National

Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări

Publicat: 01 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări
Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări

Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări. De la 1 iulie sunt programate noi modificări pentru Codul Rutier pe care conducătorii auto ar fi bine să le cunoască.

Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări

Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări. De la 1 iulie Codul Rutier se schimbă! Se vor aduce modificări importante ce vor afecta persoanele ce intenționează să obțină permisul auto, dar și pe cei ce l-au obținut deja.

De la 1 iulie, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase. Astfel, Codul Rutier 2020 schimbă regulile pentru viitorii candidați ce se înscriu la cursurile unei școli de șoferi. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor.

Evitarea analfabeţilor

Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic. Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.

Reglementările care intră în vigoare de la 1 iulie 2020 îi vizează și pe cei care dețin deja permis de conducere.

În special cei mai în vârstă. Astfel, cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale. Pe de altă parte, este cunoscut faptul că aceștia prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sănătate. Așadar, medicul este cel care urmează să consulte și să hotărască dacă șoferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.

Utilizatorii telefonului mobil

Cod Rutier 2020. Care sunt noile modificări. Începând cu 1 ianuarie 2020 Codul Rutier prevede și modificări și pentru utilizatorii telefonului mobil la volan, aceasta fiind una dintre cauzele care duce la producerea accidentelor rutiere, aceștia vor primi sancțiuni mult mai mari, iar cei care sunt prinși că vorbesc la telefon în timp ce ce conduc, riscă să rămană fară permisul de conducere, pe o perioadă de 30 zile.

Autoritățile au avut în vedere și monitorizarea video a probei practice pentru obținerea permisului auto, pentru a nu mai fi cazuri în care sunt favorizate unele persoane. Și vitezomanii vor avea de suferit cu ajutorul noului Cod Rutier, deoarece acesta are în vedere interzicerea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar și prevede majorarea in funcție de cuantumul vitezei, a duratei de suspendare a permisului de conducere dar și a cuantumului amenzii.

Actul normativ ce vizează modificarea ligislației rutiere, Legea 130/2019, stabilește că reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere se poate solicita în mai multe cazuri, asta însemnănd că, mai mulți șoferi, vor putea beneficia de perioade mai scurte de suspendare a dreptului de a conduce o mașină.

Noi amenzi pentru biciclişti

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea Codului Rutier, care prevede amenzi mai mici pentru bicicliștii care nu respectă regulile de circulație. Sancțiunile nu vor mai fi încadrate în clasa a III-a de amenzi (870 – 1.160 lei), ci în clasa a II-a (580 – 725 lei). Amenzile pentru cei care nu își echipează corespunzător bicicletele rămân neschimbate.

La articolul 100 din Codul Rutier, alineatul 1, după punctul 13 a mai fost introdus încă un punct, 14, cu privire la „nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor, cu excepția cazurilor prevăzute la art. 101 alin. (1) pct. 8.” Potrivit noilor reglementări, bicicliștii care nu respectă regulile de circulație vor fi sancționați cu amendă contravențională cuprinsă între 580 și 725 de lei (clasa a II-a de amenzi). Până acum, aceștia erau amendați cu 870 – 1.160 de lei (clasa a III-a de amenzi).

Adauga un comentariu