Titlurile zilei

Un tânăr fermier din Iași a ajuns la capătul puterilor după ce a depus un proiect foarte bun! „Chiar suntem disperați! Plec din țară”

Publicat: 13 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Specialiștii i-au spus tânărului că are cel mai bun proiect și garantat va primi fondurile europene. Entuziasmat de aceste vorbe, tânărul fermier a făcut totul pentru ca proiectul său să fie cel mai bun. La un an după depunerea proiectului, ieșeanul a aflat că nu va primi banii promiși. Acesta este dezamăgit de faptul că a fost încurajat să își deschidă o fermă și acum mica lui afacere va falimenta. În situația lui dramatică sunt sute de fermieri din țară

Neculai Cozma este un tânăr fermier din comuna Andrieșeni care a decis să depună un proiect european pentru a obține banii necesari înființării unei ferme zootehnice. Având multe exemple de tineri fermieri care au reușit să obțină fondurile europene, s-a gândit că nu va fi greu să-i primească și el dacă va respecta toți pașii. Fiind încurajat și de specialiștii din cadrul instituției care au verificat ferma și i-au spus înainte să depună proiectul că are șanse mari să ia fondurile europene, fermierul a făcut toate demersurile să primească banii promiși. Chiar dacă proiectul său a avut punctaj maxim, a aflat cu stupoare că nu mai sunt fonduri pentru finanțarea afacerii.

Sute de fermieri din toată țara în această situație

Atât fermierul din Andrieșeni, cât și alți 11 ieșeni și 194 de tineri fermieri din toate comunele din țară, care au depus proiectele la nivel național (în total 206 proiecte neselectate pentru finanțare), au primit aceeași veste tristă în primăvara acestui an. Au proiecte bune, sunt eligibili la finanțare, însă nu mai sunt fonduri pentru ei. Chiar dacă toți au îndeplinit punctajul maxim, 85 de puncte. Potrivit ghidului solicitantului, în cazul proiectelor cu același punctaj, pentru a se face o nouă selecție, se iau în calcul alte două criterii de departajare, precum nivelul de calificare în domeniul agricol sau sectorul prioritar, potrivit căruia potențialul beneficiar primește 30 de puncte dacă are fermă cu bovine sau are fermă vegetală. Dacă și așa există aceleași proiecte, primul venit e primul servit.

„Acestea sunt regulile”, susțin reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași.

Nu mai sunt fonduri

Fermierul din Iași a fost unul dintre potențialii beneficiari supuși acestor reguli. Acesta este deranjat de faptul că a fost încurajat să facă toate demersurile pentru ca proiectul lui să fie acceptat la finanțare. A făcut un împrumut la bancă în valoare de 20.000 de euro, a amenajat spațiul pentru vacile de lapte, a cumpărat 15 vaci și a depus proiectul pentru a primi banii europeni. Însă a primit vestea că nu mai sunt fonduri.

„În luna aprilie ne-au anunțat că avem proiect eligibil, dar nu putem primi banii. Atunci nici nu am știut ce să fac. Am mai încercat să vorbesc la AFIR, dar nu mi-au zis să aștept că voi primi un răspuns”, spune ieșeanul.

„Nu mai avem bani cu ce să plătim creditul”

Sperând că situația se va schimba, fermierul a așteptat o perioadă să primească vești mai bune, însă acestea nu au mai venit. La jumătate de an de la afișarea listei cu potențialii beneficiari ai fondurilor europene, cu proiecte neselectate, tânărul ia în calcul și varianta emigrării.

„Nu știm ce să facem. Ne gândim să plecăm să muncim în străinătate. Noi trebuie să plătim facturi, să creștem copiii. Nu mai avem bani să le plătim creditul, facturile. Am așteptat atâtea luni să ne dea cineva o veste bună, să ne spună că vom primi banii. Noi, din luna aprilie, când am fost sunați și ni s-a spus că avem proiectul eligibil la finanțare, dar în afara bugetului, nu am mai fost sunați. Pe nimeni nu interesează că am cheltuit bani, că ne-am împrumutat, că am investit tot ce avem în ferma asta. Toți ne-au spus că o să primim banii. Normal că am fost entuziasmați și sigur că am sperat că o să-i primim. Dar nu a fost așa. În loc să atragă tinerii în țară să facă ceva aici, să producă, să vândă aici…”, spune Neculai Cozma.

„Nu producem niciun ban”

Acesta vrea să renunțe la mica afacere și să plece cu familia să lucreze în străinătate.

„Chiar suntem disperați, nu știm ce să mai facem. Nici nu avem unde să ne angajăm aici, pentru că la țară e greu să îți găsești ceva să muncești. Noi am mai lucrat la ferme, aici, și în afară. Am mai întrebat în stânga, în dreapta, dar nu am găsit ceva să muncim și trebuie să avem grijă și de animale. Laptele de la vaci îl vindem unde putem. Dacă am fi primit banii, măream ferma și făceam un contract cu o firmă care să îl colecteze. Cred că vindem totul și plecăm. Ne gândim ca după sărbători să plecăm să muncim iar la ferme, în Danemarca. Nu mai putem aștepta, să nu producem niciun ban”, spune Neculai Cozma.

„Se spun multe, se fac puține”

Reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituția care se ocupă de acordarea acestor fonduri europene, au anunțat că vor deschide noi sesiuni de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Specialiștii din București au făcut niște calcule și au constatat că mai sunt fonduri pentru cei interesați de înființarea afacerilor în mediul rural. Fermierul Neculai Cozma nu este încântat de ceea ce au anunțat specialiștii.

„Știți cum e? Se spun multe, se fac puține. Cum ne ajută pe noi asta? Mai depunem o dată proiectul? Mai plătim consultantul cu încă 1.000 de euro să ne ajute la proiect și să-l depunem încă o dată? Alte teancuri de hârtii, alte drumuri, altă pierdere de timp. De ce nu ne sună și ne spun: haideți să vă dăm banii, aveți prioritate pentru că proiectele sunt eligibile. Nu spune nimeni asta”, povestește fermierul.

Adauga un comentariu