Titlurile zilei

Un cuplu din Iași a achiziționat un apartament de lux, de 140.000 de euro, prin programul Noua Casă. Numărul tinerilor care vor locuințe scumpe este în creștere

Publicat: 24 oct. 2020
Specialiștii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri spun că numărul dosarelor depuse în programul Prima Casă se va tripla în această perioadă
Apartamentul de lux în valoare de 140.000 de euro, achiziționat prin programul Noua Casă, pentru care un cuplu din Iași va plăti o rată lunară de 6.600 de lei

Un cuplu din Iași va plăti timp de 30 de ani un credit în valoare de 140.000 de euro, pentru un apartament de lux achiziționat prin programul Noua Casă. Tinerii din Iași au început cursa contracronometru pentru a obține creditele acordate de bănci, iar numărul celor care plătesc avansul de 15 la sută pentru achiziția unor locuințe mai scumpe este în creștere. Potrivit specialiștilor din cadrul Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), au fost aprobate 39 de credite din Iași

Unul dintre beneficiarii programului Noua Casă este un cuplu din Iași care a accesat un credit în valoare de 140.000 de euro. Pentru acest credit, cei doi tineri vor plăti timp de 30 de ani o rată în valoare de 6.600 de lei. Potrivit tânărului care a achiziționat apartamentul de lux într-un complex din Iași, atât el, cât și soția au joburi bine plătite în domeniul privat.

„Noi am fost indeciși dacă să cumpărăm un apartament sau o casă din cauza pandemiei. Am decis să luăm apartamentul, iar dacă va mai ține pandemia și vom face un copil, vom opta pentru o casă. Momentan suntem mulțumiți de această achiziție. Noi avem joburi care ne permit să facem un astfel de credit”, susține Adrian P.

Un cuplu din Iași va plăti timp de 30 de ani o rată lunară de 6.600 de lei pentru un apartament de lux de 140.000 de euro

În funcție de perioada creditată, ieșenii pot achiziționa un apartament de 70.000 de euro, cu avans de 5 la sută, dar plătesc o rată cuprinsă între 1.500 și 1.800 de lunar și trebuie să aibă un salariu minim lunar cuprins între 3.300 și 4.100 de lei. Ieșenii pot depune dosarele la bănci dacă vor să își cumpere un apartament sau o casă cu un credit garantat de stat. La o locuință mai scumpă de 140.000 de euro, maximul prevăzut în program, avansul trebuie să fie 21.000 de euro, tot pentru un credit de 30 de ani, iar venitul minim al cumpărătorului trebuie să fie de cel puțin 6.400 de lei.

În Iași au fost aprobate 11 credite cu avans de 15 la sută pentru achiziția unor apartamente care costă 140.000 de euro fiecare

Majoritatea celor care au depus documentele la bănci au vrut să primească 70.000 de euro, suma minimă acordată în cadrul acestui program, însă numărul celor care plătesc avansul de 15 la sută pentru achiziția unor locuințe mai scumpe este în creștere. Până la data de 15 octombrie 2020, la nivelul județului Iași, au fost încărcate de către bănci, în aplicația programului, 71 de solicitări de garantare, cu o valoare de 18.994.215 lei. Dintre acestea, 39 de credite în valoare de 10.431.201 lei au fost aprobate. Un număr de 60 de credite solicitate, în valoare de 15.154.206 lei sunt cu avans de 5 la sută, iar pentru categoria de credite, pentru care se solicită avans de 15 la sută, au fost aprobate un număr de 11 credite, în valoare de 3.840.010 lei.

Specialiștii Fondului de Garantare a Creditelor susțin că numărul dosarelor depuse în programul Noua Casă se va tripla în următoarea perioadă

Până în prezent au fost încărcate de către bănci, în aplicația programului, un număr de 504 solicitări de garantare, cu o valoare de 122.678.965 lei.

„Este important să precizăm că de la momentul lansării Programului Noua Casă, în 24 august 2020, data publicării în Monitorul Oficial a normelor de aplicare, demararea efectivă a programului a presupus semnarea de acte adiționale la protocoalele-cadru încheiate între FNGCIMM și cei 14 parteneri bancari, elaborarea de proceduri interne, reparametrizarea aplicației programului, a fluxurilor de analiză și aprobare, oferirea de clarificări și informații suplimentare partenerilor bancari. Astfel, a existat o anumită inerție specifică perioadei de recalibrare și adaptare operațională, atât la nivelul FNGCIMM, cât și pentru finanțatori, însă, din această lună, ne așteptăm la un număr crescut de solicitări, partenerii bancari estimând că vor transmite un număr de 1.385 de solicitări de garantare”, susțin reprezentanții Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Agent imobiliar: „Am clienți cu care am semnat deja antecontracte pentru a achiziționa apartamente prin programul Noua Casă”

Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că ieșenii și-au dat seama că obținerea unui credit prin acest program este mai potrivită datorită avansului de numai 5 la sută din valoarea creditului bancar.

