Titlurile zilei

Un nou cartier de blocuri pe 6 hectare, în zona Galata! Proprietarul a fost prins în mijlocul unei anchete penale

Publicat: 13 oct. 2023
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Un nou cartier de blocuri pe 6 hectare în zona Galata Proprietarul a fost prins în mijlocul unei anchete penale
În Galata urmează să fie construit un nou cartier

Pe 6 hectare din zona Galata urmează să fie construite locuințe individuale și colective. Proprietarul stabilit în Elveția are nevoie de avizul de oportunitate de la Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism. Terenul a fost vânat de un grup infracțional care prin intermediul unei procuri false a încercat să-l vândă fără știrea lui Dan Petru Ionescu

Zona Galata din municipiul Iași este în continuare vânată de dezvoltatorii imobiliari. Este și cazul lui Dan Petru Ionescu, stabilit în Elveția, care deține nu mai puțin de 6 hectare în zona menționată. De valorificarea terenului se ocupă fiul proprietarului, Mircea Ionescu. Beneficiarul a inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unui complex de locuințe individuale, locuințe colective cu spații comerciale.

În cursul acestei săptămâni, Ionescu încearcă să obțină avizul de oportunitate, etapă preliminară în vederea obținerii autorizației de construire. Astfel, proiectul a fost inclus pe ordinea de zi a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), formată din arhitecți, constituită la nivelul Primăriei Iași. Deocamdată, rezoluțiile arhitecților nu au fost publicate. La ședința din data de 12.10.2023 au fost incluse 67 de proiecte, un număr record pentru CTATU. Cel mai probabil, discuțiile se vor întinde pe parcursul mai multor ședințe. În zona Galata au fost situații în care blocurile au fost supraetajate fără autorizație de construire.

Terenul din Galata a ajuns în atenția anchetatorilor

Contactat telefonic, Mircea Ionescu nu a putut detalia proiectul.

„Nu am nimic de spus acum. Voi vedea ce se poate realiza. Vom aștepta decizia”, a spus beneficiarul investiției.

În luna iunie 2021, terenul a făcut obiectul unei anchete penale. Un grup infracțional l-a identificat și a încercat să tragă un tun imobiliar. Prin intermediul unei procuri false, mai mulți afaceriști din Iași au fost abordați. Li s-a prezentat un preț convenabil, de nerefuzat, dar fără știrea proprietarului de drept. Afaceriștii s-au prins că ceva nu este în regulă și au cerut ca la semnare să fie prezent și proprietarul, lucru imposibil de realizat. Anchetatorii au intrat pe fir și s-a lăsat cu mai multe arestări.

Grupul infracțional funcționa în felul următor: identifica proprietari de terenuri cu ajutorul rolurilor fiscale, făcându-se, astfel, o bază de date paralelă ce conținea contactele. Proprietarii erau contactați și întrebați despre oportunitatea unei vânzări. Mandatarul urma să încaseze întreaga sumă din eventuala vânzare. De cele mai multe ori, proprietarii erau înșelați. În zona Galata a tranzacționat terenuri și afaceristul Eusebiu Siminiceanu.

Proiectul unui consilier local PNL a prins viteză

Pe ordinea de zi a ședinței a fost inclus și proiectul lui Silviu Apostol, consilier local PNL. În zona Podu de Piatră (strada Pompei nr. 6 – 8A, Fundac Ocolului nr. 1 – 1A), consilierul a inițiat un PUZ pentru construirea unui hotel. În luna septembrie 2023, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru etapa de elaborare a Planului Urbanistic Zonal. Terenul studiat este de aproape 700 de metri pătrați. La nicio lună, proiectul a ajuns în cadrul CTATU. Alți investitori așteaptă chiar și ani.

Comentarii
  • Pe 6 hectare de teren se construiesc 10 blocuri cu cate 4 etaje( p+4). Nu e mai bine ca pe 6 hectare de teren să se construiască doar 1 bloc de 50 de etaje? Iar pe restul pământului rămas liber sa fie puși copaci, mulți copaci! Ar fi o oază de verdeață și oxigen curat in mijlocul orașului! Acum, in acea zonă nu e nimeni, dar in 10 ani…sute de blocuri vor polua zona respectivă !

    Acum, așa se construieste în Iași:
    🌾🏚⛪🏘🏚⛪🏘🏚⛪🌾🛖🏘⛪🏠🏚
    *asă arată 6 hectare de teren cu 10 blocuri p+4.

    Așa ar trebui să se construiască :
    🌴🌳🌲🌲🌴🌳🌲🏢🌿🌳🌴🌳🌲🌲
    *așa arată un bloc cu 50 etaje înconjurat de copaci

    Dacă tot trebuie să plătiți rate la bancă timp de 40 ani, voi unde ați vrea să locuiți și să vă creșteți copii pe termen lung?

  • …pai da ca penalului de Chirica a promovat parada gaylor ca nu-i ajungecat s-o imbogatit ilicit… de pe shmenurile maharilor… continuand sa dea autorizatii ilegale la plesneala fraierimea. Cate locuinte a construit Primaria la abureala… pentru propaganda la vot ad iok…. Parcul din fata Mitropoliei este lasat inparagina si o lucrare din fatza librariei Mitropiliei -nu s-au efectuat lucrari de 4 luni, lasate de izbeliste. Un incompetent de primar cu dosare penale pasuit de sleatca lui cu judici ce tin cu dintii de presul pensiilor speciale corupti si mituiti

  • Si asa traficul e infern, oare chirica merge cu avionul zilnic ? Nu vede traficul din miroslava galata? Cug? Ce nenorociti
    Multumim de poluare

Adauga un comentariu