International

Turcia şi Israelul lucrează pentru a restabili relaţiile diplomatice la nivel de ambasadori

Publicat: 23 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Turcia şi Israelul lucrează pentru a restabili relaţiile diplomatice la nivel de ambasadori
Turcia și Israel și-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018 și au făcut schimb de acuzații cu privire la conflictul israeliano-palestinian

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a transmis că Turcia și Israel au început să lucreze la restabilirea reprezentării diplomatice reciproce la nivel de ambasadori, în contextul în care cele două state încearcă să pună capăt relațiilor tensionate de mai bine de un deceniu.

Turcia și Israel și-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018 și au făcut schimb de acuzații cu privire la conflictul israeliano-palestinian. În aceste încercări de împăcare, sectorul energetic a apărut ca un domeniu-cheie de cooperare potenţială în contextul eforturilor de restabilire a relaţiilor.

„Vom continua vizitele reciproce la nivel înalt în viitorul apropiat. Am lansat munca pentru ridicarea reprezentării noastre diplomatice la nivel de ambasadori”, a spus Cavusoglu într-o conferinţă de presă cu omologul său Yair Lapid.

Mevlut Cavusoglu s-a aflat luna trecută în Israel

Lapid a întreprins o vizită la Ankara după luni de încălzire a relaţiilor, dar într-un context de îngrijorare a Israelului că cetăţeni ai săi ar putea fi ţinta unor atacuri ale agenţilor iranieni în Turcia.

„În ultimele săptămâni, vieţile unor cetăţeni israelieni au fost salvate graţie cooperării de securitate şi diplomatice între Israel şi Turcia. Suntem încrezători că Turcia ştie cum să le răspundă iranienilor în această privinţă”, a afirmat Lapid.

Mevlut Cavusoglu s-a aflat luna trecută în Israel pentru a încuraja extinderea cooperării economice, vizita sa fiind prima a unui înalt demnitar turc după 15 ani.

Yair Lapid urmează să ia locul lui Naftali Bennett şi să devină prim-ministru al guvernului interimar

În anii de adversitate, Turcia şi Israelul au menţinut relaţiile comerciale, al căror nivel a atins 6,7 miliarde de dolari în 2021, după 5 miliarde în 2019 şi 2020, mai relatează Reuters, citată de Agerpres.

Yair Lapid urmează să ia locul lui Naftali Bennett şi să devină prim-ministru al guvernului interimar, în urma acordului între cei doi politicieni de a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate.

Adauga un comentariu