Pentru zilele in care suntem chinuiti de raceala si gripa, mierea cu flori de caprifoi este un remediu natural binevenit. Iata cum se prepara:
1. Se culeg boboci si flori tinere de caprifoi.
2. Se indeasa intr-un borcan cu filet, dar fara a le strivi prea tare.
3. Deasupra se toarna miere de calitate si se pune capacul.
4. Se apasa cu o lingura pana cand iese la suprafata tot aerul. Daca e cazul, se mai completeaza cu miere.
5. Borcanul se lasa o luna la macerat, la temperatura camerei.
6. Dupa perioada de macerare, mierea poate fi separata de flori, insa, daca nu va deranjeaza, florile pot ramane in borcan si pot fi consumate odata cu mierea.
7. Se pastreaza borcanul intr-un loc racoros.
Administrare si efecte terapeutice
Florile de caprifoi sunt foarte bogate in acid salicilic. Infuzia de flori de caprifoi in miere are efecte benefice in raceli, gripe, bronsite, dureri de menopauza, dureri reumatismale, febra, infectii urinare etc.
In cazul durerilor acute in gat, se poate lua cate o lingurita de cate ori este nevoie. In celelalte cazuri ori pentru cure, se ia cate o lingurita dimineata, la pranz si seara, cu o jumatate de ora inainte de masa.