International

UE lovește Ungaria cu o procedură care poate duce la o suspendare sau reducere a anumitor fonduri europene

Publicat: 27 apr. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
UE lovește Ungaria cu o procedură care poate duce la o suspendare sau reducere a anumitor fonduri europene
Acțiunea Comisiei Europene vine ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind piețele publice

Comisia Europeană a declanșat astăzi, 27 aprilie, o procedură împotriva Ungariei, care poate conduce la o suspendare sau o reducere a anumitor fonduri europene. Acțiunea Comisiei Europene vine ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind piețele publice, după cum transmit AFP şi Reuters.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a fost mandatat să trimită guvernului ungar o „notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite, care condiționează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept.

Reglementarea noului mecanism prevede etape multiple

Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective.

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.

În final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni, informează Agerpres.

Comisia Europeană a decis suspendarea fondurilor UE pentru Ungaria

Reamintim faptul că la începutul lunii, mai exact pe 5 aprilie, Comisia Europeană a început procedura de suspendare a fondurilor UE pentru Ungaria, acuzată de încălcarea statului de drept.

„Vom trimite notificarea oficială pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate. Comisarul Hahn (Johannes Hahn, comisarul european pentru buget – nr) i-a informat pe oficialii ungari că vom trimite scrisoarea de punere în întârziere, pentru activarea mecanismului”, a spus șefa CE, în fața europarlamentarilor.

Măsura anunțată este o premieră, fiind declanșată în baza Regulamentului privind condiționalitatea bugetară. Acesta a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar Comisia Europeană nu l-a aplicat până acum.

Polonia și Ungaria au contestat regulamentul în fața Curții de Justiție a UE

Pe 11 martie 2021, Polonia și Ungaria au contestat regulamentul în fața Curții de Justiție a UE. Curtea s-a pronunțat la 16 februarie 2022, respingând ambele recursuri. De asemenea, Curtea de la Luxemburg a concluzionat că regulamentul european este în conformitate cu dreptul UE și cu competențele sale în ceea ce privește statul de drept.

În martie, 2022, Parlamentul European a adoptat cu 478 de voturi pentru,155 împotrivă și 29 abțineri, o rezoluție în care au salutat hotărârea Curții de Justiție a UE de respingere a acțiunilor întreprinse de Ungaria și Polonia împotriva Regulamentului privind mecanismul de condiționalitate bazată pe statul de drept.

Adauga un comentariu