Razboi în Ucraina

Un milion de refugiați au plecat din Ucraina din cauza războiului

Publicat: 03 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un milion de refugiați au plecat din Ucraina din cauza războiului
ONU consideră că numărul refugiaților din Ucraina ar putea ajunge la 4 milioane

Agenția ONU pentru Refugiați spune că 1 milion de persoane au fugit din Ucraina de la invazia Rusiei cu mai puțin de o săptămână în urmă, un exod fără precedent în acest secol. Numărul de la ICNUR se ridică la peste 2% din populația Ucrainei aflată în mișcare în mai puțin de o săptămână. Banca Mondială a numărat populația la 44 de milioane la sfârșitul anului 2020.

Specialiștii spun că este cel mai mare număr de migranți din ultimul secol. Aceștia iau în considerare, la calcul, numărul de migranți raportat la timpul în care au ieșit din țară. Adică, din Ucraina au plecat cei mai mulți migranți în doar câteva zile. Migranții din Siria au plecat din țară pe o perioadă mai lungă de timp. Cifrele de la acea dată indicau faptul că numărul de 1 milion de sirieni care au fugit din calea războiului a fost atins în 3 luni.

Un milion de refugiați au plecat din Ucraina

Pe lângă milionul de refugiați din Ucraina care au plecat, agenția ONU a prezis că până la 4 milioane de oameni ar putea părăsi țara în cele din urmă, dar a avertizat că și această proiecție ar putea fi revizuită în sus.Într-un e-mail, purtătorul de cuvânt al UNHCR Joung-ah Ghedini-Williams a scris:

„Datele noastre indică că am depășit marcajul 1M” începând cu miezul nopții în Europa centrală, pe baza numărărilor colectate de autoritățile naționale.

Pe Twitter, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a scris:

„În doar șapte zile am asistat la exodul a un milion de refugiați din Ucraina către țările vecine”.

Siria, al cărei război civil a izbucnit în 2011, rămâne în prezent țara cu cele mai mari ieșiri de refugiați – cu peste 5,6 milioane de persoane, potrivit cifrelor UNHCR. Dar chiar și cu cea mai rapidă rată de fugă a refugiaților din Siria, la începutul lui 2013, a fost nevoie de cel puțin trei luni pentru că 1 milion de refugiați să părăsească acea țară.

Ce se întâmplă cu convoiul blindat spre Kiev?

Vă aducem aminte faptul că zilele trecute am scris despre un convoi de kilometri întregi cu armament rusesc, însumând aproape toată forța armatei rusești care se îndrepta spre Kiev. Sutele de vehicule blindate rusești care se îndreaptă spre Kiev „rămân în prezent blocate” pe drum, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării SUA, John Kirby.

„Din cele mai bune estimări ale noastre, ei nu au făcut niciun progres apreciabil în ultimele 24 până la 36 de ore”, a spus Kirby la un briefing de la Pentagon miercuri.

El a spus că întârzierea se poate datora forțelor de rezistență din Ucraina. El a adăugat că „provocările de logistică și susținere” și „rezistența ucrainenilor” sunt, de asemenea, factori.

Rapoartele neverificate indică faptul că soldații rămân fără combustibil și alimente. Oficialii din regiunile care au căzut în mâna Rusiei au susținut că trupele jefuiesc supermarketurile pentru provizii și că mesele oferite lor de armată sunt expirate.

Așadar, în condițiile în care până în acest moment sunt peste un milion de refugiați din Ucraina, este de așteptat ca numărul lor să crească, iar pe teritoriul României să-și facă simțită prezența mai multe valuri de migranți.

Adauga un comentariu