„Am clienți cu care am semnat deja antecontracte pentru a achiziționa apartamente prin programul Noua Casă. Unii dintre ei au vrut să ia creditul ipotecar, însă și-au dat seama că nu au bani pentru avansul de 25 la sută, în cazul unui credit ipotecar, și au ales această variantă, a creditului acordat prin programul Noua Casă, unde avansul este mai mic, de 5 la sută, sau 15 la sută. Chiar și când nu se știa când va fi lansat programul, clienții întrebau de acesta”, susține Ana Maria Roșca, specialist în imobiliare.

Ieșenii au cerut informații despre programul Noua Casă și în perioada în care nu era lansat

Reprezentanții băncilor din Iași au observat că tinerii sunt interesați de creditele acordate prin programul Noua Casă, iar aceștia voiau să afle mai multe informații chiar și în perioada în care nu se știa când va fi lansat programul.

„Am avut discuții cu potențiali clienți chiar înainte să fie lansat programul, iar acum s-au decis și vor să obțină creditul prin programul Noua Casă. Există cerere pentru acest program. Dacă din cauza pandemiei nu ne așteptăm la prea multe cereri pentru acest tip de credit, acum pot să susțin contrariul”, susține Irina B., reprezentant al unei bănci din Iași.

Prețurile la apartamentele din Iași sunt cuprinse între 1.000 și 1.200 de euro pe metru pătrat, în funcție de zonă

De asemenea, la data solicitării creditului, solicitantul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp. Prin „locuință nouă” ce poate fi achiziționată prin programul Noua Casă se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii, recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.

Ieșenii au achiziționat apartamente în valoare de peste 2 miliarde de lei, în ultimii 10 ani, prin programul Prima Casă

Plafonul total de garantare alocat cu ocazia lansării programului Noua Casă a fost de aproximativ 1,6 miliarde de lei. Acest plafon alocat pentru derularea noului program a fost constituit din diferența rămasă neutilizată/nealocată din alocarea totală de 2 miliarde lei pentru programul Prima Casă pentru anul 2020, din care circa 400 de milioane de lei au fost consumați până la 6 martie 2020, pentru solicitări de garantare primite în condițiile vechiului program. În ultimii 10 ani au cumpărat apartamente prin programul Prima Casă 14.832 de ieșeni, cu o valoare a finanțărilor de 2.870.690.146 de lei.

Comentarii
 • Da este clar acest program se potriveste de minune cu situația economică actuală și cu cea viitoare trebuie să fii inconștient în aceste condiții să faci un împrumut pe 30 de ani sigur tinerii din ziua de azi ,,proștii inteligenți,, încă mai cred în Moș Crăciun,cat despre specialiștii în imobiliare lăsați o mai moale care specialiști? niște gainarii oportunisti care profită de naivitate copiilor astea debusolați am avut de curând o experiență tare neplăcută cu acești specialiști în imobiliare ,niste trantoricare sforăit prin niste maghernițe și preiau anunțurile proprietarilor de la mica publicitate sau Olx

 • Exact asa am procedat si noi! Am optat pentru un apartament in Moara de Vant, complex Zorilor construit de domnul Gall! Pret 180.000€ Noi lucram la Prefectura si Primaria Iasi iar veniturile de ~ 16.000 lei ne-au permis o rata de 1500€. Avansul a fost de 35%. Suntem multumiti de alegerea facuta. Sper sa reusiti si voi, succes!!!

 • Trezirea. Avans de 15 % este si la ipotecar. . De ce sa iei Prima Casa? Ca sa platesti la stat comision de garantare? Destepti aia doi care si.au luat . Cand nu ai ce face cu banii…

