International

Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Publicat: 21 mai 2024
_____ Vizualizări 11 Comentarii
Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO
Ucraina le cere partenerilor săi să intercepteze rachete ruseşti de pe teritoriul NATO

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a lansat marţi un apel către partenerii occidentali, într-o conferinţă de presă comună cu şefa diplomaţiei germane Analenna Baerbock, să ia în considerare posibilitatea de a ajuta militar Kievul prin interceptarea de pe teritoriul NATO a rachetelor pe care Rusia le dirijează împotriva teritoriului ucrainean, relatează EFE, transmite Agerpres.

„Nu există niciun argument legal, de securitate sau moral care să împiedice partenerii noştri să doboare rachete ruseşti pe teritoriul Ucrainei de pe teritoriul lor”, a spus Kuleba, citat de agenţia publică de presă Ukrinform.

Şeful diplomaţiei ucrainene i-a acuzat de manipulare pe cei care văd în această opţiune un risc de „escaladare” militară.

„Cerem partenerilor noştri să ia în considerare posibilitatea ca rachetele ruseşti – nu avioane ruseşti cu piloţi la bord, ci bucăţi de metal care aduc moarte din Rusia în Ucraina – să fie interceptate de pe teritoriul partenerilor noştri”, a afirmat Kuleba.

„Alternativa” la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană

Ministrul de externe ucrainean a adăugat că „alternativa” la această măsură constă în a furniza Ucrainei sistemele de apărare antiaeriană şi avioanele de luptă de care Kievul are nevoie pentru a-şi proteja teritoriul de atacurile aeriene ruseşti.

„Dar poziţia că nici apărare antiaeriană nu vă vom livra şi nici interceptarea de rachete ruseşti de pe teritoriul nostru nu o vom sprijini este o poziţie de liniştire a agresorului”, a afirmat Kuleba, citat de Ukrinform.

Kievul a început să invoce tot mai des ideea ca aliaţii săi să intercepteze din afara Ucrainei rachete ruseşti care vizează teritoriul ucrainean, după ce SUA, Marea Britanie şi Franţa, precum şi alte ţări partenere ale Israelului au ajutat statul israelian de la bazele lor din Orientul Mijlociu să intercepteze o parte din proiectilele trase de Iran în atacul acestuia din 14 aprilie.

Tot legat de apărarea antiaeriană, ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat cu preşedintele Volodimir Zelenski iniţiativa anunţată luni de Berlin privind încercarea de a obţine mai multe sisteme de rachete antiaeriene Patriot pentru a consolida protecţia infrastructurii şi oraşelor ucrainene, potrivit EFE.

„Am vorbit despre iniţiativa comună a miniştrilor de externe şi apărării din Germania de a căuta sisteme Patriot suplimentare, precum şi alte sisteme de apărare antiaeriană pentru ţara noastră”, a indicat Zelenski într-o postare pe social media despre conţinutul întâlnirii cu şefa diplomaţiei germane, care a sosit marţi într-o vizită neanunţată la Kiev.

Ministerul german al Apărării a anunţat luni, după întâlnirea organizată de Grupul de contact pentru apărarea Ucrainei, că va conduce o nouă coaliţie multinaţională care îşi propune să caute pe piaţa internaţională sisteme de apărare antiaeriană şi rachete pentru Ucraina.

Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă

Potrivit acestuia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Norvegia şi Canada vor contribui cu bani la această iniţiativă, în timp ce SUA, Marea Britanie, Franţa, Spania, România, Belgia şi Lituania vor contribui cu materiale militare şi rachete.

Coaliţia, a declarat şefa diplomaţiei germane, a mobilizat deja aproape un miliard de euro în acest scop.

Ucraina le cere zilnic aliaţilor săi să trimită mai multe sisteme Patriot şi alte tipuri de apărare antiaeriană pentru a-şi proteja oraşele şi infrastructura critică, precum şi trupele şi poziţiile de pe front de atacurile aeriene ruseşti.

În declaraţiile făcute la Kiev, Annalena Baerbock a spus că ezitările privind ajutorul militar acordat Ucrainei „ameninţă” securitatea occidentalilor, consemnează AFP.

