La doar câțiva kilometri de orașul Iași se află una dinte cele mai noi biserici din județ. Preotul-paroh slujește într-o căsuță și într-o grădină de doar câțiva metri pătrați. Pentru acesta, un profesor de la un mare colegiu a făcut un gest emoționant. După fâșia de asfalt de pe strada Bazei, pe un drum șerpuit, pietruit, anume strada Prunelor, se ajunge la parohia „Sfântul Gheorghe Pelerinul”, din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, înființată în anul 2018, datorită cerințelor pastorale. Aici, comunitatea enoriașilor este una medie, de aproximativ 300 de familii. Preot-paroh este Bogdan Florea, care slujește, deocamdată, într-o căsuță și o grădină de câțiva metri pătrați
Imediat după vacarmul și tumultul urban, betoane, sticlă, blocuri și asfalt se ajunge la una dintre cele mai noi biserici din județ! După fâșia de asfalt de pe strada Bazei, pe un drum șerpuit, pietruit, anume strada Prunelor, se ajunge la parohia „Sfântul Gheorghe Pelerinul”, din localitatea Valea Adâncă, comuna Miroslava, înființată în anul 2018, datorită cerințelor pastorale. Aici, comunitatea enoriașilor este una medie, de aproximativ 300 de familii. Preot-paroh este Bogdan Florea, care slujește, deocamdată, într-o căsuță și o grădină de câțiva metri pătrați. Întreaga zonă este în plină expansiune imobiliară și se construiește casă lângă casă. Ieri, 17 august 2021, preotul Florea alături, de câteva zeci de enoriași, majoritatea tineri și copii, au sărbătorit pentru a treia oară hramul.
„Noi, aici, suntem o comunitate mică, dar în plină creștere, dincolo de tumultul și agitația urbană. Ne bucurăm că, iată, sărbătorim pentru a treia oară hramul nostru, biserica fiind închinată Sfântului Gheorghe Pelerinul. Suntem la început, dar, cu credință în Dumnezeu, vrem să construim o biserică care să fie un pilon al comunității de la periferia Iașului. E mai greu cu terenul deoarece, chiar dacă avem banii, încă nu am ajuns la acord cu proprietarul care are pământ lângă noi, dar, în viitor, cu înțelegere și dialog, cred că vom reuși și asta”, a mărturisit preotul-paroh Bogdan Florea.
Parohia „Sfântul Gheorghe Pelerinul” din Valea Adâncă este locul întâlnirii credincioșilor „față în față”
Preotul Florea arată că tânărul lăcaș de cult pe care-l păstorește de aproape 3 ani, după teribila pandemie de COVID-19, este locul întâlnirii enoriașilor „față în față”, Biserica fiind pilonul regăsirii oamenilor într-o lume contemporană agitată și dezechilibrată.
„Da, după această grea pandemie, după atâta izolare, bisericuța noastră este locul unde oamenii sunt față în față, comunică și se regăsesc. Biserica este pilonul esențial al lumii unde ne putem regăsi, construi și crede în Dumnezeu. Spațiul nostru, mic ce-i drept, acum este neîncăpător și trebuie să ne extindem. Și vom face asta, ușor-ușor, cu credință și putere de muncă. Mă bucură că un enoriaș al nostru de bază, profesorul Renato Ridiche, vine cu un frumos cor, format din artiști profesioniști, și ne încântă cu vocile lor frumoase”, a completat preotul-paroh Bogdan Florea.
Un profesor de la un colegiu a făcut un gest emoționant pentru „Sfântul Gheorghe Pelerinul”
Minunat este că Renato Ridiche, profesor de Canto la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, dublu licențiat, respectiv absolvent de Teologie, a luat inițiativa de a aduce un cor, format din artiști profesoniști, care-i încântă pe enoriașii micii comunități.
„Da, eu de 14 ani fac parte din Corul Bisericii «Sfântul Nectarie» din Iași. E o mare plăcere și atracție pentru mine. E un moment de regăsire activitatea din cor și participarea la slujbe și nu doar la acestea, pentru că organizăm și evenimente culturale muzicale la diverse momente. Da, Biserica e un loc al Regăsirii, al Liniștii… Frumos este că inclusiv un elev de-al meu este în cor. Sunt artiști profesioniști, de la Operă sau Filarmonică. Visul meu este ca la biserica din Valea Adâncă să putem forma și un cor din enoriași. Asta ar fi ceva foarte frumos și sensibil”, a reliefat și profesorul Renato Ridiche.
Povestea interesantă și originală a comunității din parohia „Sfântul Gheorghe Pelerinul” și a hramului acesteia într-un material video ce poate fi urmărit pe www.bzi.ro.