Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky afirmă că a intentat oficial un proces împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție ca răspuns la ororile și crimele pe care aceasta le-a săvârșit până în prezent. Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană intervine, și anunță că va oferi finanțare pentru furnizarea armelor și avioanelor de vânătoare armatei Ucrainene.
Astăzi este deja a 5-a zi de război în Ucraina. După ce trupele rusești au invadat țara în dimineața zilei de joi, 24 februarie 2022, s-a instaurat starea de război pe întreg teritoriul.
Panica a pus stapânire pe oameni, care au început să se refugieze în beciurile casei, în adăposturi de bombe și în metroul capitalei, Kiev. Armata ucraineană a ținut piept invaziei inamice cu eroism și implicare, în ciuda numărului dublu, sau poate triplu a invadatorilor, și a armelor performate ale acestora.
Ucraina dă în judecată Rusia: „Cerem ca agresorul să fie tras la răspundere”
În ziua de 27 februarie 2022, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a postat pe pagina sa de Twiter un mesaj care a adunat mii de reacții și aprecieri. Acesta afirmă că a intentat oficial un proces împotriva Federației Ruse la Curtea Internațională de Justiție ca răspuns la ororile și crimele pe care aceasta le-a săvârșit până în prezent.
„Cerem ca Rusia să fie trasă la răspundere pentru denaturarea conceptului de genocid pentru a justifica agresiunea. Cerem instanței să ordone imediat Rusiei să oprească acțiunile militare și să se programeze o audiere săptămâna viitoare”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelensky.
În noaptea de 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat lansarea unei „operațiuni militare speciale” pentru „denazificarea și demilitarizarea” Ucrainei. Imediat după aceea au fost raportate explozii și tiruri de rachete la Kiev, Harkov, Odessa, Kramatorsk și Berdyansk. Trupele rusești au trecut granița în cinci regiuni din Ucraina. Oamenii civili s-au adăpostit în metroul din Kiev, care le servește drept adăpost împotriva atacurilot aeriene.
Ca răspuns la agresiunile Rusiei, întreaga omenire s-a mobilizat într-un timp record. Au fost impuse numeroase sancțiuni țării agresor pentru stoparea atacurilor militare. Peste tot în lume s-au organizat mitinguri anti-război unde oamenii protestează și se roagă pentru pace.
Pentru prima data Uniunea Europeană reacționează
Pentru prima dată în istorie, Uniunea Europeană intervine, și anunță că va oferi finanțare pentru furnizarea armelor și avioanelor de vânătoare armatei ucrainene, în valoare de 450 de milioane de euro.
„Pentru prima dată, Uniunea Europeană va finanța achiziționarea și livrarea de arme și alte echipamente unei țări care este atacată”, a declarant președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
De asemenea, spațiul aerian al UE a fost blocat pentru toate aeronavele rusești, alături de avioanele oligarhilor ruși, ca urmare a deciziilor mai multor state membre, împreună cu România.
Potrivit celor de la The New York Times, sancțiunile impuse de țările membre UE nu se opresc aici, urmează restricții dure pentru Federația Rusă. Ba mai mult, se duc dezbateri aprige în privința eliminării acesteia din sistemul SWIFT.
Plus la asta, UE a aprobat interzicerea canalelor de propagandă rusești Russia Today și a agenției de știri Sputnik, ca urmare a dezinformării și a instigării la ură și război.
„Vom interzice în UE mașinăria mediatică a Kremlinului. Russia Today și Sputnik, deținute de stat, precum și filialele lor, nu vor mai putea să își răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin și pentru a diviza Uniunea noastră”, a afirmat șefa Comisiei Europene.
Ca urmare a tuturor sancțiunilor impuse, președintele Kremlinului a ordonat ca întregul său arsenal nuclear să fie în „alertă sporită”, lucru care a determinat și mai mult ca președintele Ucrainei, alături de întreaga Ucraină, să dea Rusia în judecată.