 • Felicitari dragi tineri !
  Aveti un loc minunat al vostru, demn de invidia multora. Sa va bucurati de el si sa fiti mandri de voi.
  Iata ca se poate si in Romanis asa ceva, nu trebuie sa pleci in bejenie diasporeana ca sa ai toate bogatiile asa cum au ei.
  Sa facem un mic calcul.
  Apartamentul a fost 140.000 euro.
  Ati dat avans macar 10%, asta face 14.000 euro. Se poate ca avansul sa fi fost mai mare, revin imediat.
  Deci creditul a fost 140.000 – 14.000 = 126.000 euro.
  Daca avansul a fost mai mare, creditul a fost si mai mic, asta aveam sa spun.
  Eh, de-acum treaba e simpla.
  12 luni / an x 30 de ani face 360 luni.
  6.600 lei x 360 luni face 2.376.000 lei.
  La 5 lei pe 1 euro azi face 2376000 : 5 = 475.200 euro de plata.
  O afacere foarte buna, desi stiu ca ati luat in calcul faptul ca euro nu va mai fi 5 lei, ci poate 6 sau 7 sau 8.
  Tragem linie la momentul semnarii contractului:
  475.200 – 126.000 = 349.200 euro platiti in plus fata de suma imprumutata.
  Dobanda reala este deci ….. nuuu,de ce sa dezvaluim secretele contractului ?
  Mai bine facem asa: 126.000 : 475.200 = 0,265. Adica din toti banii de platit in 30 (!) de ani, de folosit efectiv in imprumutul pentru casa sunt doar 26,5%. Ei, asa mai vii de-acasa.
  Si acum cireasa de pe tort: 100% – 26,5% = 73,5 % . Da. Da. Da.
  73,5 % din banii rambursati, adica 349.200 euro vin la teschereaua bancii. Un venit sigur si fara sa misti un deget.
  Felicitari, dragi tineri, pentru minunata proprietate. Peste 30 de ani valoarea ei va fi dubla, deci deja sunteti milionari in euro. Deci se poate.
  Mergeti, dragi tineri, mergeti si vizionati proprietati, fara teama, cumparati, imprumutati. Gaseste banca bani sa va finanteze.

 • terminati cu prostiile . e mult pana maine si voi bazaiti de sume colosale pe 30 de ani.. cine dracu va crede. ati luat apartament , da maine daca faceti un copil luati casa. sunteti penibiloi. e un articol facut la comanda de disperatii din imobiliare. piata imobiliara a luat o frumusel la vale si se va opri pe la 1000 euro/mp – maxim. asa ca nu va grabiti pana in 2022 pretul apartamentelor va deveni decent.

 • Dea Domnul sa se opreasca piata la 1000 eur/mp.
  Sa aiba si gura noastra ce manca o paine.
  Costul real, total, de constructie per mp, cu finisaje de superlux, e circa 290 eur. Mai nasol e daca faci lift, elevator, ala e scump al dracu, te poate duce in 340 eur / mp.
  Restul pana la 1000 / mp e banul curat.
  Curat Porsche sau Bentley, dar cine sa arunce banii in masini ? Alt teren, alti imprumutati. Merge.

 • Cum sa dai atatia bani pe un apartament
  ? Cati m2 are? Oric8m toti care au comentat si calculat cat uese pe luna sunt agentii sa incurajeze Sclavii!!, Pai 1400 m2 ee foarte mult pentru Iasi. Ce ne ofera Iasi? Aglomeratie si interlopi. Blocuri facute intre blocuri, fara loc de joaca, fara spatiu verde. Dar acuma tinerii IT care cumpăra habar nu au de zonele unde se construieste! Ei se uita la filme porno, dar au bani! Pacat ca nu gandesc cand cumpara.
  Daca ai acces la un magazin, daca is departe de trafic, daca au spatiu verde, daca deschid geamul si nu dau mana cu veciba, daca ai gaz, daca au parcare, daca au vazut cum s a constrit!

 • Scrii prostii!
  Un imobil construit CORECT, NU ARE CUM SA FIE FINANTAT CU MAI PUȚIN DE 350 EURO pentru bloc și nici mai mult de 600 euro pentru casa, asta dacă nu intervii cu lucrări de amploare la stabilizarea solului sau nu îți ridici imobilul deasupra unui râu sau a unei prăpăstii. Materiale calculate corect, de calitate.
  Finisajele te pot duce departe, departe. Dar nu finisajele contează la un imobil. Prostii cumpăra finisaje scumpe. Dar acestea se schimba la câțiva ani, plus că tehnologia avansează foarte rapid. Gresie, faianță, uși, geamuri, centrala termica, instalație electrică, spoturi, parchet, baterii, pe scurt, spoiala.
  Calitatea construcției contează! Intra aici și izolația executata corect, nu cu „plastice”. Deci, despre ce scriem?
  Iar ăștia cu 140 mii euroi, poate au cumpărat un imobil de 250 metri pătrați, altfel nu justifică de ce aruncă cu banii in cămătari!
  Sau „luxul” la care fac referire este „luxul” prin care prostia și domnia se plătește mereu, in valuta forte!

