Local

Un ieșean a adunat datorii imense numai din taxe și impozite! Personajul misterios este întâmpinat cu bucurie de inspectorii de la Primăria Iași

Publicat: 16 ian. 2021
Sediul Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Locale de la Primăria Iași, aflat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt
Un ieșean a ajuns datornic vândut la Primărie, acesta fiind nevoit să plătească anual 51 de mii de euro la bugetul Iașului

Un ieșean a ajuns să plătească o sumă record către Primărie an de an. Bărbatul este înregistrat drept contribuabilul persoană fizică cu suma cea mai mare ca taxe și impozite la bugetul local. Reprezentanții municipalității nu au vrut însă să ofere mai multe detalii despre persoana care anual contribuie cu o sumă uriașă la bugetul local al orașului

Un bărbat plătește anual o sumă uriașă la casieria Direcției Generale Economice și Finanțe Publice Locale (DGEFPL) Iași. Suma este înregistrată pe persoană fizică, acesta fiind și cel mai mare debitor la bugetul local al municipiului Iași pe anul în curs. Conform celor din Primăria Iași, în evidența fiscală a Direcției Locale de Finanțe, cea mai mare sumă înregistrată pentru un debitor este de 243.850 lei (50.802 euro). În vreme ce alți ieșeni plătesc an de an chiar și 100 de lei la bugetul local drept impozite pe terenuri sau locuințe, persoana respectivă are de achitat o sumă colosală.

Cel mai datornic ieșean la Primărie. Impozite uriașe pe proprietățile deținute

Cei de la Primăria Iași nu au vrut să ofere însă detalii despre cine este cel mai mare contribuabil la bugetul local. Reprezentanții primăriei au invocat secretul fiscal asupra informațiilor respective și nu au vrut să-i dezvăluie identitatea persoanei. Bărbatul este cel mai probabil unul din jucătorii pe piața imobiliară din municipiul Iași, multe dintre locuințele și terenurile sale fiind trecute pe persoană fizică.

„Conform art. 11 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscal, personalul din cadrul organului fiscal este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu”, au transmis cei din Primăria municipiului Iași.

Încasări mai reduse la bugetul local pe anul 2020

Bugetul Iașului a avut însă de suferit pe parcursul anului 2020 din cauza pandemiei COVID-19. Încasările au fost ceva mai scăzute față de cele din anul 2019, conform autorităților locale. De exemplu, impozitul pe clădiri a scăzut cu circa 4 milioane lei în 2020 față de 2019 (38 de milioane de lei față de 42 milioane de lei).

„Încasările de la începutul anului și până la 31 decembrie 2020 sunt în general mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului precedent. Excepție fac veniturile din impozitul pe terenul din extravilan și a veniturilor din concesiuni și închirieri. Încasările au scăzut începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare. Cum activitatea de executare a fost suspendată în perioada 16 martie – 25 decembrie 2020, iar programul de lucru a fost afectat, s-a lucrat exclusiv online. Asta a dus la scăderea încasărilor”, au arătat cei de la Primăria Iași.

Facilități la plata de taxe și impozite în municipiul Iași

Pentru cei care contribuie la bugetul Iașului au fost acordate însă și o serie de facilități. Pe lângă o reducere de 10 la sută a sumelor datorate, dacă ieșenii plătesc până la 31 martie 2020, municipalitatea a luat în calcul și alte facilități fiscale. Decizia a fost luată la începutul acestei săptămâni de șefii municipalității. Un astfel de proiect de hotărâre a intrat în dezbatere publică, urmând a fi supus analizei Consiliului Local al municipiului Iași în perioada următoare.

Adauga un comentariu