Prin programul „Noua Casă”, clienții pot achiziționa apartamente scumpe în Iași, cu condiții avantajoase de creditare. Ieșenii au cumpărat prin Programul „Prima Casă” un sfert din apartamentele vândute în perioada 2009-2019. Din cele 4.000 de apartamente din Iași care s-au vândut, în medie, în fiecare an, mai mult de jumătate sunt achiziționate prin credit ipotecar sau prin programul „Prima Casă”. În perioada 2009-2019 au cumpărat apartamente prin programul „Prima Casă” 14.832 de ieșeni. Prin programul „Noua Casă” ieșenii pot accesa un credit în valoare de 70.000 de euro, până la 140.000 de euro. Deși agenții imobiliari anunță scumpiri, constructorii anunță prețuri mai bune, mai mici
Prin programul „Noua Casă” clienții pot achiziționa apartamente scumpe în Iași, cu condiții avantajoase de creditare. Ieșenii au cumpărat prin Programul „Prima Casă” un sfert din apartamentele vândute în perioada 2009-2019. În perioada 2009-2019, media anuală a apartamentelor vândute a fost de 4.000 de locuințe. La o medie anuală de 1.483 de apartamente, achiziționate prin programul „Prima Casă” în perioada analizată, reiese că mai mult de un sfert din ieșeni au fost „ajutați” de acest program pentru a avea o locuință. Cele mai multe vânzări au fost în anii 2017 și 2018, fiind vorba de 8.420 de apartamente vândute, respectiv 5.407. În anul 2017, jumătate dintre ieșenii care au cumpărat apartamente în Iași au plătit cash, iar în anul 2018 doar 1.100 ieșeni au achiziționat apartamentele fără ipotecă.
Ieșenii care vor să achiziționeze o locuință prin programul „Noua Casă” pot obține un credit cuprins între 70.000 și 140.000 de euro
În anul 2020, programul „Prima Casă”, redenumit „Noua Casă”, suferă câteva modificări. În noul program, cei care vor să obțină un credit pot accesa suma de minimum 70.000 de euro, pentru locuințele mai vechi de 5 ani, cu un avans de 5 la sută, și 140.000 de euro, pentru locuințele noi, cu un avans de 15 la sută. Specialiștii din domeniul imobiliar din Iași susțin că sunt multe dosare în așteptare ale ieșenilor care vor să obțină creditele prin noul program. Pentru că sumele acordate au fost modificate, vor apărea modificări și pe piața imobiliară.
Ionuț Roșca, agent imobiliar din Iași: „Când nu se dădea credit prin Prima Casă, se dădea creditul ipotecar”
Ionuț Roșca, agent imobiliar din Iași, susține că ieșenii așteaptă demararea programului.
„Când nu se dădea credit prin Prima Casă, se dădea creditul ipotecar. Cu programul Prima Casă, cele mai multe apartamente cumpărate în Iași sunt în blocuri noi, deși, la nivel național, trendul e invers, s-au cumpărat apartamentele din blocuri vechi. Acum, programul o să îi avantajeze și mai mult pe dezvoltatori pentru că dacă în vechiul program creditul maxim era 60.000 de euro, iar clienții nu puteau cumpăra apartamente mai scumpe pentru că nu puteau obține un credit mai mare, acum, în noul program, s-a mărit plafonul cu 10.000 de euro și vor avea posibilitatea să facă un credit mai mare și să cumpere un apartament mai scump”, susține Ionuț Roșca, agent imobiliar în cadrul Creative Imobiliare.
Dan Chirleșan, economist: „1.500 de lei, suma pe care o plătește cineva lunar ca să aibă confortul casei sale, e o sumă pe care și-o poate permite acum oricine”
Potrivit economistului Dan Chirleșan, în programul „Noua Casă” costurile de acordare a creditelor rămân prietenoase.
„Iar 1.500 de lei, suma pe care o plătește cineva lunar ca să aibă confortul casei sale, e o sumă pe care și-o poate permite acum oricine. Plafonul maxim, cel de 140.000 de euro, este destinat exclusiv doritorilor din orașele dezvoltate. Iașul se califică la credite de 140.000 de euro. Aș spune că nu dezvoltatorul câștigă neapărat, pentru că e o piață liberă și cetățeanul poate alege de pe piață ce are nevoie”, susține conf. univ. dr. Dan Chirleșan, economist în cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor- UAIC.
În ultimii 10 ani au cumpărat apartamente prin programul „Prima Casă” 14.832 de ieșeni, cu o valoare a finanțărilor de 2.870.690.146 de lei
Ieșenii sunt în topul județelor la accesarea fondurilor disponibile în cadrul Programului „Prima Casă”. Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, de la începutul programului „Prima Casă”, din 2009, și până în prezent, s-au acordat un număr de 14.832 de credite aferente unor imobile achiziționate din județul Iași. Valoarea totală a finanțărilor se ridică la 2.870.690 de lei.
„Prima Casă era destinată celor care aveau nevoie de un sprijin pentru pornirea în viață. Din cele 300.000 de dosare la nivel național, proporția celor tineri intrați în program era mică, fiind mai mulți cei din grupa vârstei de mijloc care au intrat în câmpul muncii și își asumă ce au cumpărat”, mai spune economistul Dan Chirleșan.
Ieșenii care nu au o locuință au șanse mai mari să obțină creditul prin programul „Noua Casă”
Potrivit programului, prin locuință în sensul programului „Noua Casă” se înțelege orice imobil cu destinația de locuință, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodărești, facilitățile, dependințele, dotările și utilitățile aferente acesteia, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii. Prin locuință nouă în sensul programului „Noua Casă” se înțelege orice locuință recepționată la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării finanțării garantate.
Prețurile la apartamentele din Iași sunt cuprinse între 1.000 și 1.200 de euro pe metru pătrat, în funcție de zonă
În programul „Noua Casă”, pentru a cumpăra apartamentele din Iași, beneficiarii trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Astfel, la data solicitării creditului, solicitantul declară pe propria răspundere fie că nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția nicio locuință, indiferent de modul și de momentul în care a fost dobândită, fie că deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția cel mult o locuință, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp.