Eveniment-Social

Un suspect, izolat la domiciliu din cauza riscului de infectare cu virusul COVID 19,  nu poate fi audiat 

Publicat: 16 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un suspect izolat la domiciliu din cauza riscului de infectare cu virusul COVID 19  nu poate fi audiat 

Este vorba despre un cetățean român, stabilit de mai multă vreme în Italia. Bărbatul are domiciliul în peninsulă și a fost implicat într-un accident rutier pe teritoriul României, anul trecut, în timp ce era în concediu. Din motive încă necunoscute, șoferul a acroșat doi pietoni care mergeau pe marginea șoselei, unul dintre ei a decedat. În prezent dosarul este în fază de cercetare penală, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pașcani, fiind dispusă realizarea unei expertize tehnice auto. Dispoziția trebuie însă anunțată suspectului în momentul audierii acestuia.

,,În februarie, când a fost admisă cererea noastră de studiere a dosarului și ridicarea de fotocopii, polițistul ne-a informat că șoferul va fi audiat la începutul lunii martie, moment la care acesta ar fi urmat sa se întoarcă în țară. Ulterior, poliția ne-a transmis că audierea nu va mai avea loc în perioada imediat următoare, întrucât șoferul nu poate risca să se supună carantinei de 14 zile și nici polițistul nu se expune la eventuale pericole de răspândire a virusului,” arată avocatul JGV și Asociații, Mihaela Reznic. 

Aceeași situație este și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuți, dar și la Bârlad. 

,,Ni s-a comunicat, prin intermediul poliției, că în perioada următoare nu se fac audieri decât în dosare urgente, iar polițiștii acordă prioritate acțiunilor administrative și nu cercetării penale,” arată avocatul JGV și Asociații, Mihaela Reznic. 

Restricții sunt și în instanțe, nu doar la parchete, din cauza COVID 19. Accesul în cele două palate de justiție din Iași a fost restricționat. Reprezentanții Judecătoriei și ai Curții de Apel Iași au anunțat că, până pe 31 martie, este interzis accesul în instanțe a celor care au călătorit în zonele în care există risc de infectare cu virusul COVID 19 ori care se află în carantină sau izolare. 

Avocații au fost sfătuiți să apeleze la fax sau e-mail pentru a comunica diverse înscrisuri la dosare. Au fost anunțați, în același timp, că se vor amâna, pentru luna aprilie, toate cauzele care nu au caracter urgent. 

În același timp, toți cei care intră în cele două palate de justiție vor completa o declarație pe propria răspundere în care declară că nu vin din zonele de risc sau nu au intrat în contact cu bolnavi de COVID 19. 

Instanța supremă a dat tonul, încă din 3 martie, pentru măsurile de prevenție la nivelul sistemului judiciar din România. Primul filtru a fost organizat chiar la intrarea pentru public, unde jandarmii fac în permanență verificări prin sondaj.

 

Adauga un comentariu