Local

Un bărbat dintr-o comună din Iași a descoperit o bombă în timp ce ara un teren. Pompierii de la ISU au ridicat explozibilul – FOTO

Publicat: 14 feb. 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un bărbat dintr-o comună din Iași a descoperit o bombă în timp ce ara un teren. Pompierii de la ISU au ridicat explozibilul - FOTO
În județul Iași sunt cele mai multe sesizări pentru bombe neexplodate din toată țara

Un bărbat din comuna Costești, Iași, a descoperit o bombă cu diametrul de 120 de mm în timp ce ara un teren. Acesta nu a mai stat pe gânduri și a pus mâna pe telefon pentru a cere sprijinul pompierilor pirotehniști

Pe data de 12 februarie 2023, pompierii de la ISU Iași au primit un apel prin care a fost anunțată descoperirea unui element explozibil pe un câmp din județ. Pompierii pirotehniști au mers la fața locului, au delimitat zona și au verificat terenul. Bomba din cel de-Al Doilea Război Mondial încă era funcțională.

Un bărbat din Iași a descoperit bomba pe câmp

Pompierii pirotehniști au urmat protocolul pentru astfel de cazuri, după care au preluat explozibilul și l-au transportat la depozit. De foarte multe ori, când este descoperit un astfel de explozibil, pe lângă mai este și altă muniție nefolosită. În cazurile urgente, acesta este detonat imediat ce este preluat de pompieri. În această situație, bomba va fi distrusă împreună cu restul materialului din depozitul din Iași. Pompierii atrag atenția că astfel de materiale sunt extrem de periculoase, iar cetățenii trebuie să anunțe serviciul 112 de urgență pentru a primi sprijin.

„Ca urmare a lucrărilor agricole, un cetățean a descoperit muniția și a contactat serviciul 112 pentru a semnala situația. Echipa pirotehnică s-a deplasat la fața locului, a identificat elementul de muniție, a făcut asanarea teritoriului pe suprafața din imediata apropiere a elementului descoperit, deoarece există posibilitatea să fie și alte elemente pe lângă, de obicei se mai întâmplă să fie astfel de situații. După care echipajul a transportat muniția în transportul special al unității, iar când se adună o cantitate mai mare de material pirotehnic, se efectuează procedura de distrugere. Acum depinde și în funcție de muniție, de starea în care este, dacă nu există vreun pericol, poate să fie depozitată, însă, dacă este necesar, muniția trebuie distrusă”, a precizat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.

În județul Iași sunt cele mai multe sesizări cu explozibili

Deoarece, pentru multă vreme, linia frontului din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost în proximitatea județului Iași, pompierii primesc foarte multe solicitări în acest sens. Anual, sute de materiale explozibile sunt descoperite de cetățeni.

„Fiecare Unitate Administrativ Teritorială pune la dispoziția inspectoratului un teren pentru distrugerea acestor materiale. În județul Iași avem asigurate astfel de spații în toate comunele. Primăria stabilește terenul, ca să îndeplinească toate condițiile de distanță și siguranță. Județul Iași este pe primul loc în țară în ceea ce privește astfel de intervenții”, a mai adăugat Ionuț Grădinaru.

Bărbatul din Iași a descoperit bomba pe un teren arabil, destul de departe de localitate, astfel că nu a fost nimeni pus în pericol.

Comentarii
  • la cati angajati aveti m-ar si mira sa nu fiti primii…..stau in statiile din orase cate 82 de oameni,se calca in picioare in unitate ….si incendii 2 pe luna,salarii 8000/luna,iar la pensie 42 de ani,ca deh sunteti speciali

Adauga un comentariu