Local

Un fost primar din județul Iași, condamnat! În același dosar, soția și fiul au fost achitați de judecătorii ieșeni. Întreg scandalul a izbucnit de la niște contracte

Publicat: 08 oct. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un fost primar din județul Iași condamnat În același dosar soția și fiul au fost achitați de judecătorii ieșeni. Întreg scandalul a izbucnit de la niște contracte
Fostul primar din Popricani, Valeriu Pârlog, a fost condamnat, iar, în același dosar, fiul și soția acestuia au fost achitați de judecătorii ieșeni

Un ex-primar din Iași a fost pedepsit de judecători. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Valeriu Pârlog la 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. În același dosar, fiul acestuia, Paul Valentin Pârlog, și soția fostului primar, Elena Pârlog, au fost achitați de către judecătorii ieșeni

Un fost primar din județul Iași a fost pedepsit de judecători! În același dosar, soția și fiul au fost achitați. Întreg scandalul a izbucnit de la niște contracte. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat ieri pe Valeriu Pârlog la 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

„Instanța dispune ca inculpatul să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 80 de zile, fie în cadrul Primăriei Comunei Popricani, fie în cadrul instituțiilor pe care aceasta le gestionează din punct de vedere administrativ”, au afirmat judecătorii ieșeni.

În același dosar, fiul acestuia, Paul Valentin Pârlog, a fost achitat pentru complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată (3 acte materiale). De asemenea, soția fostului primar, Elena Pârlog, a fost achitată pentru complicitate la conflict de interese. De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Fostul primar Valeriu Pârlog, acuzat în același dosar alături de soție și de fiu

Procesul fostului primar din Popricani, Valeriu Pârlog, și a fiului și soției acestuia a început pe data de 19 iunie 2018. Procurorii ieșeni i-au trimis în judecată pe cei 3 sub acuzațiile amintite. Potrivit anchetatorilor, pe data de 25 ianuarie 2017 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva lui Valeriu Pârlog, pentru conflict de interese. S-a reținut că, în calitate de primar, în perioada 2013-2017, acesta ar fi semnat contracte de arendă cu o societate comercială al cărei administrator ar fi fost fiul său, Paul Pârlog.

În urma anchetei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași au dispus trimiterea în judecată a lui Vasile Pârlog, a soției sale, Elena, precum și a fiului său, Paul Valentin Pârlog. Acuzațiile aduse de anchetatori în cazul celor 3 sunt cele de conflict de interese, complicitate la conflict de interese, folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în forma continuată, și complicitate la folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Scandalul a izbuncit de la câteva contracte de arendă

Din câte se pare, denunțul a fost făcut de niște cetățeni din comuna ieșeană Popricani. Aceștia s-au plâns de faptul că la mijloc ar fi fost vorba despre o afacere cu peste 1.050 de hectare de teren. Astfel, procurorii ieșeni au constatat că, în 4 ani, firma respectivă a arendat în total 196,35 hectare de teren, plătind anual Primăriei doar 200 de lei pe hectar, în condițiile în care subvenția primită de la Uniunea Europeană prin Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) ar fi fost cuprinsă între 150 și 300 de euro pe hectar.

Anchetatorii ieșeni au concluzionat că între primar și firma respectivă ar fi fost încheiate 4 contracte de arendă. Oamenii legii au susținut că, de fapt, suprafețele de teren ar fi fost arendate în mod nelegal, deoarece președintele Comisiei Locale de Fond Funciar Popricani era Valeriu Pârlog. Totuși, judecătorii ieșeni au considerat că Paul Valentin Pârlog și Elena Pârlog sunt nevinovați. Pe de altă parte, fostul primar Valeriu Pârlog a fost condamnat la 1 an și 10 luni de închisoare, cu suspendare, pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Adauga un comentariu