Eveniment-Social

Un absolvent de la USVIași, printre cei mai căutați peisagiști! Iulian Răducă: „Am grădini amenajate care au costat 100.000 de euro”! – GALERIE FOTO

Publicat: 04 mart. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un absolvent de la USVIași printre cei mai căutați peisagiști Iulian Răducă Am grădini amenajate care au costat 100.000 de euro - GALERIE FOTO
Grădini spectaculoase, amenajate de Iulian Răducă: „Îmi place să existe o armonie între casă și grădină”

Amenajarea cu gust a spațiului din jurul casei a devenit un serviciu din ce în ce mai exclusivist, ne spune Iulian Răducă, arhitect peisagist, dar și web designer, care se dedică de aproximativ 2 ani în realizarea proiectelor modulare de grădini, în cadrul business-ului său. Practic, cei care vor să îşi amenajeze curtea sau grădina pot apela la tânărul specialist pentru realizarea unui proiect care le oferă design și indicații legate de plantarea arbuştilor şi altor plante decorative. Clienții care apelează la serviciile sale sunt atât din România, cât și din străinătate, prețul unei lucrări complexe ajungând și la suma de 100.000 de euro

Iulian Răducă a absolvit Facultatea de Horticultură din Iași, specializarea Peisagistică, la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” (USVIași), promoția 2018, precum și masterul de Amenajări peisagistice urbane și teritoriale. Din anul 2021 este administratorul firmei de peisagistică Ray Design Landscaping din Brașov, iar activitatea sa constă în proiectarea și amenajarea spațiilor verzi publice și private, teraselor, dar și amenajări interioare cu plante naturale. Până în momentul de față, arhitectul peisagist a reușit să finalizeze zeci de proiecte profitabile.

,,Am început să lucrez în domeniul peisagisticii la sfârșitul anului al III-lea de facultate și nu cred că am ales eu domeniul, ci domeniul m-a ales pe mine. Încă din copilărie, mi-a plăcut să îngrijesc plantele și să fac tot felul de «experimente» cu acestea, însă mă gândeam să devin medic. Apoi, în clasa a X-a, am auzit de peisagistică la televizor și m-am hotărât să mă înscriu la

USVIași.

Desigur, aici e vorba de creație, când operezi un om e altceva. Recomand acest domeniu tuturor celor care au înclinație, dragoste și pasiune pentru plante, natură și frumos. Peisagistica reprezintă un factor important pentru mediul înconjurător și este o activitate profesională indispensabilă în multe domenii ale științei și practicii, iar scopul arhitecturii peisagistice cuprinde realizările ecologice, sociale, comportamentale și de design”, a declarat Iulian Răducă, absolvent al Facultății de Horticultură din Iași, specializarea Peisagistică.

Grădini spectaculoase, amenajate de Iulian Răducă: „Îmi place să existe o armonie între casă și grădină”

Iulian Răducă, în vârstă de 29 de ani, se numără printre antreprenorii la început de drum. În cadrul afacerii sale, acesta se ocupă de proiectare, amenajarea spațiilor verzi și private, de cartiere rezidențiale, parcuri și ansambluri private. Indiferent de situație, de complexitatea unei lucrări, tânărul încearcă de fiecare dată să găsească un echilibru între dorințele clienților și viziunea sa. Tocmai asta îl deosebește de restul concurenților de pe piață.

„Am pornit afacerea asta după o perioadă în care am stat și m-am gândit bine la ce fac cu viața mea. Cum am mai zis, asta s-a întâmplat după ce am lucrat doi ani pentru altcineva. Nu am investit foarte mult în această afacere, însă, într-adevăr, este profitabilă. Sunt nenumărate cazurile în care cineva încearcă pe cont propriu să-și amenajeze grădina, ca după un an sau doi de experimentat, de plante care le mor sau nu se dezvoltă bine din cauza asocierilor nepotrivite între specii sau din cauza alegerii unor specii greșite pentru condițiile fizico-climatice specifice zonei lor, să fie nemulțumiți de aspect.

În cele din urmă, mulți dintre aceștia apelează, într-un final, la ajutorul unui specialist. Clienții oricum nu prea știu ce vor în general. Foarte puțini sunt care mai spun că apreciază o anumită statuie sau fântână, spre exemplu, dar tot trebuie să îi tragi de limbă. Cu toate astea, atunci când amenajez o grădină, îmi place să existe o armonie între casă și grădină. Îi întreb ce plante ar vrea, mici sau mari, colorate sau nu, dacă vor multă apă în curte.

Surpriza e atunci când le prezint proiectul și își dau seama că s-ar simți bine în acea curte. Mă simt norocos că lucrez în domeniul pe care l-am studiat și care îmi place, am colegi care s-au reprofilat radical”, a adăugat Iulian Răducă.

Cele mai importante proiecte

Peisagistul Iulian Răducă are clienți, în principal, din Iași, Brașov, dar și din Belgia sau Franța. Prețul unei lucrări începe de la 5.000 de euro și poate ajunge și la 100.000 de euro.

„În mare parte, eu fac cam tot, ceilalți colegi mă ajută pe partea de execuție. Tot eu mă ocup și de întreținere. Mai nou, unii clienții îmi cer sfaturi vizavi de design-ul gardului, contează foarte mult să se potrivească cu restul. De asemenea, mă ocup și de irigat, gazon, propun chiar și pavajul, există o legătură între interior și exterior.

Materialele diferă, în funcție de buget, plantele la fel, sunt clienți care nu vor să aștepte și doresc plante mature. Am contracte cu firme mari,  clienți din toată țara, prin Brașov, prin Iași, am amenajat în Miroslava, am mers și în Franța, Belgia. Fără 5.000 de euro nu se poate amenaja ceva foarte spectaculos. Am grădini amenajate prin Brașov, care au ajuns la suma de 100.000 de euro”, a menționat Iulian Răducă.

Comentarii
  • E administratorul firmei din 2021, dar firma este infiintata in 2022! Si are zeci de proiecte finalizate! Sarcu Jerard nu mai stie ce sa faca ca sa convinga lumea ca absolventii USAMV au un succes nebun in viata! Uite asa, cat ai clipi!

Adauga un comentariu