Prima pagină » Titlurile zilei » Un nou început de săptămână, aceleași probleme la IRO Iași! Conducerea unității medicale nu a luat nicio măsură pentru aglomerația din ambulatoriu – FOTO

Un nou început de săptămână, aceleași probleme la IRO Iași! Conducerea unității medicale nu a luat nicio măsură pentru aglomerația din ambulatoriu – FOTO

30 ian. 2024, 02:00, 14 ,
Codruța ȘOROAGĂ în Titlurile zilei

Deși a început o nouă săptămână, pacienții ajunși în ambulatoriul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași se confruntă cu aceleași probleme, fiind nevoiți să vină dis-de-dimineață pentru consultații, iar mai apoi să stea cu orele în picioare, în așteptarea momentului în care vor fi văzuți de medici. Asta dovedește că managerul unității medicale nu și-a dat deloc interesul să rezolve în vreun fel problemele pacienților oncologici.

Problemele de la IRO Iași continuă

Joi, 25 ianuarie 2024, reporterii BZI au petrecut două ore în ambulatoriul IRO Iași și au constatat că acesta era extrem de aglomerat, pacienții fiind nevoiți să aștepte ore în șir, în picioare, în fața cabinetelor de consultații. Problemele sesizate au fost prezentate în cadrul articolului „Chin, umilință și suferință pentru sutele de bolnavi care ajung zilnic la IRO Iași! Pacienții așteaptă cu orele pe holurile ambulatoriului: «Trebuie să stau aici, să-mi rup picioare, deși am două operații la coloană»”. Luni, 29 ianuarie 2025, reporterii BZI au revenit în ambulatoriul unității medicale, care era aproape la fel de aglomerat și de această dată, în ciuda măsurilor pe care a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași, că le-a adoptat pentru a crea pacienților condiții mai bune.

În fiecare luni, de regulă, în ambulatoriul unității medicale este extrem de aglomerat. Astfel, scaunele din cele trei săli de așteptare se dovedeau insuficiente pentru numărul mare de pacienți care erau programați pentru consultații sau analize medicale, iar cei mai mulți bolnavi așteptau tot în picioare, în fața cabinetelor de consultații. Mulți dintre ei erau vizibil extenuați, sprijinindu-se de pereți sau lăsându-se pe picioare pentru a putea suporta mai ușor timpul mare de așteptare. De această dată, din când în când, câte un medic mai ieșea din cabinet și întreba de următorul pacient ce era programat. De asemenea, aceștia erau strigați și prin sistemul de comunicare auditiv.

Pacienții oncologici nu au acces la locuri de parcare

O altă problemă cu care se confruntă pacienții ce ajung la IRO Iași este lipsa locurilor de parcare. Astfel, de luni până vineri, bolnavii sau aparținătorii acestora se luptă să găsească un loc de parcare pe străzile din apropierea unității medicale, deoarece în curtea IRO Iași pot parca doar angajații și persoanele cu dizabilități, iar pentru bolnavi rămân foarte puține locuri. Astfel, pacienții de la IRO Iași nu se luptă doar cu boala, ci și cu lipsa locurilor de parcare, fiind obligați să-și urce autoturismele pe trotuare sau să parcheze în locuri nepermise, riscând ca după o zi petrecută în unitatea medicală să se mai aleagă și cu o amendă. Extrem de dificilă este și situația pacienților care necesită chimioterapie.

Aceștia trebuie să meargă la IRO pentru a-și ridica fișele, iar mai apoi, în cazul în care nu au autoturism cu care să se deplaseze, să meargă pe jos până la Centrul de Screening și diagnostic în Boli Oncologice, de pe Sărărie. Este imposibil să stai câteva minute în curtea IRO Iași fără să fii abordat de pacienți care își doresc să afle unde este Centrul de Screening, ce te întreabă cam cât timp le ia să ajungă acolo.

Poate acest drum pare, la prima vedere, ușor de parcurs pentru o persoană sănătoasă, însă cei circa 700 de metri pot fi un adevărat chin pentru niște pacienți oncologici, slăbiți, care abia se pot deplasa. Deoarece bolnavii sunt extrem de încercați de soartă, fiind nevoiți să se lupte cu o maladie care pe mulți îi sperie sau copleșește, conducerea IRO Iași ar trebui să fie mult mai atentă la problemele lor și să ia măsuri concrete pentru a le îmbunătăți situația.

Comentarii
  • Mai bine de jumătate din locuri sunt ocupate de apartinatori, de aceea locurile im salile de așteptare sunt insuficiente! Statul la usa e sport national, caci se sta in zadar, se intra pe baza de programare si fiecare este strigat de mai multe ori! Dar mai e pana invatam sa ne așteptăm randul!
    Ce va mai place sa exagerati

  • Nu exagereaza nimeni,e macel.

