Local

Un nou caz de gripă, tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași în acest an

Publicat: 09 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un nou caz de gripă tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași în acest an
Un nou caz de gripă, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Un om al străzii, în vârstă de 49 de ani, a fost tratat de gripă la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” din Iași. Acesta a fost cel de-al treilea pacient tratat și internat de la debutul sezonului gripal din 2021. Bărbatul a fost depistat pozitiv cu gripă de tip A

Cel de-al treilea pacient internat și tratat de gripă la Spitalul de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”, Iași, de la debutul sezonului din 2021 și până în prezent, a fost un bărbat în vârstă de 49 de ani, cunoscut ca fiind consumator cronic de alcool. Acesta a ajuns la spital în urmă cu o săptămână, când, în urma unui test rapid de gripă, rezultatul a fost pozitiv. Pacientul a fost identificat cu gripă de tip A.

”Este vorba despre un bărbat în vârstă de 49 de ani, caz social, consumator cronic de etanol, fără antecedente patologice personale documentate. Acesta este nevaccinat anti-SARS-CoV-2. S-a prezentat pe data de 24 februarie 2022 în UPU-”Sf. Spiridon” acuzând dispnee, alterarea stării generale, tuse cu expectorație mucopurulentă, astenie fizică marcată. Se efectuează test PCR SARS-CoV-2 cu rezultat negativ și test rapid de gripă tip A-pozitiv, motiv pentru care este dirijat în clinica noastră”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pacientul cu gripă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost internat cu o stare generală influențată

Pacientul s-a prezentat la spital cu o stare generală proastă, dar stabil hemodinamic. I s-a efectuat un computer tomograf, observându-se o boală pulmonară cronică obstructivă acutizată, și radiografie toracică, unde s-a constatat opacitate de intensitate medie, omogenă, lob inferior drept, opacitate intensă, ușor neomogenă și micronoduli calcificați în ambele arii pulmonare.

”Starea clinică la internare: afebril, conștient, cooperant, posibil sevraj etanolic, pediculoză, edeme la nivelul gambelor, multiple leziuni la nivel cervical, toracic și la membre, stabil hemodinamic, respirator cu necesar de oxigen, abdomen depresibil, mobil cu mișcările respiratorii, nedureros spontan și la palpare. Acesta avea tranzitul intestinal și micțiuni fiziologice, fără semne de iritație meningiană. În ceea ce privește starea paraclinică, acesta a fost testat rapid la gripă, fiind pozitiv la gripă-tip A, leucocitoză cu neutrofilie, limfopenie, trombocitopenie, sindrom biologic inflamator, sindrom de hepatocitoliză și diselectrolitemie”, a adăugat dr. Florin Roșu.

Tratamentul primit de bărbat a fost alcătuit din antivirale și antibiotice

De la începutul sezonului gripal din 2021 și până în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase au mai fost tratați și internați 2 pacienți testați pozitiv la gripă. Pacientul în vârstă de 49 de ani a avut o evoluție clinico-biologică favorabilă și a fost externat cu stare generală bună după ce, pe tot parcursul internării, a urmat un tratament specific.

”Examenul clinic coroborat cu datele paraclinice susțin diagnosticul menționat. Pe parcursul internării a urmat un tratament antiviral, antibiotic, simptomatic, hepatoprotector, perfuzii de reechilibrare hidro-electrolitică și acido-bazică, vitaminoterapie, oxigenoterapie, cu evoluție clinico-biologică favorabilă. Pacientul a fost externat cu stare generală bună, afebril, cu remiterea simptomatologiei respiratorii, fără acuze clinice subiective. Pe parcursul spitalizării a fost îngrijit interdisciplinar, dintr-o echipă formată din medic infecționist, medic dermatolog și medic radiolog. Colaborarea a fost una benefică atât stabilirii diagnosticelor, cât și unei conduite terapeutice adecvate însănătoșirii pacientului”, a încheiat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Pacientul cu gripă tratat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este al treilea caz care a avut nevoie de internare de la debutul sezonului gripal din 2021 și până în prezent.

Adauga un comentariu