Un fermier român a recurs la un gest extrem și a aruncat toată ceapa verde pe care nu a reușit să o vândă la târg. În ciuda prețului mic cerut pe o legătură acesta nu a avut deloc succes la târgul de legume. Cum socotela de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, omul a aruncat pe câmp o remorcă întreagă de marfă.
Autoritățile ar trebui să se implice mai activ în sprijinirea micilor producători, însă o fac doar la nivel declarativ, mai ales în campaniile electorale. Deși promit facilități fiscale, campanii de promovare a produselor autohtone ori crearea unor platforme digitale unde agricultorii să-și poată lista marfa, prețurile și zonele de livrare, acest lucru nu se întâmplă și mulți fermieri ajung s muncească în zadar.
Un fermier a aruncat toată ceapa verde pe care nu a reușit să o vândă la târg
Un agricultor din județul Teleorman a trăit o mare dezamăgire, pe care a împărtășit-o cu amărăciune pe rețelele de socializare, după ce a participat la cunoscutul târg de legume și fructe din Pucheni – București. Omul a plecat dis-de-dimineață cu mașina încărcată de ceapă verde, sperând că munca lui, începută cu multe săptămâni înainte pe brazdele din sudul țării, va fi răsplătită cu vânzări pe măsură. Dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu realitatea dură din târg.
„Uitați, oameni buni: marfă frumoasă întoarsă de la Pucheni. Nu am putut să o dau nici pe 20 de bani legătura de ceapă. Ia uitați, asta e munca la țăran. Muncim în zadar, cu oameni plătiți, benzină, plătim intrare și ne alegem cu praful de pe tobă. Uitați”, a spus agricultorul, arătând legăturile de ceapă proaspătă care zăceau în portbagaj, neatinse de clienți.
Este o poveste care se repetă tot mai des pentru mulți dintre micii producători români care se luptă cu un sistem dezechilibrat, în care munca brută la câmp nu mai este suficientă pentru a reuși să ajungi la consumator. Supraproducția de primăvară – în special la ceapă verde, ridichi și salată – a făcut ca mulți comercianți să se întoarcă acasă cu marfa întreagă. Piața este saturată, iar oamenii, tot mai puțin obișnuiți să cumpere direct din târguri, preferă supermarketurile sau piețele de cartier din orașe.
Cum au reacționat internauții
Comentariile internauților care au văzut postarea fermierului au scos la iveală realitățile dure din teren. Unii spun că prețurile practicate în târg sunt oricum prea mari pentru vânzare en-gros, iar tarabele sunt luate cu asalt de intermediari care cumpără la preț de nimic și revând în piețele din orașe cu adaosuri uriașe.
„Țăranii nu mai au răbdare să își vândă ei marfa. S-au învățat s-o vândă angro. Ce căuta la Pucheni, unde vin toți samsarii și cumpără de acolo, apoi cumperi de la ei patru-cinci fire de ceapă cu 2-3 lei?”, scrie un comentator.
Alții susțin că producătorii trebuie să se adapteze noilor realități comerciale, să învețe să-și promoveze marfa online, să vândă direct în piețele urbane sau să se asocieze în cooperative care să le faciliteze accesul în marile lanțuri de magazine.
„Trebuie să vă uniți în asociații și să vindeți la marile magazine. Oamenii nu mai merg în piețe”, a fost sfatul unui internaut.
Un comentator propune o soluție practică și directă: „Mergeți cu mașina prin comune și veți vedea că o veți da”.
Oare de ce nu a dus ceapa verde la un azil de bătrâni sau o casă de copii?