Într-un caz care a stârnit un val de indignare și preocupare în România, ancheta privind furtul unor piese valoroase din patrimoniul național, Coiful de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, se apropie de un punct crucial. Marți dimineață, 15 aprilie, autoritățile olandeze au anunțat arestarea celui de-al cincilea suspect în legătură cu acest jaf de proporții.
Bărbatul, în vârstă de 36 de ani, a fost reținut în orașul Alkmaar, în urma unei acțiuni coordonate de poliția locală. Percheziția efectuată la domiciliul acestuia a dus la confiscarea mai multor dispozitive de stocare a datelor digitale, care urmează să fie analizate pentru a stabili implicarea suspectului în dispariția artefactelor istorice.
Deși nu este persoana surprinsă în imaginile de supraveghere dintr-un magazin de hardware din Assen — imagine devenită virală în urma difuzării de către RTV Drenthe, suspectul arestat se află acum în custodia autorităților și va fi supus unor interogatorii amănunțite.
Speranțe pentru recuperarea tezaurului
Ancheta, desfășurată de autoritățile olandeze în colaborare cu cele române, este încă în plină desfășurare. Procurorii olandezi se arată optimiști cu privire la recuperarea artefactelor, considerând că există suficiente piste promițătoare.
„Accentul nostru rămâne pe localizarea capodoperelor furate”, a transmis Parchetul olandez într-un comunicat oficial.
Diederik Greive, ofițer șef al Parchetului din nordul Țărilor de Jos, a confirmat într-o intervenție la Radio Drenthe că anchetatorii sunt „foarte încrezători” în privința găsirii Coifului de la Coțofenești.
„Avem suficiente informații și lucrăm intens pentru a recupera obiectele. Situația este sub control. Chiar credem că suntem aproape de descoperirea locației unde este ascuns Coiful”, a declarat Greive.
Potrivit acestuia, o echipă specială formată din zeci de experți este mobilizată pentru această operațiune complexă.
Un jaf care a șocat Europa culturală
Furtul a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie, de la Muzeul Drents din orașul Assen, Olanda, unde Coiful de aur de la Coțofenești și brățările dacice, provenite de la situl istoric Sarmizegetusa Regia, se aflau expuse în cadrul unei expoziții internaționale.
Primele arestări au avut loc la doar câteva zile după jaf, în orașul Heerhugowaard, unde doi bărbați și o femeie au fost reținuți. Ulterior, a fost prins și un al patrulea suspect. Femeia, în vârstă de 40 de ani, a fost eliberată temporar săptămâna trecută, dar rămâne sub acuzare.
Cei trei bărbați reținuți, în vârstă de 26, 34 și 36 de ani, sunt în continuare în arest și urmează să se prezinte în fața instanței în data de 9 mai, la prima audiere publică. În acest timp, anchetatorii speră că noi elemente din investigație vor duce la localizarea exactă a comorilor dispărute și, implicit, la recuperarea lor.