Prima pagină » Razboi în Ucraina » Un oficial de la Ministerul rus de Externe avertizează asupra cursei înarmărilor „incontrolabile”
Un oficial de la Ministerul rus de Externe avertizează asupra cursei înarmărilor „incontrolabile”

Un oficial de la Ministerul rus de Externe avertizează asupra cursei înarmărilor „incontrolabile”

21 apr. 2023, 21:40,
în Razboi în Ucraina

Ambasadorul Ministerului de Externe al Rusiei a avertizat despre o cursă „incontrolabilă” a înarmărilor și a subliniat necesitatea ca Rusia să-și dezvolte potențialul tactic de rachete.

„În esență, asistăm la o cursă a înarmărilor cu rachete cu consecințe greu de anticipat. Se investesc zeci de miliarde de dolari în îmbunătățirea tehnologiei rachetelor. Acest proces devine incontrolabil”, a scris Grigori Mașkov în revista Afaceri Internaționale a Ministerului rus de Externe.

„Există o nevoie evidentă ca Rusia să-și dezvolte potențialul tactic de rachete”

Mashkov a mai scris că „există o nevoie evidentă ca Rusia să-și dezvolte potențialul tactic de rachete, să sporească în continuare eficacitatea utilizării sale și să stocheze în avans arme de rachete pentru a răspunde eficient oricăror provocări la adresa securității naționale, inclusiv în Kaliningrad, unde NATO și-a propus să cuprindă teritoriul Rusiei sub tunurile MLRS [sisteme de rachete cu lansare multiplă] americane”.

Exclava rusă Kaliningrad este un teritoriu izolat, dar semnificativ din punct de vedere strategic, pe coasta Baltică.

De când Rusia a invadat Ucraina anul trecut, experții s-au temut că Kaliningrad ar putea deveni un punct de foc în tensiunile dintre Moscova și Europa. Este cel mai vestic teritoriu al Rusiei și singura parte a țării înconjurată de state UE; Lituania se află între ea și Belarus, o națiune aliată a Rusiei, în timp ce Polonia se învecinează cu ea la sud.

Ar putea exista un „vid” în stabilitatea strategică

În articol, Mashkov a mai spus, odată cu expirarea Tratatului de reducere a armelor nucleare Noul START, în 2026, ar putea exista un „vid” în stabilitatea strategică.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în februarie că suspendă participarea țării sale la tratatul cu Statele Unite, punând în pericol ultimul pact rămas care reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume.

Tratatul stabilește limite pentru numărul de arme nucleare intercontinentale desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Ultima prelungire a fost la începutul anului 2021 pentru cinci ani, ceea ce înseamnă că cele două părți ar trebui să înceapă în curând negocierile pentru un alt acord de control al armelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024