În perioada septembrie 2019 – ianuarie 2022, Inspectoratul Școlar Județean Iași se implică într-un nou proiect. Este vorba despre „Coaching for staff professional development in education”. Prin acesta se încearcă o abordare inovativă: o extindere către mediul educațional. Sunt parteneri din Letonia, Cheia, Marea Britanie, Cipru și Croația
Inspectoratul Școlar Județean Iași, la un nou proiect Erasmus+. Acesta este intitulat „Coaching for staff professional development in education”. Sunt parteneri din Letonia, Cheia, Marea Britanie, Cipru și Croația.
Se încearcă o abordare inovativă
Prin acest proiect se încearcă o abordare inovativă: o extindere către mediul educațional. „Discuțiile preliminare privind organizarea generală a activităților au făcut obiectul reuniunii inițiale a partenerilor. Acesta a avut loc în Letonia, în perioada 30-31 octombrie 2019. A fost găzduită la Congres Hall din Riga. Întrevederea a debutat cu prezentarea instituțiilor implicate în proiect. Și reperele privind planul de implementare a proiectului au fost abordate. Pe agenda întâlnirii au fost incluse obiective, activități și rezultate principale, responsabilități”, a precizat Gabriela Conea. Acesta este inspector școlar pentru proiecte educaționale. A fost vorba și despre atelierul de lucru „Ce înseamnă coaching în educație?”, despre o imagine de ansamblu și exemple, despre management financiar.
Colecția digitală cu resurse de bune practici în coaching
În sensul vizibilității și al impactului activităților, partenerii au stabilit Metodologia. A fost vizată și structura, respectiv designul produsului intelectual al proiectului. Se face referință la „Colecția digitală cu resurse de bune practici în coaching.
„Pe parcursul celor 29 de luni de implementare a proiectului sunt prevăzute vizite de studiu în țările partenere. Vor fi și ateliere locale urmate de evenimente de multiplicare. În cadrul proiectului, Inspectoratul Școlar Județean Iași va coordona activitatea de diseminare și exploatare a rezultatelor”, a mai completat Conea. Pentru comunitatea ieșeană, proiectul va contribui la o mai bună înțelegere și cunoaștere. Reperul ete utilizarea tehnicilor de coaching pentru a îmbunatăți activitatea profesională a cadrelor didactice. Se urmăresc și rezultatele școlare ale elevilor. „Produsul final – colecția ce va conține tehnici de coaching și exemple de bune practici din țările partenere. De asemenea, va încuraja unitățile de învățământ să pună în practică noi abordări. Asta pentru gestionarea eficientă a schimbărilor, încurajarea colaborării și a înțelegerii reciproce. Totul se axează și pe dezvoltarea capacității de identificare a problemelor, de luare a deciziilor. Și reducerea sindromului de burn-out, de dezvoltare individuală și în echipă, precum și de îmbunătățire a competențelor socio-emoționale”, se arată în descrierea proiectului.