Local

Un centru de îngrijire și asistență pentru animale va fi înființat în zona metropolitană! Prima etapă a proiectului costă peste 120 de mii de lei

Publicat: 29 mart. 2024
_____ Vizualizări 6 Comentarii
Un centru de îngrijire și asistență pentru animale va fi înființat în zona metropolitană Prima etapă a proiectului costă peste 120 de mii de lei
Un nou padoc va fi construit la Iași, în zona metropolitană

Un centru de îngrijire și asistență pentru animale va fi înființat în zona metropolitană. Proiectul a trecut de votul consilierilor județeni

Plenul Consiliului Județean Iași a votat favorabil proiectul de hotărâre privind aprobarea alocării unei sume de peste 120 de mii de lei pentru realizarea proiectului „Padoc Metropolitan”, etapa I. Această etapă include întocmirea studiului de fezabilitate în perioada aprilie-iulie 2024.

Un centru de îngrijire și asistență pentru animale va fi înființat în zona metropolitană

Aleșii județului au aprobat, recent, alocarea sumei de 122.451 de lei din bugetul județului Iași pentru anul 2024 pentru finanțarea proiectului „Padoc Metropolitan Iași”. Prima etapă are ca obiect realizarea studiului de fezabilitate.

„Proiectul «Padoc Metropolitan Iași: Centru de îngrijire și asistenți pentru toate animalele» răspunde unei nevoi vitale în comunitatea județeana, abordând provocări multiple legate de bunăstarea animalelor și coexistența armonioasă între acestea și populația umană. În mod evident, primul și cel mai important grup țintă sunt animalele fără stăpân, în special câinii, dar și alte animale identificate de Protecția Animalelor sau aduse de cetățeni, care necesită îngrijire, protecție și eventual adopție”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat.

Este important de menționat faptul că serviciile de proiectare și inginerie, studiul de fezabilitate, studiile de teren și documentațiile necesare obținerii avizelor și autorizațiilor vor fi realizate în perioada aprilie-iulie 2024. Locația este situată în comuna Victoria, județul Iași. Terenul are o suprafață de 15.000 de metri pătrați.

Capturarea câinilor fără stăpân, o necesitate în zona metropolitană

Situația gestionării câinilor fără stăpân a fost mereu o problemă în județ, iar un nou adăpost pentru animale este o necesitate. Consilierul județean PMP Marian Uscatu a transmis faptul că proiectul a fost aprobat după mai bine de 2 ani.

„De mai mulți ani, câinii comunitari sunt o problemă care a depășit granițele municipiului Iași, ridicând mari dificultăți în localitățile limitrofe acestuia. La dezbaterea bugetului județului Iași din anul 2022, am propus înființarea unui padoc la nivelul zonei metropolitane. După mai bine de doi ani, consilierii județeni au aprobat realizarea studiului de fezabilitate pentru amenajarea acestui obiectiv”, a transmis Marian Uscatu.

Este important de menționat faptul că, prin implementarea proiectului și a unor strategii eficiente de capturare, îngrijire, sterilizare și adopție, centrul va aborda una dintre cele mai presante probleme de interes public, contribuind la îmbunătățirea sănătății publice și a siguranței cetățenilor, reducând incidentele de agresiune și riscul de transmitere a bolilor.

„Adăugând la serviciile de bază, centrul va colabora strâns cu Consiliul Județean Iași și Protecția Animalelor Iași pentru a oferi asistență și îngrijire pentru o gama largă de animale în nevoie, de la animale de companie abandonate pana la animale sălbatice rănite, subliniind o abordare inclusivă a protecției animalelor”, se mai arată în documentele proiectului de hotărâre aprobat.

Un centru de îngrijire și asistență pentru toate animalele va fi înființat în zona metropolitană. Prima etapă, ce include realizarea studiului de fezabilitate, va costa peste 120 de mii de lei. Ulterior, va fi realizat proiectul tehnic.

Comentarii
  • A fost aprobat si un centru de asistenta si ingrijire pentru batrani? Sau ei nu au nevoie? Prioritare sunt animalele? Atunci sa fie votati de animale.

  • Solutia nu este padocul. Stoparea inmultirii cainilor este sterilizarea. Ar fi mai ieftin sa sterilizati toti metisii care au stapan si cei fara stapan. Puneti autoritatile la treaba, sa faca un recensamant al cainilor, sa bata la fiecare poarta si unde e cazul sa sterilizeze . Verificati zonele cu case si depistati cainii nesterilizati. O sterilizare costa 250 lei, dar intretinerea unui caine in padoc costa mult mai mult( pe hartie) ca de fapt sunt adaposturi unde banii nici nu ajung….

  • 250 lei sterilizarea poate la un pui de pisica …din pacate preturile la sterilizari au crescut nesimtit de mult, asa cum au crescut si cele pentru vaccinuri…. de ex. pretul de achizitie a unui vaccin anual este undeva la 50 lei, iar la cabinetul veterinar achiti 150 lei…Cum sa fie incurajate sterilizarile si vaccinarile anuale in acest mod??

Adauga un comentariu