Potrivit EMSC, un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter a avut loc astăzi, 7 februarie, în România. Seismul de astăzi vine după ce, ieri dimineață, 6 februarie, alte cinci cutremure de mică intensitatea au avut loc în țara noastră.
Seismul a avut loc la ora 10.51, la adâncimea de 145 km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55 km E de Brașov, 65 km N de Ploiești, 120 km N de București, 127 km S de Bacău, 133 km NE de Pitești, 135 km V de Brăila, 137 km V de Galați, 170 km E de Sibiu, 185 km N de Ruse, 210km SV de Iași.
Cel mai mare cutremur de anul trecut a fost pe 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4. În 2021 cel mai mare seism a fost pe 26 mai, cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.
De asemenea, tot ieri, două cutremure devastatoare și numeroase replici au avut loc în sud-estul Turciei.
Ce trebuie să facem dacă este cutremur noaptea
Cutremurele de mare amploare din Turcia, de 7,8 și 7,5 grade pe scara Richter, și multitudinea de replici dintre cele două, ce au avut loc luni dimineață, 6 februarie, soldate cu mii de morți și răniți, dar și cu pagube materiale însemnate, precum și cutremurele din România, de 4,5 grade, cu patru replici de peste 2 grade, readuc în discuție cum trebuie să ne comportăm atât înainte de cutremur, cât și în timpul sau după cutremur.
„Este foarte importantă pregătirea în prealabil, adică să avem acasă un mic strict necesar, un rucsac pentru situații de urgență, în care să fie alimente, să fie medicamente, plus un plan, în cazul în care va fi un cutremur și se rămâne fără energie electrică sau fără semnal la telefonia mobilă.
Se face un plan împreună cu familia, unde ne întâlnim dacă se întâmplă ceva. Sunt și recomandările imediate, ca în cazul unui cutremur să nu ne panicăm, unii specialiști recomandă să ne adăpostim, așa este și campania la nivelul României, în care se recomandă să se adăpostească chiar și dacă este percepția că este un cutremur mic, cât trece valul de cutremur, după care să se evacueze din clădirea respectivă”, a declarat locotenent colonel Andrei Biriș, purtător de cuvânt ISU Cluj, în exclusivitate pentru DCMedical.
În cazul în care cutremurul se petrece noaptea, Biriș afirmă că este importantă adăpostirea sub grindă sau în apropierea pereților.