 • In perioada asta tre’ sa fii nebun sa te inhami la datorii 30 de ani in condițiile in care economia atârna de un fir de ața. Mie mi se pare articol fabricat cu poze de pe net pentru viitorii sclavi ai băncilor.

 • La calculat este ok.. Dar din punctul de vedere al riscului nu mai este ok.
  Banca poate rămâne cu apartamentul și multe urări de bine.
  Avem exemple concludente. Se poate și așa. Poate nu vă amintiți perioada 2008, că românii au memoria scurta de tot.

 • Sigur nu au cum sa aibă 6600 de lei rata. E prost documentat articolul. Și ăștia profesioniști ca agenții imobiliari. Maxim 3000 de lei ar trebui sa fie rata, mai ales prin prima casa. E mult e puțin, clar în Romania băncile câștiga enorm în imobiliare. În vest, în aceste tipuri de programe cu garanție de la stat, dobânzile sunt foarte reduse. Per total credit plătești 30-35, la sută.

 • Pozele sunt de pe net. Complet utilat, la ce spatiu prezinta, sare lejer de 350.000. Euro.
  In rest,da, misto calculul, dobanda reala e cu mult peste 250% si asta chiar face toti banii.
  Nu mai comparati cu bancile de afara,ca afara oamenii nu se arunca la monstruozitati de vile sau apartamente cat hangarul. De unde tampenia asta obsesiva sa compari cu ce e afara ? Pai aia care se deseala de munca afara si vin inapoi „civilizati” ce case isi fac ? Ia mergeti la Certeze sa vedeti !
  Si da, la real, 350 euro /mp e cam tot ce poti cheltui la o constructie finita. Restul e taxa de fraieri. Si din astia sunt garla !!!

 • In toate calculele astea mirifice facute pentru calculul ratelor, a pus cineva in discutie si comisionul anul platit la prima casa timp de 30 de ani? Bani platiti total aiurea? Ce garanteaza statul? Ca daca se prabuseste blocul da bancii banii garantati inapoi? Si statul nu trebuie sa isi recupereze suma dupa? Ia faceti un calcul si vedeti daca comisionul ala platit pe 30 de ani nu ar fi foat mai bine sa il platiti ca si avans ca sa aveti sold de credit mai mic .

 • Cine sunt acesti specialisti in imobiliare? Cei care nu stiu sa-ti raspunda la 2-3 intrebari legate de un imobil? Acesti specialisti preiau anunturile de la persoane fizice, de pe olx, si in schimb au pretentia la 3%…fara sa faca nimic.
  La munca ma!!!! Au inceput sa va stranga chilotii? Nu se mai misca mare lucru pe piata imobiliara si ati inceput sa platiti articole la Bzi?
  Apropo…pozele alea…apartament cu 4 living-uri?
  O mizerie de articol!

 • Pe bune ? Adica au imprumutat 140 si dau inapoi 475 ? Ca am verificat calculul si e bun.
  Poate vede si angajatorul lor articolul asta.
  Bravo bancii care a incheiat un asemenea contract.
  Si daca ramane cu apartamentul dupa 8-9 ani, fraierii deja au achitat 140 de mii iar banca il revinde altor fraieri.

 • Păi, Ion(om), doar banca nu pierde, de asta trăiesc ei. Atâta timp cât există ”mușterii” dispuși să plătească oricât pentru un apartament, de ce nu…..
  Cum poți să arunci atâția bani în vremurile astea pe care le trăim?

 • Și ce facem cu banii ?? Stam și ii adunam toată viața la saltea și ajungi la batranete și îți dai seama ca nu poți sa te bucuri de ei dacă ajungi pana acolo . Dacă ai posibilitatea sa faci un lucru trebuie să-l faci atunci când poți și e momentul. Oricum de cine e scris articolul e scris la mișto

 • Calcul la ING: avans 20.000 euro, credit 120.000 cu ratat de 3300 ron – pe 30 de ani.

  Articolul spune de rata de 6600 – de fapt, e o facatura a unor dezvoltatori imobiliari.

  Voi nu vedeti ca spatiile de birouri de la Palas cam sunt goale? Oamenii aia lucreaza de acasa acum. Ar putea lucra de oriunde, inclusiv din afara orasului.

 • Pozele sunt luate de pe Pinterest, calculele facute de agenta imobiliara, rata e undeva la 3000 ron, dar ce mai conteaza. Articol pentru prostit si ultimii gusteri. Totusi cred ca e si o urma de adevar: in Iasi au fost doar 15 tranzactii din septembrie, e nasol, sunt cam disperati ajentii.

