Un ciclon care a afectat Europa ajunge și la noi în țară: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”

Un ciclon care a afectat Europa ajunge și la noi în țară: „Ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate”

18 mai 2024, 17:40
BZI.ro, în National

Vijelii și ploi puternice anunță meteorologii în următoarea perioadă. Ciclonul care afectează Europa, ajunge și în România. Chiar dacă temperaturile vor fi în creștere, instabilitatea atmosferică va fi ridicată, relatează Antena 3.

„În primul rând, aș vrea să precizez că în această perioadă din an, final de lună mai și început de lună iunie ne așteptăm la un grad ridicat de instabilitate atmosferică. Activitatea ciclonică în zona mărilor și a oceanelor este destul de mare pentru că temperatura apei este destul de ridicată, favorizează evaporarea și în același timp se formează cicloane care determină astfel de manifestări de instabilitate. La noi în țară, începând de mâine seară, vor fi manifestări de instabilitate, dar la cote mult mai reduse față de ceea ce am văzut că se întâmplă pe continentul european”, a explicat meteorologul Oana Păduraru din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Specialistul a spus ce urmează în următoarea perioadă.

„Ne așteptăm la averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar și probabilitate mare pentru căderi de grindină în partea de sud-vest a țării, la început, în special în Oltenia și în zona Banatului. Apoi, treptat și în jumătatea de vest a Munteniei, Crișana, Transilvania și Maramureș, și doar izolat în celelalte zone”.

În ceea ce privește precipitațiile, va ploua abundent, iar „cantitățile de apă, atât în intervale scurte de timp, cât și prin acumulare, mai ales în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni vor depăși 20-25 l/metru pătrat”.

De săptămâna viitoare, vremea se mai îndreaptă, chiar dacă vor mai fi și perioade cu instabilitate atmosferică. Va continua să plouă în special în jumătatea de vest a țării, unde se vor înregistra și căderi de grindină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *