Prima pagină » Titlurile zilei » Un specialist în robotică, ce a lucrat într-o fabrică NATO, a renunțat la tot pentru o meserie extrem de rară. A pus totul în practică la Iași – FOTO

Un specialist în robotică, ce a lucrat într-o fabrică NATO, a renunțat la tot pentru o meserie extrem de rară. A pus totul în practică la Iași – FOTO

17 apr. 2024, 02:00, 5 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Gabriel Afteni este din Iași, iar fiind specialist în robotică, a avut mai multe locuri de muncă, însă a renunțat la toate pentru o meserie rară. Bărbatul de 52 de ani a trecut prin tot felul de peripeții, însă și-a găsit chemarea

Gabriel Afteni este din satul Păun, Iași, iar în copilărie mergea cu tatăl său prin sate pentru a repara sobe. După ce a terminat liceul, a avut tot felul de locuri de muncă în domeniul electronicii și roboticii, însă după câțiva ani a revenit acasă. Acum, bărbatul se ocupă de construcția, repararea și recondiționarea sobelor.

O poveste incredibilă

Gabriel Afteni era pasionat de istorie și, după ce a terminat liceul, a dorit neapărat să urmeze o facultate în acest domeniu. Doar că soarta avea rezervat alt drum pentru el și a ajuns să meargă prin mai multe țări până și-a găsit chemarea.

„După ce am terminat Liceul de Electronică în 1989, am plecat în armată, dar am reușit să iau și admiterea la Facultatea de Istorie. Când m-am întors, am început facultatea, însă nu am mai reușit să o termin. Atunci am fost profesor suplinitor la casa de copii de la Budăi, deoarece nu aveau profesor acolo și, cum eram pasionat și știam pe cineva, m-au ales pe mine. În acea perioadă, copiii de acolo primeau ajutoare din mai multe țări, inclusiv din Anglia. La un moment, am primit o chemare de la cineva din Anglia, să mergem în vizită acolo, ne-au făcut toate hârtiile la ambasadă. Cel care ne chemase era un director de la compania British Petroleum”, își amintește Gabriel Afteni.

De la o vizită în Anglia, a ajuns înapoi în România să facă rețelele informatice din spitale. Totuși, nici în acest loc nu și-a găsit menirea și a reușit să treacă granița înspre Spania.

„După ce m-am întors din Anglia, în perioada aia am reușit să mă angajez la o firmă care se ocupa de spitale. Prin specializarea mea, m-am ocupat de rețelele de informații din spitale, ceea ce ține de partea hardware, rețelele fizice propriu-zise. Făcusem și niște cursuri specializate în acest sens, iar ei aveau nevoie de oameni atunci. Am lucrat pentru vreo 7-8 ani aici, însă am decis că trebuie să plec. Am o soră în Spania, în regiunea Cataloniei, am mers la ea prin anii 2000. Acolo, am stat câțiva ani, mi-am găsit de lucru pe unde am putut. Eu învățasem spaniola, doar că în regiunea respectivă vorbeau catalană și am fost nevoit să învăț și eu. Acum, nu mai știu să o vorbesc atât de bine, însă îmi amintesc multe lucruri”, a mai adăugat Gabriel Afteni.

Specialistul în robotică a hotărât să facă o meserie rară în Iași

Spania nu a fost pentru el, Gabriel s-a întors acasă și a început să caute din nou locuri de muncă. Avea doi copii acasă pe care trebuia să-i întrețină. Oportunitatea a venit de la o companie internațională care se ocupă cu industria metalului, cu partea de sudură, mai exact. Totuși, după mai mulți ani, a trebuit să plece din nou din țară, astfel că a ajuns să lucreze în cadrul NATO.

„În Spania, nu a fost pentru mine și a trebuit să mă întorc în țară. Mi-am găsit de lucru la compania Fronius International. Am făcut și niște cursuri la ei, mă ocupam de repararea roboților. În marile fabrici, mare parte din linia de producție era robotizată. Am lucrat și la Fortus, în Iași, mai eram chemat la șantierul naval de la Constanța, peste tot unde era nevoie. Am lucrat până aproape de 2009 aici, însă era obositor, nu mai rezistam să fac atâtea deplasări și mi-am dat demisia. Era perioada aia mai grea în țară, cu criza economică, am decis să plec în Anglia. Acolo, prin cineva am reușit să mă angajez la o fabrică care aparținea de NATO, nu era vorba de armament, totuși nu am voie să spun despre ce era vorba. Chiar dacă nu mai lucrez acolo, nu am voie să vorbesc despre ceea ce făceam acolo”, povestește bărbatul.

Revenit în țară, a mers să repare soba unui prieten, iar atunci a avut o revelație.

„După ce s-a terminat contractul din Anglia, m-am întors acasă, între timp, copiii mei crescuseră deja mari. Totuși, nu puteam sta așa, fără să fac nimic, mă gândeam să revin la electronică, însă nu știam de unde să pornesc. Un prieten m-a întrebat dacă știu pe cineva care se pricepe la reparat sobe, i-am spus că pot să mă uit eu. Când eram copil, tatăl meu mă învățase cum funcționează o sobă și cum trebuie făcută. El era electronist la fosta fabrică Nicolina, dar în timpul liber mai mergeam prin sat să mai reparăm diverse lucruri pe la oameni”, a mai spus ieșeanul.

Ieșeanul a rămas uluit de ce a găsit în casele oamenilor

Gabriel a realizat că în acest domeniu există cerere mare, iar în Iași mai sunt doar câțiva oameni autorizați care se ocupă de sobe. Bărbatul a urmat mai multe cursuri și a dat examene, iar acum este autorizat și membru al Asociației Sobarilor din România (ARCISB).

„Mi-am dat seama că este cerere și este potențial în acest domeniu. Am făcut cursuri de specializare la Reghin și la Brașov, am dat și examene pentru a deveni coșar autorizat. Din 2012, mă ocup de construcția sobelor, reparații, restaurări și curățare coșuri de fum. De asemenea, am noroc că mă pricep și la centrale, pentru mine, partea electrică este foarte simplă față de ce am făcut în trecut. Nici la o sobă nu este atât de simplu, trebuie să știi puțină fizică”, a precizat Gabriel Afteni.

De-a lungul anilor, a găsit tot felul de sobe istorice prin casele oamenilor din Iași. Totuși, deși a văzut zeci de modele, cel mai uimit a fost când într-o casă din Copou a găsit o sobă de teracotă plină de svastici naziste.

„Am găsit, în acești ani, tot felul de sobe vechi de peste 100 de ani. Majoritatea sunt destul de îngrijite, oamenii, înainte, erau atenți, acum, dacă ar fi posibil, cu o sobă să încălzească toată casa. De exemplu, am găsit la o casă în Copou, undeva pe lângă sediul ApaVital, o sobă din teracotă care avea mai multe svastici pe ea. Am vrut să iau și eu o cărămidă acasă, însă nu mi-a permis proprietarul. Mă ocup și de restaurări, săptămâna viitoare trebuie să merg la Castelul de Miclăușeni să verific sobele, să vedem ce putem repara sau dacă trebuie desființate”, a încheiat Gabriel Afteni.

Gabriel Afteni a lucrat mai mulți ani ca specialist în robotică, însă a preferat să aleagă o meserie rară în Iași.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`