Local

Un avocat ieșean, candidat independent la alegerile de duminică! Ciprian Mitoșeriu: „Vreau să le ofer ieșenilor o reprezentare reală în Parlament!”

Publicat: 04 dec. 2020
Avocatul ieșean Ciprian Olimpiu Mitoșeriu candidează independent la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, 6 decembrie 2020
Avocatul Ciprian Olimpiu Mitoșeriu

Un membru al Baroului Iași a decis să candideze independent la alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, 6 decembrie 2020. Avocatul Ciprian Olimpiu Mitoșeriu a explicat de ce vrea să fie parlamentar: „Vreau să le ofer ieșenilor o reprezentare reală în Parlament!”

Un avocat din Iași, Ciprian Olimpiu Mitoșeriu, candidează independent la alegerile parlamentare de duminică! Acesta a explicat, într-un interviu acordat cotidianului „BZI”, care sunt principalele țeluri pe care dorește să le atingă, dacă va ajunge în Parlamentul României.

Reporter: De-a lungul timpului, membri ai Baroului Iași au candidat pentru funcții publice, în speranța că vor aduce plus-valoare societății românești. Care sunt țelurile pe care vi le impuneți, ce sperați să aduceți în primul rând pentru ieșeni, dacă veți fi ales?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Ceea ce-mi doresc eu să le ofer locuitorilor Județului Iași este, în primul rând, o reprezentare reală în Parlament! A început să fie din ce în ce mai evident pentru noi, toți, faptul că pariul pe un partid politic este unul pierzător. Cel puțin pentru noi, ieșenii… O reprezentare reală este cea realizată de un parlamentar pentru care este mai important interesul Județului Iași și al locuitorilor acestuia, decât ordinele primite de la conducerea centrală a partidului, aflată la sute de kilometri distanță de Iași, și de realitatea din județul nostru, de multe ori datoare clientelei politice, dar și decât interesele sale personale.

Reporter: Care credeți că sunt prioritățile zonei, în contextul socio-politico-economic actual?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Infrastructura rutieră a Regiunii de Nord-Est a României, cu accent pe Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș. Voi fi avocatul Autostrăzii A8 în Parlament! De asemenea, infrastructura sanitară a Iașului: accelerarea construirii Spitalului Regional de Urgențe și modernizarea tuturor unităților sanitare existente. În plus, încurajarea activităților sportive la nivel de masă. Din păcate, România este o țară în care nu se mai face sport, iar asta este cauza unei multitudini de probleme de sănătate, ceea ce se repercutează în mod negativ, inclusiv asupra sistemului sanitar, care este supraaglomerat.

Având în vedere că atât statul, ca administrator al sistemului sanitar, cât și angajatorii, ca și beneficiari ai activității noastre, au de suferit din cauza incidenței ridicate a unei game variate de afecțiuni cauzate de lipsa de mișcare, consider că o modalitate utilă de a încuraja asfel de activități ar fi plata unei părți din salariu sub formă de tichete de sport și scutirea de la impozitare a contravalorii acestora, la fel ca în cazul tichetelor de masă și al celor de vacanță.

De asemenea îmi doresc modificarea Legii electorale, în sensul eliminării discriminărilor și al garantării unei reprezentativități reale a Parlamentului, dar și în sensul eliminării actualului sistem, bazat pe liste, în favoarea votului uninominal. Asta atât în ceea ce privește alegerile parlamentare, cât și alegerile locale. Mai mult, îmi doresc introducerea instituției răspunderii politicienilor pentru angajamentele asumate în cadrul campaniilor electorale, precum și respectarea voinței poporului român, exprimată prin referendum, respectiv reducerea numărului parlamentarilor la maximum 300.

Îmi mai doresc alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru a garanta reprezentativitatea acestora. Avem în țară, în acest moment, primari votați de 30 la sută dintre cei care s-au prezentat la urne. Dacă ar fi să privim și prezența la urne, probabil că procentul aproape s-ar înjumătăți. Cam acestea ar trebui să fie obiectivele fiecărui parlamentar onest votat în Iași, indiferent de zona ideologică din care provine.

Reporter: Ce șanse credeți că aveți în postura de candidat independent la alegerile parlamentare de pe 6 decembrie 2020?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: În general, se pleacă de la premiza că un independent nu are șanse să fie votat de un număr suficient de mare de alegători. Dar pot spune că șansele mele sunt direct proporționale cu gradul de conștientizare a lipsei de responsabilitate directă pentru activitatea parlamentară pe care îl presupune votul pe liste de partid.

