Titlurile zilei

Un tânăr inginer vrea să dea lovitura cu o afacere într-un domeniu în plină dezvoltare! A început cu pași mici, iar acum vinde produsele în toată țara

Publicat: 06 dec. 2019

În ultimii ani, tot mai multe persoane se orientează spre agricultură. Datorită faptului că pot obține ușor fondurile necesare investițiilor, aceștia au dezvoltat afaceri profitabile în comunitățile de unde provin. Zeci de proiecte pentru plantații cu fructe de pădure sau plantații pomicole au fost finanțate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași.

Mare parte din beneficiarii fondurilor europene care au obținut banii nerambursabili și-au încercat norocul în afaceri cu sume mici obținute de la AFIR. Unul dintre aceștia este și Mihai Câmpeanu, tânăr agricultor din Iași. Inginer horticol de meserie, ieșeanul în vârstă de 32 de ani a investit într-o plantație cu zmeură. A cheltuit 25.000 de euro, bani obținuți prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Chiar dacă la începutul afacerii nu a avut clienți, cererea pentru zmeură a crescut începând cu anul tercut.

„Inițial am fost puțin dezamăgit, pentru că nu prea am avut cui să vând producția. Și am avut multă zmeură pe care am mai dat-o gratis familiei, prietenilor. Anul trecut am observat că a explodat piața de zmeură. Chiar dacă au apărut mai mulți cultivatori. E o cerere continuă pe aceste produse. Eu vindeam tot ce culegeam în aceeași zi. Iar comenzi am avut și din afara județului Iași”, spune agricultorul.

Livadă superproductivă, cu cireși

Acesta are aproape două hectare cu zmeură, plantația fiind situată în comuna Cotnari. Pentru că a văzut că se pot face bani din agricultură, a decis să se extindă cu afacerile în acest domeniu. A apelat la specialiștii din cadrul AFIR și a decis că domeniul pomicol este cel care ar putea să-i aducă bani frumoși. Astfel, a depus proiect pentru a obține banii necesari unei investiții într-o livadă cu cireși. Proiectul a fost aprobat și urmează să primească banii de la AFIR.

„Eu vreau să înființez o plantație cu cireși. Chiar dacă sunt cei de la Comarna, cei mai cunoscuți, eu o să aduc puieți din afară. Aceștia sunt mai productivi. Proiectul e în valoare de 200.000 de euro. Mai pun și eu 50.000 de euro, partea de cofinanțare. Am ales soiuri străine, întrucât sunt productive și pot să ofere o recoltă mai mare, de aproximativ 18 tone/hectar, față de 14-15 tone, cât se obține de la soiurile românești, în prezent”, spune tânărul agricultor.

Acesta va aduce puieții din Olanda și se gândește deja la obținerea altor fonduri europene.

„Aș vrea să fac o mică fabrică de procesare a fructelor. Tot cu fonduri europene. Dar o să văd cum va fi cu plantația”, a spus ieșeanul.

Milioane de euro, investite în livezi

Fiind una dintre submăsurile care au trezit interesul posibililor beneficiari, fondurile disponibile pentru submăsura 4.1a- „Investiții în exploatații pomicole”, din cadrul sesiunilor de depunere a proiectelor, s-au epuizat rapid. Astfel, la nivelul județului Iași sunt deja 3 livezi înființate cu fonduri europene, iar alte 4 sunt în curs de înființare. Beneficiarii fondurilor europene vor avea livezi cu nuci, cireși și aluni. Cu banii primiți vor achiziționa utilaje și echipamente moderne, vor achiziționa puieții și plase antigrindină. O nouă sesiune de depunere a proiectelor ar putea fi deschisă anul viitor, fiind ultima din acest Program Național pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.loading...

Adauga un comentariu