Stiri medicale

Unul dintre cele mai consumate uleiuri duce la schimbari in creier

Publicat: 25 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Unul dintre cele mai consumate uleiuri duce la schimbari in creier
Uleiul de soia afecteaza creierul

Uleiul de soia afecteaza creierul. Noua cercetare a UC Riverside arată uleiul de soia nu numai că duce la obezitate și diabet, dar ar putea genera și afecțiuni neurologice precum autismul, boala Alzheimer, anxietatea și depresia.

Folosit pentru prăjirea mancarii tip fast-food, adăugat in alimente ambalate, uleiul de soia este de departe cel mai consumat ulei comestibil din S.U.A., potrivit Departamentului Agriculturii din SUA. După toate probabilitățile, nu este sănătos pentru oameni.

Cu siguranță nu este bun pentru șoareci. Noul studiu, publicat în această lună în jurnalul de Endocrinologie, a comparat șoarecii hrăniți cu trei diete diferite bogate în grăsimi: uleiul de soia, uleiul de soia modificat pentru a avea un conținut scăzut de acid linoleic și ulei de nucă de cocos.

Aceeași echipă de cercetare UCR a descoperit în 2015 că uleiul de soia induce obezitate, diabet, rezistență la insulină și ficat gras la șoareci. Apoi, într-un studiu din 2017, același grup a aflat că, dacă uleiul de soia este conceput să fie scăzut in acid linoleic, induce mai puțin obezitate și rezistență la insulină.

Uleiul de soia afecteaza creierul

Cu toate acestea, în studiul lansat în această lună, cercetătorii nu au găsit nicio diferență între efectele uleiului de soia modificat și nemodificat asupra creierului. Mai exact, oamenii de știință au găsit efecte pronunțate ale uleiului asupra hipotalamusului, unde au loc o serie de procese critice.

„Hipotalamusul reglează greutatea corporală prin metabolismul dvs., menține temperatura corpului, este esențial pentru reproducere și creștere fizică, precum și pentru răspunsul dvs. la stres”, a spus Margarita Curras-Collazo, profesor asociat UCR de neuroștiință și autor principal la studiu.

Echipa a stabilit ca un număr de gene la șoarecii hrăniți cu soia nu funcționau corect. O astfel de genă produce hormonul „dragostei”, oxitocina. La șoarecii alimentați cu ulei de soia, nivelurile de oxitocină din hipotalamus au scăzut.

100 de gene afectate de dieta cu ulei de soia

Echipa de cercetare a descoperit aproximativ alte 100 de gene, de asemenea, afectate de dieta cu ulei de soia. Ei cred că această descoperire ar putea avea ramificări nu doar pentru metabolismul energetic, ci și pentru funcționarea corectă a creierului și pentru boli precum autismul sau boala Parkinson. Cu toate acestea, este important de menționat că nu există nicio dovadă că uleiul cauzează aceste boli.

În plus, echipa observă că rezultatele se aplică numai uleiului de soia – nu altor produse de soia sau altor uleiuri vegetale.

Un avertisment pentru cititorii îngrijorați este că acest studiu a fost realizat pe șoareci, iar studiile la șoareci nu se traduc întotdeauna la aceleași rezultate la oameni.

De asemenea, acest studiu a utilizat șoareci de sex masculin. Deoarece oxitocina este atât de importantă pentru sănătatea mamei și promovează legătura mamă-copil, studii similare trebuie efectuate folosind șoareci de sex feminin.

Adauga un comentariu