. În replică, Vladimir Putin a declarat recent că nu are nicio problemă cu cele două țări şi cu dorinţa acestora de a lua parte din cea mai mare alianţa militară din istorie, dar că va lua măsuri în consecință. Liderul de la Kremlin a făcut referire că Rusia va reacționa progresiv cu deciziile celor două țări:
”Nu avem probleme cu Suedia şi Finlanda, aşa cum avem cu Ucraina. Dacă Finlanda şi Suedia doresc aceasta, să adere. Este problema lor, pot adera la ce doresc”, a spus el.
Totuşi, viceministrul rus de Externe nu a fost la fel de diplomat ca şi președintele Putin și a lansat mai multe avertismente în acest sens:
„Condamnăm cursul iresponsabil al Alianței Nord-Atlantice, care ruinează arhitectura europeană sau ce a mai rămas din ea. Am foarte multe îndoieli dacă perioada următoare va fi calmă pentru vecinii noștri nord-europeni”, a declarat miercuri miercuri viceministrul rus de externe Serghei Riabkov.
Așadar, vom vedea dacă Turcia se va opune Suediei și Finlandei pe drumul lor de aderare la NATO.
Ar putea dar nu vor reusi !, daca va explic inca odata o sa stergeti comentariu inca odata