Local

Un renumit hotel din Iași, obligat să plătească despăgubiri pentru muzica difuzată! Ce sumă trebuie să achite firma care administrează unitatea!

Publicat: 18 dec. 2020
Magistrații din cadrul Tribunalului Județean au obligat o firmă care administrează un hotel din Iași la plata unor drepturi de autor: litigiul a pornit de la faptul că unitatea ar fi difuzat muzică
Sediul Hotelului "Onest", din Iași

Judecătorii din cadrul Tribunalului Județean au admis cererea formulată de CREDIDAM. Magistrații au obligat un renumit hotel din Iași la plata unor despăgubiri. Litigiul a pornit de la faptul că Hotelul „Onest” ar fi difuzat muzică

Un renumit hotel din Iași a fost obligat de magistrați să plătească despăgubiri pentru muzica difuzată! Astfel, recent, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis acțiunea formulată de Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți (CREDIDAM).

„Instanța admite cererea formulată de reclamanta CREDIDAM în contradictoriu cu pârâta SC Gnoseo Company, având ca obiect drept de autor și drepturi conexe. Obligă pârâta la plata sumei de 484,12 lei, reprezentând remunerație datorată artiștilor interpreți sau executanți pentru comunicarea publică a fonogramelor de comerț / fonogramelor publicate în scop comercial / fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual, în perioada 1 decembrie 2015 – 29 februarie 2016 – pentru punctul de lucru situat în Hotel «Onest» și Restaurant «Clasic Onest».

Obligă pârâta la plata sumei 17.380,80 lei, reprezentând triplul remunerației datorate de pârâtă ca urmare a încălcării dispozițiilor legale pentru comunicarea publică a fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual în perioada 1 martie 2016 – 31 decembrie 2018. Obligă pârâta la plata penalităților de întârziere, în cuantum de 7.816,75 lei. Obligă pârâta să încheie autorizații / licențe neexclusive cu CREDIDAM pentru comunicarea publică a fonogramelor publicate în scop comercial / de comerț / fonogramelor sau a reproducerilor acestora și a prestațiilor artistice din domeniul audiovizual în toate spațiile administrate”, au afirmat magistrații ieșeni.

Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată.

Firma Gnoseo Company, dată în judecată la Iași de CREDIDAM

Procesul intentat de CREDIDAM societății Gnoseo Company a început pe 15 iulie 2019. Atunci, reprezentanții CERDIDAM au solicitat obligarea Hotelului și Restaurantului „Onest” la plata drepturilor de autor. Mai exact, reprezentanții Centrului Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți le-au cerut judecătorilor din cadrul Triunalului Iași să oblige firma amintită la plata unei sume totale de 25.680 de lei.

„Aceste sume reprezintă remunerația datorată artiștilor interpreți, pentru comunicarea publică a fonogramelor și a prestațiilor artistice din domeniul audio-vizual în perioadele 1 decembrie 2015 – 29 februarie 2016, 1 martie 2016 – 31 decembrie 2018, precum și penalități de întârziere. Solicităm și obligarea pârâtei să încheie autorizații / licențe neexclusive cu CREDIDAM, pentru comunicarea publică a fonogramelor”, au precizat reclamanții în fața judecătorilor ieșeni.

Ce au spus reprezentanții hotelului din Iași

Reclamanții au menționat că instituția CREDIDAM se ocupă cu colectarea și repartizarea remunerațiilor cuvenite titularilor de drepturi conexe drepturilor de autor. Aceștia au adăugat că firma acționată în judecată are punct de lucru în cadrul Hotelului „Onest”, precum și a Restaurantului „Onest”.
În plus, cei de la CREDIDAM au susțin că, în punctul de lucru, firma are televizoare, prin care au fost transmise fonograme, pentru care trebuie achitate drepturi de autor.
Pe de altă parte, reprezentanții societății ieșene au susținut că nu au și nici nu folosesc spații în care să se realizeze comunicare publică. Mai mult, aceștia au susținut că au licențe neexclusive cu o altă organizație similară, respectiv UPFR.

„Cerem respingerea acțiunii ca fiind nelegală, inadmisibilă și nefondată”, au arătat reprezentanții firmei Gnoseo Company.

Comentarii
  • Atentie !
    Conform hotarii date de Curtea Europeana de Justitie in cazul C-147/19 la data de 18 noiembrie 2020, utilizatorii nu datoreaza remuneratii echitabile (cum sunt cele solicitate in cazul prezentat de catre CREDIDAM) pentru fonogramele incorporate in inregistrari audiovizuale.

Adauga un comentariu