National

Un bărbat a fost reținut pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc

Publicat: 22 iul. 2020

La data de 22.07.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a inculpatului S.P.G., pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc. În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada aprilie – iulie 2020, inculpatul S.P.G., în vârstă de 39 de ani, a înființat la domiciliul său o cultură de cannabis, în vederea comercializării drogurilor către consumatori de pe raza județului Brașov.

La aceeași dată, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Brașov împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Brașov au efectuat 3 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate 54 de plante de cannabis aflate la maturitate, 15 plante de cannabis aflate în stare incipientă de creștere, 3 grame de muguri de cannabis, 1 pistol de semnalizare și muniția aferentă acestuia, 1 pistol cu gaz, o pușcă cu alice, un grinder, precum și instalațiile utilizate la creșterea plantelor de cannabis. În cursul zilei de mâine, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Brașov, cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Activitățile au fost efectuate cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Brașov. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat. DIICOT a făcut anunțul

DIICOT a precizat miercuri, 15 iulie 2002, finalizarea dosarului „Cocaina de la Marea Neagră”, în care o rețea transfrontalieră de crimă organizată și trafic de droguri de mare risc a fost desctructurată cu sprijinul DEA și Interpol.

Dosarul „Cocaina de la Marea Neagră” a fost finalizat

În cadrul operațiunii cu nume de cod „Grimm Brothers” a fost investigată o grupare infracțională organizată implicată în transportul de droguri de mare risc pe cale maritimă până în apele teritoriale românești, cu destinația finală în Balcanii de Vest, Olanda, Belgia și Spania. Valoarea de piață a drogurilor este de 600 de milioane de euro.

Reamintim faptul că dosarul a fost deschis după ce la finalul lui martie 2019, poliția a descoperit pe plaja din Sfântu Gheorghe o tonă de cocaină de puritate 90%, presa scriind atunci despre strania defecțiune a sistemului de supraveghere la graniță.

Rețeaua a fost destructurată

Rețeaua a fost destructurată în urma activităților comune ale procurorilor Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate-Serviciul Antidrog, Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și a datelor furnizate de Drug Enforcement Administration (D.E.A.), Europol, Interpol.

„Gruparea infracțională organizată investigată integrează un cetățean de origine libaneză cu rezidența în Brazilia, cetățeni brazilieni, dar și de alte naționalități (cum ar fi membrii echipajelor celor două nave folosite la transportul drogurilor din Brazilia), precum și cetățeni români, spanioli, sârbi și ucrainieni.”, potrivit DIICOT.

Cum a ajuns cocaina din Brazilia până la Marea Neagră

„SHEIK-UL” conducea în anul 2019, în Brazilia, o organizaţie criminală specializată în colectarea unor cantităţi mari de droguri din ţările producătoare din America de Sud (Bolivia, Columbia, Peru) şi în distribuirea acestora către cumpărători en-gros din state predominant europene. La începutul anului 2019, membri ai „Balkan Cartel” l-au contactat prin intermediul unor cetăţeni sârbi care activau în organizaţia condusă de acesta, pentru a cumpăra şi transportă către Europa (cu punct de intrare prin România), cantitatea de 3 tone cocaină cu o concentraţie deosebit de ridicată.

„În perioada ianuarie 2019-martie 2019, inculpaţii s-au constituit într-un grup infracțional organizat cu scopul de a transporta o cantitate semnificativă de cocaină din America de Sud – Brazilia, Portul Belem, furnizată de inculpatul N.E.N.J. zis „SHEIK-UL” (cetățean libanez cu reședința în Brazilia), iar ulterior de a extrage această cantitate de cocaină din apele teritoriale românești ale Mării Negre și de a o preda persoanelor din cadrul grupării infracționale responsabile cu transportul acesteia spre țări din Europa de Vest şi Balcanii de Vest, în vederea plasării pe pieţele din Europa”, se arată în rechizitoriul procurorilor Direcției Naționale Anticorupție.

În acelaşi timp, reprezentanţii Balkan Cartel au contractat serviciile unor persoane specializate în recuperarea şi transportul drogurilor din apele mării, toți cetățeni spanioli. Obiectul contractului a fost recuperarea cocainei din apele Mării Negre, manipularea şi depozitarea „mărfii” în condiţii de siguranţă şi asigurarea legăturii cu cetăţenii sârbi.

Adauga un comentariu