  • Nu sunt exagerari, deloc. Sunt pacient si am fost la ultimul control prin noiembrie. Stau pacientii si la care sunt batrani si neputinciosi, stau si cate un apartinator, dar 75% sunt pacienti, stau in picioare, mare parte dintre ei, pentru ca doctorul i-a chemat pe toti, de dimineata de la 7,30 si nu sunt decat, poate, vre-o 12 -14 scaune. Usile la cabinete sunt inchise si habar n-ai daca este sau nu, cineva inauntru. Nai intra cate-o asistenta in cabinet si inchide, bineinteles usa dupa ea, dar prin intredeschiderea usii, apuci sa vezi daca este cineva inauntru. De-asta stau cu totii inghesuiti, nu ca le-o placea sa stea de nebuni, in picioare si inghesuiti ca-n tramvai, nu, vor sa vada daca este cineva in cabine si cine este, doctor, asistent,…? Si mai vor, dupa ce au dat biletul la asistenta din cabinet, sa auda cand crapa duduia usa si-l striga pe necajit, sa nu se inerveze personalul. In noiembrie, cand am fost eu, nici vorba de apelare prin dispozitiv. Acuma, daca s-o fi schimbat ceva, nu stiu.

  • Dezvolta macel! Argumenteaza!

  • Bolnavii de cancer sunt realmente umiliți, batjocoriți și tratați cu indiferență la IRO. Să dea D-zeu sănătate celor care se poartă așa cu săracii bolnavi.

  • Luati la verificat pe beizadeaua de feciorsu, sa vedeti pe ala ce mizerii face cu pamanturile luate cu bani spalati de ma-sa.

  • Le place jegosilor de doctori sa vada plin la ușa lor. Atat pot ei in Moldova. Parca e capatul lumii Moldova. Niste ordinari ce nu pot fi numiti doctori. Lasa pacientii sa astepte pana fac rost de un plic in care sa le puna si ultimii banuti. Jeguri ordinare ce merita sa le dai foc!

  • Eu nu inteleg de ce intr-un spital construit nou, nu ca Spiridonul, nu s-au putut face circuite bune, cum sunt intr-alte spitale noi? Cu boala mea, am fost in spitale din Europa si am vazut ce simplu se face optimizarea. Nu sunt acolo asistenti mai multi, ba, chiar, mai putini, dar nu stau ciotca unul peste altul sa se hlizeasca toata ziu, nu auzi nicio asistenta sa racneasca din capatul culuarului la alta, ca o suna barbat-su la telefon, sau sa rada ca dementa ca i-a fatat pisica doi. Au de spus ceva, se duc si vorbesc una langa alta, cu voce scazuta, sa nu deranjeze pacientii si chiar doctorii. Intri in spital te legitimezi, te depisteaza si verifica la ce ora ai programare si la ce cabinet dupa care, daca e la timp, ti se da sa complectezi o fisa pe care o duci la receptie. Din momentul ala, esti inregistrat la toate cabinetele unde ai nevoie, fara sa umbli cu hartiile in mana. De la receptive ti se spune clar sa te duci la caninetul X.Y, de la etajul Z. La etaj, gasesti alta receptive, care te verifica, te gaseste si-ti arata cabinetul unde trebuie sa ajungi si unde stai pe scaun, ca progranmarile sunt facute functie de numarul de persoane, sa nu astepti acolo cu orele. Si asa mai departe. De ce nu s-a dus managerul spitalului la unul, doua, cateva spitale sa vada?

  • Pentru Pacient, 11.54: si de ce nu spui ca in spitalele din Europa iti trebuie 4, 5 luni ca sa ajungi la un doctor? Si de ce nu spui de ce toti capsunarii, badantele, soferii si alte specimene vin in Romania ca sa se trateze. Si de ce nu spui ca in august acestia sunt numai la cabinete si doctori? Da, de ce nu spui????? Ca nu-si permit costurile serviciilor medicale din Europa???

  • Plătitor de taxe

    Felicitări pt articol! Așa este: bolnavii sunt umiliți și desconsiderați. Cu foarte mici excepții, nu există empatie și omenie printre cadrele medicale, în special cele cu studii medii (asistente, infirmiere). Acest lucru se poate observa și din comentariile unora care-i contrazic pe cei bolnavi care au fost umiliți in acest spital. Cadrelele medicale, înloc să intre in pământ de rușine, continuă să comenteze că nu e așa sau că anumite „specimene” vin să se trateze. Sunt OAMENI bolnavi, jegurilor de asistente care comentați și țipați înloc să vă faceți treaba pentru care sunteți plătite din banii oamenilor muncii!!! Rușine IRO Iași! Luați exemplu de la Cluj, dacă exemplele din alte țări nu vă plac! Rușine că vă bateți joc de oamenii în suferință!!!

  • Articol tendentios.

  • Este real tot ce s a prezentat,2 ani am stat și sprijinit pereții holului de la hematologie….,stăteam de la 9 ,pana la 16….ca de…eram din iasi,când întra soțul,dacă avea timp dna doctor sa I mai spună 2 vorbe ,deci ,maxim 10 minute….Și asa,a plecat soțul meu la București ,pentru raze puva,cu CT făcut și prezentat la iasi ,”verificat”de medicul curant și dat ok pt raze când pe CT….erau metastaze la plămâni.Apoi la București un colonel medic radiolog ,fără sa verifice CT,i a făcut raze pună și în 2 luni ..l a terminat.Daca as avea posibilități materiale i as da în judecata pe toți acești….nu merita cuvântul medici…..Sa le fie rușine și sa aibă parte de suferință celor ce i umilesc…

  • Se exagereaza, nu vorbeste nimeni urat cu pacientii. Ca se sta la coada si ca asistentii si infimierii sunt depasiti de sacinile de serviciu pt ca sunt foarte multi pacienti zilnic, si ca aceste cadre medicale sunt epiuizate , asta e altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`