Stiri medicale

Uitarea poate fi un semn al eficienței creierului

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Uitarea poate fi un semn al eficienței creierului
Sistemul de memorie pare să genereze un instantaneu care îmbină persoana cu biroul.

Ai dat vreodată peste un coleg de serviciu la supermarket și nu ai reușit să-i recunoști? De vina este creierul tău! Un nou studiu condus de profesorul Oliver Baumann de la Universitatea Bond aruncă o lumină nouă asupra modului în care cel mai complex organ al corpului captează amintirile. Iata de ce uitarea poate fi un semn al eficienței creierului?

Cercetătorii au analizat în mod specific cum reacționează creierul atunci când oamenii întâlnesc pentru prima dată o persoană sau un obiect în afara contextului.

Creierul este „intrinsec eficient sau aproape leneș”

Dr. Baumann a sustine că, in contextul nerecunoasterii colegului de serviciu, sistemul de memorie pare să genereze un instantaneu care îmbină persoana cu biroul.

„Creierul nostru crede că acea persoană aparține acelei camere”, a spus dr. Baumann.

„Dacă îl întâlnești în altă parte, asta creează o problemă si s-ar putea să nu il recunoști. Asta nu se întâmplă odată ce creierul nostru învață că persoana există independent de cameră. A doua oară, a treia oară, creierul nostru nu ar mai face această greșeală, ci ar codifica persoana și biroul separat”.

Dr. Baumann precizează că fenomenul arată că acest organ, creierul nostru, este „intrinsec eficient sau aproape leneș”.

„Dacă vedem un copac și este legat de o pădure, atunci ar putea fi eficient să presupunem că nu toți copacii și pietrele sunt entități separate, ci sunt codificate ca o unitate. Acest lucru ne asigură că nu ne supraîncărcăm creierul și nu irosim spațiu și energie. Abia atunci când pare benefic să presupunem că un obiect sau o persoană ar putea exista în afară de fundal, creierul nostru depune efortul de a codifica acest lucru ca o unitate independentă.”

În cadrul studiului, studenților aflați într-un scaner cerebral RMN li s-a cerut să memoreze mai multe imagini de obiecte (cum ar fi un rucsac sau un ceas) pe fundaluri (o sală de gimnastică, spălătorie și grădină).

Jumătate din obiecte le fuseseră arătate cu o zi mai devreme. Acest lucru a făcut posibilă examinarea diferențelor în răspunsurile creierului atunci când obiectele erau familiare sau fuseseră întâlnite o singură dată.

De ce uitarea poate fi un semn al eficienței creierului?

În etapa de testare ulterioară, cercetătorii au schimbat fundalurile unor obiecte și au constatat că acest lucru a dus la dificultăți în amintirea obiectelor necunoscute.

Uitarea a fost însoțită de schimbări de activitate în hipocampus, una dintre zonele de bază ale memoriei umane.

Dr. Baumann a spus că descoperirile oferă o perspectivă asupra modului în care sistemul nostru de memorie se străduiește să obțină eficiență și codifică doar ceea ce are absolut nevoie.

„Uitarea poate fi văzută ca o caracteristică, deoarece nu ar trebui să codificăm mai mult decât avem nevoie și mai mult nu este întotdeauna mai bun”, a spus el.

„Oamenii cu hipertimezie își amintesc aproape totul și, deși pare a fi o calitate, poate reprezenta un dezavantaj, deoarece au această masă imensă de informații prezentă și devine foarte dificil să te concentrezi pe o singura sarcină. Uitarea ne ajută să ne descompunem spațiul mental și totul se reduce la eficiență”.

Dr. Baumann a spus că cercetarea ar putea fi un mic pas către implanturile cerebrale care restabilesc memoria.

Cercetarea publicata în revista Frontiers in Psychologyreprezinta o colaborare între Școala de Psihologie și Centrul Interdisciplinar pentru Mintea Artificială de la Universitatea Bond, Queensland Brain Institute de la Universitatea din Queensland și Max Planck UCL Center for Computational Psychiatry and Aging Research.

Adauga un comentariu