Prima pagină » Eveniment-Social » Un student al Facultății de Agricultură și-a schimbat complet viața după ce a venit din Italia! Lorențo Mihai Leonte: „Cea mai mare provocare este inovația” – GALERIE FOTO

Un student al Facultății de Agricultură și-a schimbat complet viața după ce a venit din Italia! Lorențo Mihai Leonte: „Cea mai mare provocare este inovația” – GALERIE FOTO

25 apr. 2023, 02:00,
Andreea Timofte, în Eveniment-Social

Agricultura devine o opțiune pentru tot mai mulţi tineri. Un exemplu este  Lorențo Mihai Leonte, în vârstă de 19 ani, student în cadrul Facultății de Agricultură a USV Iași, învățământ la distanță, anul I

În prezent, tânărul fermier deține împreună cu familia sa o fermă vegetală cu o suprafață de 30 ha și administrează 8.000 mp de solarii, producând diverse legume, precum tomate, castraveți, ardei, fasole păstăi și altele. Afacerea a fost pornită în satul Ghindăoani, județul Neamț.

În anul 2020, familia Leonte a reușit să acceseze două proiecte, prin fonduri europene, pentru modernizarea fermei, unul de 93.000 de euro, prin submăsura 19.2 – Sprijin pentru implementarea acțiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală, iar celălalt de 25.000 de euro, în cadrul submăsurii 6.1 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tanar langa tractor

Lorențo-Mihai Leonte este student USV

Afacerea cu fonduri europene a unui student de la Facultatea de Agricultură

Tanar cu par saten

Agricultura devine o opţiune pentru tot mai mulţi tineri

Povestea lui Lorențo Mihai Leonte a început în urmă cu aproximativ șapte ani, când s-a reîntors din Italia. Acesta a oferit detalii suplimentare reporterilor BZI.

  „Totul a început în anul 2016, atunci când m-am reîntors în țară din Italia, împreună cu familia, cu scopul de a iniția o mică afacere, pornind de la o suprafață de 1.000 mp de solarii și 6 ha de teren arabil. Motivul care ne-a determinat să pornim un business în agricultură s-a născut din dorința de a câștiga proprii bani, prin munca câmpului.

Cea mai mare provocare întâlnită cu care mă confrunt și în momentul actual este inovația, prin descoperirea noutăților la fiecare pas și încercarea de a fi mereu la curent cu tot ce este nou în acest domeniu. În primii ani, toată investiția a fost din fonduri proprii, abia în 2020 am accesat fonduri europene. În ceea ce privește flota de utilaje, deținem două tractoare de 95/80 CP și unul de 95 CP. Am ales studiul în acest domeniu pentru a mă specializa și pentru a aduce un plus valoare fermei”, a precizat Lorențo Mihai Leonte.

Ceapa in pamant

Familia Leonte deține o fermă vegetală

Perspective de viitor: înființarea unei fabrici de ulei și de procesare a fructelor și legumelor

Plante in solar

Familia Leonte a beneficiat de fonduri europene

În ceea ce privește viitorul, Lorențo Mihai Leonte este optimist, având de gând să înființeze o fabrică de ulei și una de procesare a fructelor și legumelor.

„Momentan sunt ocupat cu lucrările în câmp și cu plantatul la solarii. În următorii ani ne dorim să înființăm o mică fabrică de ulei și una de procesare fructe și legume, pentru a aduce plus valoare producției pe care o obținem”, a menționat Lorențo Mihai Leonte, student la Facultatea de Agricultură a USV Iași, învățământ la distanță, anul I.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *