Uleiul de jojoba este extras din semințele unei plante, care este cultivată în special în America. Semințele uscate ale plantei sunt presate la rece și astfel se obține uleiul.
Are o culoare aurie și miros de nucă și se folosește în producerea de produse de îngrijire pentru păr, piele, ten, buze, unghii.
Ce proprietăți are uleiul de jojoba
Este foarte important în industria de îngrijire, deoarece este un ingredient hipoalergenic, așadar poate provoca foarte rar reacții alergice după utilizare, este antioxidant, acționează împotriva stresului oxidativ, este antibacterian, deci acționează împotriva bacteriilor și a ciupercilor de la nivelul pielii și este emolient, adică menține hidratarea prin reținerea apei.
De asemenea, protejează împotriva deshidratării, hrănește pielea, îi menține elasticitatea, o catifelează, este emolient, menține pelicula hidrolipidică, eliberează secreția de sebum și are proprietăți de curățare. Datorită proprietăților sale, ajută la ameliorarea simptomelor de psoriasis, arsuri solare, leziuni cutanate și acnee.
Printre alte beneficii se enumeră faptul că nu este toxic sau iritant, deci se poate utiliza și în jurul ochilor sau direct pe piele, nu lasă senzația de piele grasă, deoarece intră foarte repede în piele datorită consistenței sale. Conține numeroase minerale și vitamina E, lucru care este foarte benefic pielii, protejează celulele organismului de acțiune, acționează împotriva unor bacterii importante, previne descuamarea, deoarece amplifică proprietățile hidratante ale diferitelor produse și poate fi folosit și ca demachiant, pentru a îndepărta machiajul, întrucât nu este iritant.
Ajută și la hidratarea buzelor, la strălucirea părului dacă se pun câteva picături în balsamul de păr, la mătreață și poate fi folosit și pentru masaj. Are și stabilitate la oxidare datorită compoziției sale chimice, așadar este rezistent la oxidare și râncezire, fapt care îl face ideal pentru alte uleiuri și produse cosmetice.
Recomandări de utilizare
Pentru îngrijirea pielii, poate fi aplicat direct ca un hidratant natural dacă pui câteva picături pe pielea curată și masezi ușor până la absorbție. Pentru păr se aplică câteva picături pe părul umed sau uscat, ideal pentru vârfuri sau zonele cu probleme, cum ar fi mătreața sau scalpul uscat. Se poate utiliza și ca o mască de păr înainte de spălare și pentru îngrijirea unghiilor, unde le poți masa cu câteva picături de ulei, pentru a le hidrata și hrăni.
Poate fi introdus în produsele cosmetice pe care le deții, precum cremele, săpunurile, loțiunile sau măștile de față și de păr, pentru a le îmbunătăți proprietățile hrănitoare și hidratante. Pentru masaj, se poate utiliza pentru hidratare și relaxare, deoarece are o textură ușoară și o capacitate de a se absorbi repede în piele.
Înante să îl utilizezi, este indicat un test de sensibilitate cutanată, unde trebuie să aplici o picătură de ulei de jojoba pe o porțiune mică de piele și să aștepți 24 de ore pentru a vedea dacă ai vreo reacție alergică.
Chiar dacă este foarte bine tolerat de majoritatea tipurilor de piele, este recomandat să îl folosești în cantități moderate, astfel încât să nu blochezi porii, mai ales în cazul personelor cu tendință acneică.
Dacă vrei să fie absorbit foarte repede, este ideal să îl aplici după duș pe pielea umedă, iar ca să îi prelungești viața este necesar să îl depozitezi într-un loc răcoros, departe de lumina soarelui și de căldura excesivă.
Uleiul de jojoba are multiple utilizări și poate fi utilizat de majoritatea persoanelor, însă trebuie respectate indicațiile de folosire.