Umplutura cu mac și albuș se folosește adesea la cozonac sau mai degrabă la rulada Baigli, care este un desert de tip unguresc cu aluat subțire și multă umplutură. Este foarte aromat și poate fi decorat cu zahăr pudră sau ciocolată topită albă ori neagră și fructe confiate.
Printre rețetele tradiționale de cozonac pe care ai putea să le prepari pentru masa de sărbători, mai poți include și o rețetă de cozonac Baigli cu mac și nucă. Baigli este denumirea unor cozonăcei sub formă de ruladă din bucătăria ungurească.
Umplutură cu mac și albuș, perfectă pentru cozonac și rulade
Trebuie să știi că orice aluat de cozonac are nevoie ca ingredientele să fie ținute la temperatura camerei. Bucătăria în care faci cozonacul trebuie să fie caldă, fără curenți de aer. Așa că va trebui să îți scoți din frigider toate ingredientele de care ai nevoie pentru a face cozonac și să le lași în bucătărie pentru măcar 2-3 ore, cât să ajungă la temperatura camerei.
Ca să faci căldură în bucătărie, pot să încingi cuptorul la 160 de grade, astfel încât ingredientele să fie perfecte atunci când le combini, pentru rezultate incredibile. Apoi, ai grijă să folosești produse de înaltă calitate. Cel mai bine ar fi dacă ai ouă de țară sau lapte proaspăt, nepasteurizat. Untul trebuie să fie și el gras și ar fi ideal să fie nesărat și neprocesat.
Pentru aluat vei avea nevoie de 500 g făină tip 000; 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată; 30 g zahăr pudră; 200 ml lapte gras; 25 ml lichior aromat; 1 ou; 2 gălbenușuri; sare; coajă de lămâie și portocală 150 g unt.
Pentru umplutură vei avea nevoie de 400 g mac, 150 ml lapte gras; 2-3 albușuri; 80 g zahăr pudră; 1 praf de sare, iar pentru decor vei avea nevoie de 1 gălbenuș și zahăr brun.
Mod de preparare
Pentru început trebuie să faci aluatul, fă maiaua din drojdia frecată cu zahăr, până devine un amestec lichid. Adaugă cam 50 ml de lapte călduț și amestecă din nou. Lasă deoparte pentru 10 minute până drojdia se activează și deasupra se formează bule.
Ia un castrom mare și adaugă făina cernută. În alt castron, bate oul cu cele 2 gălbenușuri, esențele, sarea și zahărul. Adaugă restul de lapte călduț. Pune toată compoziția în bolul cu făina și adaugă și coaja de portocale și lămâie.
Frământă aluatul cam 30 de minute sau până se dezlipește de pe mâini. Acum, adaugă treptat untul topit până aluatul începe să se facă fâșii. Mai frământă puțin, apoi pune aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperă-l. Lasă-l la crescut o oră într-un loc călduț.
Pentru umplutură, mixează foarte bine albușurile cu zahărul și sarea. Apoi, pune laptele și zahărul pe foc și amestecă până se topește tot zahărul. Adaugă macul și amestecă bine până ce obții o umplutură omogenă. Apoi, lasă la răcit și adaugă treptat albușul de ou bătut bine. Poți adăuga și esențe cu lichior. Omogenizează totul și lasă la răcit. După ce ai făcut umplutura cu mac și albuș, rămâne doar să mai formezi cozonacii.