Local

Un bătrân cu diabet, găsit inconștinet în casă, de către vecini! Bărbatul era singur acasă și îi crescuse glicemia, din cauza unei infecții respiratorii! Medicii avertizează diabeticii că urmează o perioadă riscantă

Publicat: 15 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un bătrân cu diabet găsit inconștinet în casă de către vecini Bărbatul era singur acasă și îi crescuse glicemia din cauza unei infecții respiratorii Medicii avertizează diabeticii că urmează o perioadă riscantă
"Pe 9 noiembrie, i s-a spus că o să fie transferat la secția de Oncologie a Spitalululi Schuller, însă ambulanța l-a lăsat în fața blocului, ca pe un câine, în parcare”, a spus revoltată fiica bărbatului.

Un bătrân din Iași, diagnosticat cu diabet, a fost găsit inconștient în casă, de către vecini. Oamenii au sunat la 112, iar bărbatul a fost transportat de urgență la spital. În urma analizelor, medicii au constatat că, din cauza unei infecții respiratorii, bărbatului i-a crescut brusc glicemia și a fost la un pas de deces. Cadrele medicale avertizează diabeticii că urmează o perioadă riscantă

Un bătrân cu diabet din Iași a fost la un pas de deces. Bărbatul a fost găsit în stare de inconștiență în propria locuință de către vecini. Aceștia au sunat la 112 și au solicitat o ambulanță. Câteva ore de întârziere ar fi putut fi fatale pentru bătrân. Medicii de la Clinica de Diabet de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași spun că urmează o perioadă riscantă pentru pacienții diabetici, și asta pentru că ne aflăm în sezonul infecțiilor respiratorii. Orice tip de infecție, spun aceștia, pentru pacienții cu diabet, poate fi fatală, dacă nu este tratată la timp și corespunzător. În fiecare zi, la Unitatea de Primiri Urgențe de la același spital ajung, în medie, 2-3 pacienți diabetici care reprezintă o urgență medicală.

Dr. Gina Botnariu: „Recomandăm pacienților diabetici ca pe perioada sezonului rece să se protejeze cât mai mult posibil”

Sezonul rece vine la pachet cu o serie de complicații ale stării de sănătate ale pacienților diabetici. Zilele trecute, un bătrân din Iași a fost transportat de urgență la Spitalul „Sf. Spiridon” după ce glicemia lui a crescut semnificativ. Vecinii l-au găsit căzut pe podea, în propria locuință. Medicii de la Clinica de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași trag un semnal de alarmă și avertizează pacienții diabetici să fie extrem de prudenți în această perioadă.

„Zilele trecute am internat în Clinica de Diabet un pacient care a ajuns în stare critică la spital după ce glicemia lui a crescut la 700ml/dl. Înainte de a fi internat, pacientul a fost testat PCR, iar rezultatul a fost negativ. În urma investigațiilor medicale, s-a constatat faptul că avea o infecție respiratorie. Orice tip de infecție, chiar și la pacienții fără diabet, înseamnă creșterea glicemiei. Recomandăm pacienților ca pe perioada sezonului rece să se protejeze cât mai mult posibil”, spune dr. Gina Botnariu, șefa Clinicii de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Medicii recomandă pacienților diabetici să facă vaccinul antigripal

Medicii ieșeni recomandă pacienților cu diabet să facă vaccinul antigripal. Asta înseamnă imunizare și totodată protecție împotriva infectării cu acest tip de virus. Totodată, specialiștii menționează faptul că glicemia crescută favorizează agravarea infecțiilor respiratorii.

„Urmează o perioadă în care ne vom confrunta cu din ce în ce mai multe cazuri de viroză respiratorie, așa că pacienții cu diabet sunt îndrumați să respecte toate măsurile de protecție și să evite, pe cât posibil, părăsirea domiciliului. Totodată, le recomadăm să evite locurile aglomerate, să poarte mască de protecție, să se spele pe mâini cu apă și săpun consecvent și să se vaccineze antigripal. Dacă pacientul observă că glicemia a crescut și nu poate remedia acest fapt acasă, este îndemnat să sune de urgență la 112 să solicite o ambulanță”, mai spune medicul ieșean.

Ieșeni cu diabet, ajunși beți la spital după ce au chefuit toată noaptea. Medicii s-au îngrozit când au văzut ce glicemie aveau

La Clinica de Diabet de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic, în medie, 2-3 pacienți care reprezintă o urgență medicală. Medicii spun că unii pacienți diabetici ajung la spital în stare de ebrietate, cu glicemia extrem de crescută, sărind, practic, peste sfatul specialiștilor. Aceștia necesită internare de urgență.

„Mai avem în spital și pacienți vârstnici, care și-au administrat o doză prea mare de insulină și au ajuns la medic cu hipoglicemie. În general, acești pacienți uită că și-au administrat insulina și, de frică, își mai administrează una, motiv pentru care glicemia le crește foarte tare. La Clinica de Diabet mai ajung pacienți care își întrerup tratamentul cu insulină și medicii constată că au cetoacidoză diabetică. Le recomandăm pacienților cu diabet să respecte cu strictețe indicațiile oferite de medici pentru a evita eventualele complicații ale bolii”, încheie dr. Gina Botnariu.

Adauga un comentariu