Actualitate

Un medic din Iasi, cu doua salarii la stat, a patit-o rau. Acum, doctorul vrea sa plece in Londra

Publicat: 10 mai 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un medic din Iasi cu doua salarii la stat a patit-o rau. Acum doctorul vrea sa plece in Londra
1
@ Acesta este asistent medical la Serviciul de Ambulanta Iasi si medic rezident la anestezie si terapie intensiva la Institutul Regional de Oncologie si Spitalul de copii Sf. Maria @ Familia s-a revoltat in momentul in care medicul a spus ca este obosit si bolnavul cardiac a fost coborat din ambulanta 
 
Acuzatii grave la adresa unui medic din Iasi, dupa ce a lasat pacientul pe care il insotea la Centrul de Primire Urgente (CPU) de la Tg. Frumos in loc sa-l transporte la un spital din Iasi. Familia pacientului, bolnav de inima, a ramas fara cuvinte, cand a auzit ca doctorul nu il mai duce al spital pentru ca este obosit si sa vina o ambulanta sa il preia pe bolnav de la CPU ca sa-l duca la Iasi. Constantin Apintiliesei este angajat ca asistent medical la Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Iasi din anul 2004.

Vezi si : SOC la Ambulanta Iasi. Lucruri grave ies la iveala. Iesenii trebuie sa afle ce se intampla in unitatea medicala

Acesta este si medic rezident in anul IV, urmand ca la sfarsitul rezidentiatului sa se prezinte la postul de la Spitalul municipal Onesti, din judetul Vaslui. Ca medic rezident isi desfasoara activitatea la Institutul Regional de Oncologie din Iasi, sectia de anestezie si terapie intensiva si mai are un contract de prestari garzi (de doua ori pe luna) la Spitalul Sf. Maria din Iasi, activitate pentru care primeste un salariu de la stat. Familia pacientului abandonat la CPU Tg. Frumos este revoltata de atitudinea medicului si nu considera ca este normal ca medicul sa vina obosit la serviciu.

„Situatia a fost oribila. Am solicitat ambulanta pentru un membru al familiei care are probleme cardiace, iar bolnavul nu a putut ajunge la un spital din Iasi, deoarece dl. doctor Apintiliesei era obosit dupa o zi de rezidentiat in care a participat la mai multe operatii. Asta a fost discutia dintre dumnealui si doctorita de pe ambulanta. Bolnavul a fost lasat in CPU la Tg. Frumos pana s-a eliberat o alta salvare ca sa-l transporte la spital. Este normal asa ceva? Un bolnav de inima sa mai astepte cateva ore din cauza unui asemenea om care mai pretinde ca este si doctor. Se vorbeste in continuu despre „inamicul” principal al personalului medical de la urgente: oboseala. Dar ce ne facem atunci cand aceasta oboseala si urmarile ei, uneori de nereparat, apar din lipsa de respect fata de pacient, din aroganta sau fuga permanenta dupa bani a celor care devin doctori. Nu ar fi o problema ca medicul lucreaza in mai multe locuri, dar atunci cand programele se suprapun sau cand domnul doctor merge la o operatie ca sa salveze un bolnav dupa o tura de noapte solicitanta la Ambulanta, ori merge la salvarea unei persoane bolnave cu ambulanta dupa o zi la ATI, cata incredere putem avea in medicul respectiv pe care il privesti ca pe un salvator, dar el apare deja obosit”, a declarat Mihai Andronache, ruda pacientului. 
 

„Normal ar fi sa renunte la unul dintre posturi”
 
La Serviciul de Ambulanta Iasi, medicul rezindent lucreaza in ture: 12 cu 24 si 24 cu 48. Pana acum, dr. Constantin Apintiliesei nu a mai avut reclamatii din partea bolnavilor sau apartinatorilor.

„La Ambulanta, Constantin Apintiliesei este asistent medical si se deplaseaza la solicitari numai in echipaj cu medic, echipaj de urgenta. Decizia pe care trebuie sa o ia in legatura cu pacientul este a medicului de pe ambulanta. Asistentul medical nu ia astfel de decizii. Daca programul de la Ambulanta nu se suprapune cu cel de la spital, nu cred ca ar fi o problema. Legea ii permite sa aiba doua locuri de munca. Normal ar fi sa se decida si sa renunte la unul dintre posturi. Nu am avut probleme cu asistentul medical Apintiliesei”, a declarat dr. Florin Agapi, manager la SAJ Iasi. 
 

Medic rezident la Institutul de Oncologie si Spitalul de copii
 
Un medic rezident trebuie sa lucreze 7 ore zilnic, la fel ca ceilalti medici din spital, cu exceptia cadrelor didactice care au norma intreaga la Universitatea de Medicina si programul la spital este de 4 ore. Orice medic rezident primeste un salariu de la stat pentru munca pe care o presteaza.

„La noi are un contract de prestari garzi la Clincia ATI. El a dat examen de rezidentiat la spitalul din Onesti, acolo se prezinta dupa terminarea rezidentiatului, dar face stagiile de pregatire la Iasi. El este repartizat la Institutul de Oncologie din Iasi, dar face doua garzi pe luna si la noi. Este rezident in anul IV si face garzi sub indrumarea medicului titular de garda”, a declarat dr. Radu Terinte, managerul Spitalului de copii Sf. Maria din Iasi. 

Vezi si : Perioada de foc pentru Serviciul de Ambulanta Judetean Iasi! Ambulantele au intervenit la aproape 11.000 de cazuri
 

„Medicul ia toate hotararile”
 
Medicul rezident a depus documentele si urmeaza sa plece in scurt timp din tara, sa lucreze intr-un spital din Londra. „Nu imi amintesc exact cazul, dar decizia nu a fost a mea. Toate deciziile le ia medicul din echipaj. Pacientul este lasat la CPU Tg. Frumos, se suna la dispecer in Iasi, sa vina o alta ambulanta sa-l preia si plecam la un alt caz. Daca ar fi fost un caz grav. pacientul era transportat direct la spitalul din Iasi. Se mai practica sa lasam pacientii la CPU si apoi sa fie preluati de alta ambulanta si noi sa mergem la un alt caz, mult mai grav. In ceea ce priveste activitatea medicala ca medic rezident, niciodata nu se suprapun. La IRO fac tot ture. Este adevarat ca nu am renuntat la serviciul de la Ambulanta pentru ca nu pot trai numai din salariul de medic rezident. Am multi colegi rezidenti care fac la fel. Voi renunta la ambele locuri de munca, pentru ca plec sa lucrez ca medic rezident in Londra. La spitalul Sf. Maria luna aceasta nu am niciogarda, iar luna trecuta am avut numai una. Acolo sunt chemat numai daca au nevoie”, a declarat dr. Constantin Apintiliesei. 
Adauga un comentariu