Prima pagină » Coronavirus » Un medic de Terapie Intensivă vorbește despre riscurile de infectare cu COVID-19 după redeschiderea restaurantelor
Un medic de Terapie Intensivă vorbește despre riscurile de infectare cu COVID-19 după redeschiderea restaurantelor

Un medic de Terapie Intensivă vorbește despre riscurile de infectare cu COVID-19 după redeschiderea restaurantelor

01 sept. 2020, 14:16,
Cristian ZAVASTIN în Coronavirus

Medicul primar Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență „Floreasca“ Radu Țincu vorbește despre riscurile de infectare cu COVID-19 după redeschiderea restaurantelor.

„În primul rând, sunt două aspecte legate de această redeschidere. Faptul că normele nu sunt încă publicate în contextul în care de astăzi restaurantele se deschid, creează o dezorientare atât în rândul celor care dețin aceste restaurante, cât și în rândul populației. Pe de altă parte, multe dintre aceste măsuri trebuiau să fie pregătite deja de cei care dețin restaurante pentru a putea fi implementate în ziua deschiderii. Probabil va exista o perioadă de câteva zile în care cel puțin va fi o dezorientare la nivelul acestui domeniu“, a declarat Radu Țincu.

Un medic de Terapie Intensivă vorbește despre riscurile de infectare cu COVID-19 după redeschiderea restaurantelor

Medicul atrage atenția că redeschiderea restaurantelor vine într-un context epidemiologic nefavorabil.

„Pe de altă parte, hai să privim un aspect legat de momentul redeschiderii restaurantelor. Se realizează într-un moment în care contextul epidemiologic nu este cel mai favorabil. De aceea trebuie să dăm cu toții dovadă de responsabilitate. Cei care dețin aceste restaurante trebuie să respecte cu rigurozitate regulile sanitare, dar și clienții trebuie să înțeleagă că pe un trend ascendent al îmbolnăvirilor, cel puțin în marile orașe unde sunt focare, redeschiderea restaurantelor reprezintă un element care poate amplifica această transmitere intracomunitară“, menționează medicul de la Spitalul de Urgență „Floreasca“.

Spațiile închise favorizează transmiterea virusului

Radu Țincu susține că este extrem de dificil de efectuat o anchetă epidemioloigcă într-un posibil caz de transmitere a coronavirusului într-un restaurant.

„Pentru industria HoReCa este destul de greu de realizat o anchetă epidemiologică care să scoată în evidență modul în care s-a transmis coronavirusul. Gândiți-vă că în China într-un singur restaurant s-a reușit efectuarea unei astfel de anchete epidemiologice și acolo aerul condiționat a fost cel care a favorizat transmiterea virusului” , apreciază Radu Țincu.

Raed Arafat nu a fost de acord cu redeschiderea

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgnţă, Raed Arafat, a spus în urmă cu câteva zile că în ceea ce privește redeschiderea restaurantelor el nu poate recomanda deschiderea acestora.

„Ce pot să vă spun e că dacă se deschid, ce pot recomanda medicii sunt regulile foarte stricte și în ce condiții se deschid. Dar nu cred că cineva vine să recomande să deschidem restaurantele. Nu poate fi o recomandare. Dacă se dorește deschiderea restaurantelor la un moment dat, putem spune condițiile pentru a reduce riscurile“, a menționat medicul Raed Arafat.

Reguli pentru redeschiderea restaurantelor

Guvernul României a adoptat ieri Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Iată condițiile în care s-au redeschis restaurantele începând de astăzi:

– permiterea reluării activității restaurantelor și cafenelelor aflate în interiorul unor clădiri, cu respectarea normelor de protecție stabilite de specialiști, activitatea putând fii reluată în județele unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori;

– administratorii restaurantelor și cafenelelor, atât a celor de la exterior, cât și a celor de la interior, trebuie să asigure o distanță de minimum 2 metri între mese și să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`