Stiri medicale

Un remediu medieval, antibioticul viitorului?

Publicat: 31 iul. 2020
amestec vin cu usturoi
Un remediu medieval, antibioticul viitorului

Un remediu medieval, antibioticul viitorului? Un remediu natural vechi de 1.000 de ani, obținut din ceapă, usturoi, vin și saruri biliare, a arătat un potențial antibacterian semnificativ, potrivit unui nou studiu.

De câțiva ani, oamenii de știință luptă cu rezistența la antibiotice. Oamenii de știință de la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea din Warwick (Anglia) spun că cercetările antimicrobiene naturale ar putea oferi solutii pentru a umple golul de descoperire a antibioticelor.

Și un remediu din Evul Mediu poate fi candidatul ideal, după cum a raportat Scientific Reports pe 28 iulie. Bacteriile pot trăi în două moduri, sub formă de celule unice sau ca biofilm multicelular. Biofilmul ajută la protejarea bacteriilor de antibiotice, ceea ce le face mult mai dificil de tratat. Unul dintre aceste biofilme care este deosebit de dificil de tratat este cel care infectează ulcerațiile piciorului diabetic.

Un remediu medieval, antibioticul viitorului?

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick Dr. Freya Harrison, Jessica Furner-Pardoe și Dr. Blessing Anonye dezvăluie metode medievale folosind antimicrobiene naturale din ingrediente de zi cu zi care ar putea ajuta la găsirea de noi răspunsuri. Bazându-se pe cercetările anterioare făcute de Universitatea din Nottingham, cercetătorii de la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea din Warwick au reconstruit un remediu medieval vechi de 1.000 de ani. Acest elixir conține săruri de ceapă, usturoi, vin și bilă. Cunoscut sub numele de „Balds eyesalve”, amestecul medieval s-a dovedit că are o activitate antibacteriană promițătoare. De asemenea, echipa a arătat că amestecul a provocat un nivel scăzut de deteriorare a celulelor umane.

Cercetătorii au descoperit că remediul era eficient împotriva unei serii de agenți patogeni, ar putea ajuta la combaterea bacteriilor găsite în ulcerațiile piciorului diabetic. Rănile care trebuie tratate rapid, deoarece pot duce la ulcere și apoi la amputație. Potrivit cercetătorilor, eficacitatea remediului nu poate fi atribuită unui singur ingredient. Combinația dintre diferitele componente face ca preparatul să aibă succes.

Usturoi și vin

„Am arătat că un remediu medieval făcut din ceapă, usturoi, vin și bilă poate ucide o serie de bacterii problematice cultivate atât planctonice cât și biofilm. Pentru că amestecul nu a provocat prea multe daune, deteriorarea celulelor umane în laborator sau la șoareci, am putea dezvolta un tratament antibacterian sigur și eficient din acest remediu”, a comentat dr. Freya Harrison, de la Școala de Științele Vieții de la Universitatea din Warwick, potrivit Sante Magazine.

„Majoritatea antibioticelor pe care le folosim astăzi sunt derivate din compuși naturali, dar activitatea noastră subliniază necesitatea de a explora nu numai compuși unici, ci și amestecuri de produse naturale pentru tratarea infecțiilor cu biofilm. Descoperirea viitoare a antibioticelor din produse naturale ar putea fi îmbunătățită prin studierea combinațiilor de ingrediente, mai degrabă decât a plantelor sau compușilor singulari. În acest prim caz, considerăm că această combinație ar putea sugera noi tratamente pentru rănile infectate, cum ar fi ulcerul diabetic al piciorului”, rezumă dr. Freya Harrisson.

Adauga un comentariu