National

Un cunoscut preot are o reacţie dură în contextul restricţiilor impuse de Guvern: Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor

Publicat: 08 oct. 2020
Preotul Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei
Preotul Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei

Preotul Ionuț Ghibanu, Vicar eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei are o reacţie extrem de dură în contextul în care Guvernul a impus noi restricţii, printre ele fiind şi restricţia de a participa la pelerinajul Cuvioasei Parascheva.

Preotul consideră că statul român se foloseşte e pretextul pandemiei pentru a prigoni credincioşii, iar acest lucru se poate observa prin ultimele restricţii impuse.

Preotul Ionuț Ghibanu considera ca pandemia de COVID-19 este doar un pretext

Într-un text publicat de preotul din cadrul Arhiepiscopiei Târgoviște se menţionează faptul că măsurile adoptate de Arafat și de Guvern sunt vădit antireligioase:

Textul semnat de preotul Ionuţ Ghibanu:

Interzicerea organizării și desfășurării de procesiuni religioase în spații deschise, precum și staționarea în apropierea lăcașelor de cult este numai una din noile decizii ale Comitetului pentru situații de urgență din Municipiul București, ce, cu siguranță, se va extinde și la nivelul unor județe. La aceasta se adaugă și declarația domnului Arafat că la slujbele de Crăciun vor putea participa numai credincioșii din aceeași localitate.

După ce două luni, credincioșii nu au avut voie să meargă în biserici și în cimitire, iată că noi măsuri cu vădită tentă antireligioasă sunt adoptate rapid. Ceea ce guvernanții de astăzi de la noi fac este tocmai să limiteze unul dintre drepturile fundamentale ale oricărei societăți civilizate și democratice și anume libertatea religioasă.

Ne-am văzut cu toți credincioșii, în primăvară, în situația de a ni se limita abuziv, inutil și anormal drepturile religioase, sub pretextul total fals al luptei cu noua pandemie. În același timp, accesul în supermarketuri nu a fost sub nicio formă îngrădit, ba mai mult, acolo nu a existat niciodată vreun focar de infecție. De ce ar exista în biserici sau la manifestări religioase unde în mod cert merg mai puțini oameni?

Biserica Ortodoxă a organizat exemplar sărbătorile religioase

Preotul menţionează faptul că Biserica a organizat, până acum, cu succes şi exemplar sărbătorile religioase dar şi slujbele care au fost făcute cu respectarea strictă a normelor sanitare.

” Să nu uităm organizarea exemplară de către Biserică a sărbătorilor religioase și a slujbelor cu respectarea strictă și total riguroasă a normelor sanitare! Vă mai amintiți de sărbătoarea Sf. Ier. Nifon de la Târgoviște de la 11 august anul acesta? Țineți minte ce bine a fost organizată?

O adevărată lecție dată autorităților, iar spre rușinea unora, de frică să nu se întâmple cumva ceva, nu au venit! Și în țară, la toate manifestările religioase, nu a fost nicio problemă, dar autoritățile văd probleme acolo unde nu sunt.

Iată că, din păcate, acești responsabili consideră că manifestarea libertății religioase constituie o problemă pentru lupta cu noul coronavirus, deși la petrecerile și întrunirile lor, unde mai mereu nu au respectat nicio măsură sanitară de ei înșiși impusă, ne-au arătat un dispreț teribil față de orice norme!

Tot astfel de voci spun că vom avea manifestări de pandemie asimptomatică tocmai între sărbătoarea Sf. Cuv. Parascheva și cea a Sf. Cuv. Dumitru din Basarabi și apoi între Crăciun și Sf. Ion, adică își pregătesc terenul să ne interzică sau să limiteze libertatea de manifestare religioasă.

Vă dați seama, se adeveresc cuvintele procurorului general al SUA, domnul William Barr, care a afirmat că unii vor dori să se folosească de acest pretext legat de luptă contra pandemiei pentru limitarea libertății religioase. Asta vedem! Pandemia a devenit pretext pentru prigonirea credincioșilor.

Dar, eu stau și mă întreb, oare aceștia nu își dau seama că vor răspunde pentru aceste decizii? Domnilor, cât vă mai bateți joc de noi credincioșii? Câtă răbdare credeți că putem să mai avem? Chiar nu vă e frică de poporul acesta credincios?

Am văzut reacția Patriarhiei Române, însă trebuie să avem reacții și din partea celorlalte culte religioase din România!

Chiar permitem această încălcare flagrantă a libertății religioase?” menţionează preotul Ionuț Ghibanu.

Adauga un comentariu