International

Turcia lansează operațiuni militare la granițele sale sudice. Care este rolul acestora

Publicat: 26 mai 2022
Președintele Turciei, Tayyip Erdogan
Președintele Turciei a declarat că Ankara va lansa în curând noi operațiuni militare la granițele sale de sud

Președintele Turciei a transmis că Ankara va lansa în curând noi operațiuni militare la granițele sale de sud. Motivul este extinderea zonelor sigure de 30 de km și a combate ceea ce el a descris ca fiind amenințări teroriste în acele regiuni. Consiliul Național de Securitate al țării a venit cu explicații suplimentare.

Recep Tayyip Erdogan a spus că operaţiunile vor fi lansate imediat ce forţele militare, de informaţii şi de securitate vor încheia pregătirile în acest scop, însă nu a oferit mai multe detalii cu privire la această decizie.

Operațiunile militare nu vizează suveranitatea vecinilor săi

Turcia spune că operațiunile militare actuale și viitoare ale la granițele sale de sud nu în niciun fel integritatea teritorială și suveranitatea vecinilor, ci sunt necesare pentru securitatea țării, au subliniat reprezentanții din Consiliul Național de Securitate din Turcia.

”Operațiunile care se desfășoară acum și în viitor pentru a înlătura amenințarea teroristă de la granițele noastre sudice nu vizează în niciun fel integritatea teritorială și suveranitatea vecinilor noștri”, a transmis Consiliul Național de Securitate din Turcia, după o întâlnire de trei ore prezidată de Erdogan.

Era de așteptat ca orice operațiuni să vizeze nordul Siriei, unde Turcia a lansat mai multe incursiuni începând cu 2016, vizând în principal Unitățile de Apărare a Poporului Kurd (YPG) susținute de SUA.Ankara consideră YPG-ul ca fiind identic cu PKK, un grup militant kurd, care duce o insurgență în sud-estul Turciei din 1984.

Operațiunea militară a ridicat miza în disputa Turciei cu partenerii săi NATO

Ambele grupuri sunt desemnate drept organizații teroriste. YPG-urile sunt un element cheie al coaliției conduse de kurzi pe care Statele Unite s-au bazat în mare măsură pentru a lupta împotriva Statului Islamic, scrie Reuters.

De asemenea, discursul lui Erdogan despre o operațiune militară a ridicat miza în disputa Turciei cu partenerii săi NATO cu privire la aderarea Finlandei și Sediei la alianță, Ankara acuzând ambele țări că adăpostesc oameni care au legături cu organizațiile considerate teroriste.
Adauga un comentariu