International

Un preot și mai mulți credincioși au bătut un soldat ucrainean în biserică – VIDEO

Publicat: 02 apr. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un preot și mai mulți credincioși au bătut un soldat ucrainean în biserică - VIDEO
Un preot și mai mulți credincioși au bătut un soldat ucrainean în biserică

Un preot și mai mulți credincioși din Hmelnîțkîi au bătut, duminică, un soldat într-una dintre bisericile Bisericii Ortodoxe Ucrainene care ține de Patriarhia Moscovei (UOC-MP), relatează Ukrainska Pravda.

„În videoclip îl vedem pe soldatul Artur Ananiev, care, ca voluntar, a mers în prima linie ca parte a Batalionului 19 de puști de la începutul războiului la scară largă. A suferit o comoție cerebrală și o leziune cerebrală”, a spus deputatul Viktor Burlîk, din regiunea Hmelnîțkîi, citat de un site local de știri.

Soldatul „a aruncat cartea Evangheliei de pe masă pe jos”

Potrivit lui Burlîk, soldatul a venit la biserică și a întrebat oamenii „câți oameni trebuie să mai fie uciși pentru ca voi să nu mai mergeți la Patriarhia Moscovei?”.

Poliția a început un dosar împotriva preotului și a soldatului.

Potrivit poliției, soldatul „a aruncat cartea Evangheliei de pe masă pe jos” și „a avut un conflict verbal cu preotul care citea liturghia”.

Martorii oculari le-au spus jurnaliştilor locali că, în opinia lor, soldatul este iniţiatorul conflictului.

Starețul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, plasat în arest la domiciliu,

Reamintim că starețul mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebida, fost plasat sâmbătă în arest la domiciliu.Procurorii au spus că arestul la domiciliu și brățara electronică sunt măsuri de precauție, afirmând că procesul împotriva lui Pavlo va continua.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) spune că a adunat „dovezi rezonabile” cu privire la suspiciunile sale cu privire la acțiunile starețulului mănăstirii ortodoxe Lavra Pecerska din Kiev, mitropolitul Pavlo Lebid, care ar fi incitat la ură religioasă și a sprijinit războiul Rusiei în Ucraina, relatează Kyiv Independent. De asemenea, acesta ar fi chemat la audieri, potrivit The Guardian, care citează BBC.

SBU a declarat că îl suspectează pe mitropolitul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), controlată de ruși, că a încălcat Codul Penal al Ucrainei, în special pentru „incitarea la dușmănie religioasă, justificarea și negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

Informația vine în timp ce controversele cresc cu privire la decizia Mitropolitului și al altor membri ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei (UOC-MP), susținută de Rusia, de a rămâne în vechea mănăstire din Kiev, în ciuda faptului că guvernul ucrainean a făcut apeluri ca aceștia să părăsească clădirea.

La 10 martie, Ministerul Culturii a publicat o declarație potrivit căreia călugării din ramura ucraineană a Bisericii Ortodoxe Ruse trebuie să părăsească Lavra Pecerska („Pecerska” înseamnă „peșteră”) din Kiev, cea mai importantă mănăstire ortodoxă din Ucraina, însă Patriarhia Moscovei a refuzat.

„Noi nu suntem colaboratori”, a declarat Mitropolitul Pavlo Lebid, șeful Lavrei.

Adauga un comentariu