Reporter: Ce ar putea aduce nou un ieșean, de meserie avocat, în Parlamentul României?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Să le luăm pe rând! Un ieșean neînregimentat politic ar putea fi vocea intereselor reale ale Județului Iași în Parlament, ar putea spune liber de la tribună ceea ce alți parlamentari nu au voie să spună din motive de disciplină de partid, ar putea face propuneri și vota exclusiv în favoarea intereselor particulare ale acestui județ, interese gestionate de persoane fără nicio legătură cu zona noastră, cu județul nostru.

Un avocat cu o experiență profesională de peste 20 de ani poate aduce tocmai această experiență, abilitatea exersată de a analiza legi sau propuneri legislative, de a identifica lacune sau defecte și de a formula soluții. Un exemplu în acest sens este Legea nr. 291/2018, Legea Autostrăzii Iași – Târgu Mureș, denumită pompos „Autostrada Marii Uniri”, o lege fără nicio finalitate practică. Deși spune ce trebuie să se facă, nu prevede nicio sancțiune dacă Executivul nu-și îndeplinește sarcinile. E ca și cum ai interzice depășirea pe linie continuă, dar nu ai stabili și o sancțiune pentru încălcarea regulii.

Reporter: În eventualitatea în care veți ajunge parlamentar, preconizați că veți avea proiecte care să ducă la o schimbare în bine a legislației? Care ar fi acestea?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Primul proiect pe care îl voi promova după ce voi deveni deputat va fi legat de răspunderea politicienilor pentru „oferta” electorală sau pentru minciunile pe care le auzim în fiecare campanie. Nu mă refer neapărat la o răspundere penală, ci mai degrabă la punerea lor în imposibilitatea de a mai candida pentru o anumită perioadă, în condițiile în care nu își îndeplinesc angajamentele luate în campania electorală.
În Dreptul civil și comercial, oferta urmată de acceptare dă naștere unei convenții. Nerespectarea unei convenții atrage răspunderea celui care își încalcă obligatiile. Asta se întâmplă în cazul oricăruia dintre noi, mai puțin în cazul politicianului. Cred că ar fi benefică o minimă responsabilizare din perspectiva aceasta.

Reporter: Aveți în plan și vreun proiect care să ducă la îmbunătățirea Codurilor, având în vedere că activați ca avocat? Care ar fi principalele modificări ce ar ajuta bunul mers al sistemului juridic?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Din punctul meu de vedere, activitatea de revizuire a legislației, în primul rând a celei penale, trebuie să pornească de la punerea acesteia în acord cu tratatele la care România este parte, dar în primul rând cu Legea Fundamentală: Constituția!

Reporter: Ce mesaje ați primit din partea colegilor din cadrul Baroului Iași referitor la candidatură?

Ciprian Olimpiu Mitoșeriu: Cei mai mulți dintre cei care au reacționat față de candidatura mea au făcut-o într-o manieră pozitivă. Mărturisesc, m-a măgulit să aud de la unii colegi, dar și de la persoane care mă cunosc din alte medii remarci de genul: „Meriți să ajungi acolo și merităm să fim reprezentați de oameni ca tine!” Acum, sper să îmi dea Dumnezeu puterea de a face tot ce mi-am propus și de a nu dezamăgi!

Comentarii
 • Dom le dar invidioși mai sunteți pe un avocat de insucces care face săracul eforturi mari ca să-și îndrepte viciul preacurviei pe principiul cui pe cui se scoate. E emblematic pentru barou fiind el un mare bou cu aere de don juan de mahala și texte răsuflate. Așa că gata cu invidiile și reaua credință,votați Mitoșeru deștept ca cuieru,sic.

 • Interesant, infractor candideaza. A fost anchetat si inchis pentru constituire GRUP INFRACTIONAL!
  #fara penali in parlament
  #cat tupeu sa ai, cine a semnat sa te sustina???
  #Iesenii nu sunt prosti au GOOGLE si iti spune viata ta

  # RUSINEEEE

 • știu pe cineva, doamnă cu doi copii care a mers să o reprezinte la divorț și domnul avocat i-a propus să facă sex în birou, un alt nene a pierdut bani grei pentru că domnul avocat, din lene, nu s-a prezentat la câteva termene sau alții, interlopi care au renunțat la seviciile lui pentru că, citez, e prea prost, sau, ne amintim, scandalul din ziare când a mituit președintele ligii studenților ca să aibă nevastă-sa,medic de familie, oameni înscriși pe cabinetul dânsei…deci, articol plătit, prost structurat, pentru un înfumurat rupt de realitate, concluzia? NU votați Olimpiu Ciprian Mitoșeriu

 • Un bulangiu,care te arde bani cu vrăjeala: se rezolva ,stai liniștit…😂😂😂😂o greață extraordinara și el nu are cuvânt.

Adauga un comentariu