National

Un șofer care a aruncat mucul de țigară pe geam a primit o amendă uriașă: ”Dumneavoastră vorbiți serios?”

Publicat: 27 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un șofer care a aruncat mucul de țigară pe geam a primit o amendă uriașă Dumneavoastră vorbiți serios
Un șofer care a aruncat mucul de țigară pe geam a primit o amendă de 1.305 lei

Un șofer care a aruncat mucul de țigară pe geam a primit o amendă uriașă de la un agent de Poliție. Intâmplarea s-a petrecut acum câteva zile în București, polițista de la Brigada Rutiera amendându-l pe șoferul nesimțit cu 1305 lei.

Dialogul dintre șofer și polițista care l-a sancționat conform legii a fost redat pe pagina de Facebook a MAI, cunoscută pentru „pildele” din trafic.

Un șofer care a aruncat mucul de țigară pe geam a primit o amendă uriașă

Se știe că traficul din Romania este plin de bizoni rutieri, în acest sens nesimțirea fiind interzisa prin lege. Astfel, cei care aruncă hârtii, ambalaje sau mucuri de țigară pe geamurile mășinilor primesc amenzi usturătoare. Iar un șofer din Capitală a simțit pe propria piele ce înseamnă să nu respecți regulile.

O astfel de intamplare s-a petrecut zilele trecute în București, când un șofer din Capitală a fost tras pe dreapta, după ce a aruncat pe geam un muc de țigară. Pentru gestul său, conducătorul auto a fost amendat cu 1305 lei.

Dialogul dintre polițistă și conducătorul auto din Capitală a fost redat pe pagina de Facebook a a Ministerului Afacerilor Interne.

„- Bună seara! Vă rog să-mi prezentați documentele dumneavoastră.

– Bună seara! Sunt parcat de 15 minute pe locul acesta, nu am încălcat nicio regulă de circulație. De ce vreți documentele?

– Pentru că vă lipsește ceva din mașină.

– Mașina e an de fabricație 2019, doamnă polițist. Are toate dotările. Ce să lipsească de pe ea?

– Din mșină lipsește, nu de pe mașină.

– Și care e diferența?

– Diferența este chiștocul de țigară pe care l-ați aruncat pe jos. Normal trebuia să fie în scrumiera din mașină, nu pe asfalt.

– Păi, nu are scrumieră.

– Vedeți, nu are toate dotările. Puteați să includeți și scrumiera dacă știați că fumați în mașină. 1305 lei vă costă.

– Atât e o scrumieră?

– Nu, domnule. Atât este amenda. Conform legii este interzis aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor. Sancțiunea este între 9 și 20 de puncte.

– Dumneavoastră vorbiți serios?

– Uitându-mă la țigara de pe jos, vă spun că vorbesc foarte serios”, este relatarea postată de MAI.

Amenzile pentru aruncatul, pe drumurile publice, din autovehicule a obiectelor, materialelor sau substanțelor se încadrează între 1.305 și 2.900 de lei

Noile prevederi ale Codului Rutier prevăd amenzi uriașe pentru șoferii care transformă strada în coş de gunoi. Conducătorii auto surprinși că aruncă pe geamul mașinii mucuri de țigară sau alte resturi pot fi amendați cu până la 2.900 de lei. Potrivit legislației în vigoare, amenzile se încadrează între 1.305 și 2.900 de lei, respectiv între 9 și 20 de puncte-amendă.

Avantajul șoferilor care-și descarcă mizeriile la întâmplare pe stradă este că fapta lor nu poate fi constatată decât de către polițiștii rutieri.

„Din păcate, aceste fapte pot fi constatate doar de polițiștii rutieri prin propriile simțuri ori prin mijloace certificate și omologate. În aceste condiţii, sunt foarte puţine situaţii în care un poliţist surprinde în flagrant un conducător auto care probabil aruncă un muc de ţigară sau alte deşeuri pe drumurile publice însă, sub o formă sau alta, e vorba de educația șoferilor care mulți dintre ei nici măcar nu cunosc că sunt pasibili de amenzi foarte mari dacă sunt surprinși. Vorbim de cele mai multe ori de intersecții sau de zonele în care ei trebuie să aștepte, cum sunt trecerile la nivel cu o cale ferată care sunt prevăzute cu bariere, unde de multe ori șoferii ori pasagerii aruncă aceste deșeuri pe marginea drumului. Sancţiunile sunt mari, dar nu sunt cunoscute de şoferi”, a declarat liderul Sindicatului EUROPOL, Cosmin Andreica, pentru Digi 24.

Adauga un comentariu