 • Problema nu este discutată în toate aspectele sale. Cum nu am timpul necesar am sa scriu, pe scurt:
  se achiziționează cu credit pentru 30 ani deoarece nu ai banii necesari. Dacă ar avea cineva toată suma nu ar face credit.
  Dacă ar încerca să strângă suma respectiva, să cumpere cu „banii jos” ar dura cel puțin 12 ani(să mă corecteze cineva, am făcut un calcul rapid, din cap).
  Cei care nu vor să aștepte atat, se înhamă la un credit pentru 30 ani, in care au imobilul imediat, se folosesc de acesta cei 12 ani in care ar strânge suma pentru a plăti „cu banii jos”, dar mai plătesc în plus încă 18 ani și o sumă de n-spe ori mai mare.
  Ei de fapt plătesc urgenta de a nu aștepta atât până își achiziționează imobilul.
  Ceva de genul „graba strica treaba” sau putem sa o numim taxa de urgență, taxa de confort imediat, taxa pe nerăbdare, taxa de cum vreți voi.
  Aici câștigă cel care împrumută.
  Iar problema băncilor o puneți gresit.
  Băncile împrumută cu banii deponenților. Ele nu au bani. Ele fac bani dând celor care nu știu să își păstreze sau să investească banii altfel o dobândă foarte mică, adică nimic, doar un confort psihic, că nu vin hoții și le fura banii sau ii investesc in ceva nerentabil și pierd și suma de bani investita. Banii deponenților ii multiplica asumandu-si niste riscuri și astfel câștigă bani foarte multi doar bazandu-se pe increderea deponenților.
  Este de fapt o afacere și nimeni nu spune că nu puteți să încercați și voi sa va asumați riscuri mai mari pentru un câștig mai mare. Acest lucru îl fac oamenii de mii de ani, nu de acum.
  Riscul la care fac referire poate fi și cel al celor care fac un credit pentru 30 ani, deoarece ei investesc intr-un viitor nesigur pentru o plăcere actuala. Plăcerea de a avea un confort imediat, înzecită de riscul de a nu putea plati tot creditul și înmulțită cu suma pe care o plătesc în plus, fata de valoarea reală a investiției.
  Gândiți realist: ce persoana fizica v-ar imprumuta o sumă de bani pentru o durata mare de timp, asumandu-si niste riscuri, fara un câștig?
  Nu sunt de partea băncilor în aceasta disputa. Spun doar că cei care împrumută și cei care critica nu gandesc realist.
  Pe vremea comunismului pentru un împrumut la CEC de 70000 lei pentru 20 ani se returnau 120000 lei, dacă mai țin bine minte. Sa mă corecteze cineva daca greșesc. Și statul socialist-comunist roman te jumulea, cei drept nu ca acum.

 • Poate faci calculele tot in cap si ne spui cum au ajuns asa zisii proprietari sa plateasca o rata lunara de 2 ori mai mare. Una e sa iei bani de la banca alta e sa fii prostul sataului ca astea 2 personaje, si ca idiotul care a platit acest articol servit. Problema de fapt nu exista. Articol scris prost, fara cap ca sa mai atraga si ultimii fraieri sa cumpere locuite la suprapret. Dar nu toti vin de la VS si BT.

 • Bai oameni buni ,lasati ca vine sfarsitul peste noi toti,nu vedeti ce ingaduie Bunul Dumnezeu si ca bine oricum nu va mai fi.Altii nu au de o paine sau nu le ramane aproape mai nik din salarii/pensii….

 • Acei tineri trebuie neaparat sa stea in ditamai luxul.Hai sa fim seriosi😁😁😁😁😁😁Bagativa lumea in cap.Ia ganditiva voi bine la urm intrebare:Daca ai pierde absolut totul(apartament,familie,job…) cu ce ai mai ramane?

 • Acei tineri trebuie neaparat sa stea in ditamai luxul.Hai sa fim seriosi😁😁😁😁😁😁Bagativa lumea in cap.Ia ganditiva voi bine la urm intrebare:Daca ai pierde absolut totul(apartament,familie,job…) cu ce ai mai ramane?

 • De ce va faceti planuri ptr urmatorii 30 de ani…si biblia zice asa „Nu va faceti comori pe pamant” „Si cine are 2 haine sa o imparta cu cine nu are niciuna”

 • De ce va faceti planuri ptr urmatorii 30 de ani…si biblia zice asa „Nu va faceti comori pe pamant” „Si cine are 2 haine sa o imparta cu cine nu are niciuna”…

 • Sant oameni care cumpara cu gandul ca nu o sa stea in chirie nu stiu daca apartamentul peste 5 ani mai valoreaza atat daca pierzi serviciul cu ce platesti

Adauga un comentariu