„Orice ezitare şi întârziere în sprijinirea Ucrainei costă vieţi nevinovate. Şi fiecare ezitare de a sprijini Ucraina pune în pericol şi propria noastră securitate”, a spus ministrul german de externe.

Preşedintele rus Vladimir Putin „nu cunoaşte limite” şi a declanşat o campanie de „distrugere” a Ucrainei, a afirmat Baerbock, menţionând bombardamentele neîncetate ale Rusiei asupra reţelei ucrainene de electricitate.

Comentarii
 • Nu se poate !, ar însemna direct și pe față direct război , conflict oficial NATO – Rusia
  Pasul următor ar fi apoi armele nucleare

 • 🤣 Visează cai verzi pe pereți. Finalul e același!!! La masa negocierilor si fara majoritatea teritoriilor…Cu cat razboiul durează mai mult, cu atat mai multe teritorii vor pierde si Rusia va înainta. Daca nu va convine, ce vreți? Al 3 lea război mondial si cam asta e pentru toată lumea. Cate teritorii a recuperat Ucraina de la inceputul războiului? 🥹 Spune Zele, ce-ai recuperat? Nada, canci, nimic, nothing. Bilioane milioane trilioane pentru ce? După război vor cere alti bani pentru reconstrucție…

 • In Donbas reconstruieste Rusia tot. De asta si darama tot. Reconstructia Ucrainei s-o faca zelinski pe banii lui si coruptii din partidul lui, au furat destul, zelenski a vrut razboi si el vrea prelungirea razboiului, totul in detrimentul Ucrainei si avantajul Rusiei. Tarile au obosit sa mai ajute Ucraina si din noiembrie stop razboi, in patru , cinci luni nu se piate castiga un razboi care mai bine de doi ani nu a putut fi castigat.

 • SUA,China,UE,India,Anglia trebuie sa forteze oprirea razboiului descreierat,cu orice pret,pina nu e PREA TIRZIU!!!

 • Nu va ambalati n-o sa doboare nici o racheta NATO,ar fi avut motive pana acum la cele cazute prin Polonia sau pe la noi,asa ca спокойствие

 • ,,asa ca LINISTE” ,eu vorbesc in romana pentru ca sunt roman,iar tu ucraineanule care scrii in limba ma – ti in pis- da ma- ti mars la zelinski pe front si cumpara – i droguri ca si tu care scrii aici esti un drogat. ca toti ucrainienii care se plictisesc si distreaza in Romania pe banii romanilor care muncesc si nu – i intereseaza de razboiul din tara lor unde ucrainienii tineri ca cei din Romania sau altii bolnavi, batrani lupta si mor pe front.

 • Rusii au o tehnica superba. Nu credeti? Va rog sa cercetati cu ce a ,,zburat in raiul cu cele 72 de fecioare” presădintili Iranului.

 • I-auzi braul! Mai aveti si alte pretentii, mai obraznicilor? Cum sa doboare rachetele tari NATO? Sunt indreptate impotriva lor? Doar tranziteaza, poate din greseala niste teritorii…

 • Mosh canetel jet diseara la soso si umezeste-i savarina 😉🙃🌭

 • Unii au frustrări grave cu Sosoaca 🤣🤣🤣 La toate articole se baga in seama fraierul ala cu savarina si scrie ceva de Sosoaca. Cui ii pasa de Sosoaca? Dar tie iti pasa de Zele?

 • Fraierul ucrainean mananca mereu kakat de Doamna Sosoaca ,fraierul si frustratul ucrainean care este intretinut din banii romanilor care vine prin Transnistria si R Moldova un terorist cu masca de,, refugiat” dezertor. TRAIASCA DOAMNA PRESEDINTA A ROMANIEI DIANA SOSOACA !!!!! Nato nu se va implica in razboiul Ucrainei , tarile Nato nu vor al 3 – lea razboi mondial cum vrea zelenski. Mobilizarea tarilor Nato ar dura minim 6 luni si doar cateva tari Nato prin absurd ar intra in razboi ,cam 2- 3 si nici atat. In schimb Brics intra rapid in razboi si rade tot de pe fata pamantului. Fereasca Dumnezeu de Brics.l!

Adauga un comentariu