Local

Un monument istoric din Iași riscă să se prăbușească. Timp de ani de zile, autoritățile locale l-au ignorat – FOTO

Publicat: 25 sept. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Un monument istoric din Iași riscă să se prăbușească. Timp de ani de zile autoritățile locale l-au ignorat - FOTO
Podul de Piatră riscă să se prăbușească din cauza degradării

Un monument istoric din Iași se degradează pe zi ce trece, chiar sub ochii oamenilor. Autoritățile locale promit cetățenilor în fiecare an că vor găsi soluții, însă în zadar

Este vorba despre Podul de Piatră de pe râul Bahlui. Acesta a fost realizat la începutul secolului al XIX-lea. Construcția a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice, având codul de clasificare IS-II-m-B-03952. Lângă Podul de Piatră se află unul de beton, construit în perioada comunistă.

Monument istoric din Iași, lăsat în paragină

Deși de la nivelul străzii nu se observă foarte multe defecte ale podului, de la cel al râului, lucrurile sunt total diferite. Reporterii BZI s-au deplasat la fața locului pentru a vedea exact ce se întâmplă. Din păcate, bucăți mari de piatră au căzut din pilonii de susținere, iar altele abia se mai țin. Materialul folosit pentru lipirea bucăților de piatră a început să se desprindă. Acest lucru poate fi extrem de periculos. În cazul unui eveniment nefericit, precum un cutremur, există riscul ca întreaga structură să se prăbușească. De asemenea, în zonă sunt foarte multe gunoaie lăsate de oamenii străzii, iar vegetația a crescut incontrolabil.

Podul este un monument al Iașului, fiind mereu menționat în toate prezentările despre oraș, însă, din păcate, imaginea sa nu mai este la fel de grandioasă precum era în trecut. Este și de înțeles, având în vedere vechimea construcției, însă soluții cu siguranță sunt. Fisurile apărute sunt din cauza fenomenului de alterare a materialului de construcție, fiind unul foarte poros și expus degradării. De asemenea, microclimatul din zonă afectează monumentul, mai exact din cauza albiei râului Bahlui.

Ieșenii vor trebui să mai aștepte

Potențialul turistic al zonei este unul mult mai mare. Autoritățile locale ar trebui să investească în amenajarea Bahluiului și reabilitarea podului. Totuși, de mai bine de 20 de ani, aceste lucruri întârzie, niciodată nefiind o prioritate pentru cei care iau hotărârile în municipiul Iași. Construcția este un exemplu al modernității din Iași.

„Există un proiect în acest sens, avem Podul de Piatră în vedere. Este în plan construcția unei parcări împreună cu modernizarea Pieței Alexandru”, a transmis Cezar Baciu, viceprimar al municipiului Iași.

Este păcat că nu reușim să ne folosim de lucruri lăsate din trecut, nu putem să le valorificăm. Astfel, Primăria Iași ar trebui să intervină cât mai repede, până nu se va întâmpla un dezastru, iar daunele vor fi ireparabile, iar ce odată a fost un monument al Iașului va rămâne doar o amintire în gândurile unora dintre noi.

Podul de Piatră este un monument istoric din Iași, de o mare importanță, însă care a fost ignorat timp de zeci de ani de autorități.

Comentarii
Adauga un comentariu