International

Un bărbat de culoare a fost omorât de poliţiştii din SUA – VIDEO

Publicat: 03 sept. 2020
Poliția din SUA a omorât un bărbat de culoare
Un bărbat de culoare a fost omorât de poliţiştii din SUA

Miercuri, 3 septembrie 2020, un bărbat de culoare a fost omorât de forţele de ordine, la Washington, în vreme ce Statele Unite ale Americii sunt cuprinse de o mişcare istorică anti rasismului şi a violenţelor poliţiei, relatează AFP.

Poliţiştii din Washington au împuşcat mortal un bărbat de culoare

Conform autorităţilor, poliţia se afla în zona de sud-est a oraşului Washington, la scurt timp după ora 16:00 GMT (20:00 GMT). Aceştia au fost sesizaţi pentru a investiga prezenţa unor ”bărbaţi înarmaţi la bordul unui vehicul”.

”Când s-au apropiat de vehicul, unii dintre suspecţi au fugit pe jos şi un poliţist a tras cu arma lui”, omorând unul dintre ei, a declarat şeful poliţiei din capitala SUA, Peter Newsham, în cursul unei conferinţe de presă.

”Credem că subiectul avea o armă în acel moment”, a menţionat el, precizând că la faţa locului au fost găsite două arme.

Victima este ”un tânăr afro-american”, a declarat pentru mass-media Trayon White, un politician local, cerând să fie difuzate imaginile captate de camerele poliţiştilor.

”Nu vor scăpa de asta, nu lăsaţi mass-media să acopere acest caz”, a cerut filială locală a mişcării Black Lives Matter, lansând un apel la manifestaţie.

Un bărbat de culoare a fost împuşcat de poliţişti

La trei luni după ce un ofițer de poliție din Minneapolis l-a ucis pe George Floyd, provocând proteste naționale, poliția din Kenosha a împușcat un bărbat de culoare în spate, în timp ce s-a urcat într-o mașină cu copiii săi , potrivit videoclipului și o declarație a avocatului reprezentând familia bărbatului.

Proteste violente au izbucnit după ce filmările in care il arata pe  Jacob Blake, de 29 de ani, impuscat au fost difuzate pe larg pe rețelele de socializare duminică seară, determinând luni guvernatorul Tony Evers să mobilizeze Garda Națională. Incidentul a propulsat, de asemenea, Wisconsin, deja un stat de la viitoarele alegeri prezidențiale, în centrul mișcării Black Lives Matter.

Candidatul la președinția democratică, Joe Biden, a declarat că împușcăturile „străpun sufletul națiunii noastre”.

„Justiția egală nu a fost reală pentru americanii negri și pentru mulți alții”, a continuat Biden. „Suntem într-un punct de inflexiune. Trebuie să demontăm rasismul sistemic. Este o sarcină urgentă. Trebuie să luptăm pentru a onora idealuri stabilite în promisiunea americană inițială, pe care încă trebuie să le atingem: că toți bărbații și femeile sunt create egali, dar mai important că trebuie trataţi în mod egal. ”

Blake, care a fost împușcat de la distanță de cel puțin șapte ori, a fost în stare stabilă luni după operație, a spus tatăl său într-un videoclip pe Facebook.

Au început proteste la scurt timp după ce Blake a fost împușcat

Cel puțin trei camioane de gunoi din Kenosha au fost arse și geamurile au fost spulberate la mai multe întreprinderi. Scris cu vopsea spray în curtea tribunalei: „Ne omoară pentru că se tem de noi.” „Onorează morții”. Și „Fii apă, răspândește focul”.

Un ofițer de poliție a fost rănit când a fost lovit de o cărămidă. El și-a revenit, a declarat primarul Kenosha, John Antaramian, în cadrul unei conferințe de presă.

Tulburările au continuat până luni, în timp ce mulțimile furioase au încercat să se îndrepte spre clădirea de siguranță publică pentru o conferință de presă după-amiază. Mai târziu, poliția a folosit gaze lacrimogene la mulțimile adunate.

Evenimentele au avut un impact asupra celor care au protestat după moartea lui Floyd în toată țara, inclusiv în Milwaukee, după moartea lui Joel Acevedo, un alt tânăr ucis

Adauga un comentariu