Boli si tratamente

Un tratament experimental distruge celulele canceroase fără a folosi medicamente

Publicat: 02 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Un tratament experimental distruge celulele canceroase fără a folosi medicamente
Un tratament experimental distruge celulele canceroase fără a folosi medicamente

Una dintre cele mai recente metode inițiate de oamenii de știință pentru tratarea cancerului, un tratament experimental, folosește un atac de tip cal troian pentru a determina celulele canceroase să se autodistrugă – toate fără a folosi medicamente.

Cheia tehnicii este utilizarea unei nanoparticule acoperite cu un aminoacid specific numit L-fenilalanină, unul dintre acei acizi pe care se bazează celulele canceroase pentru a crește. L-fenilalanina nu este produsă de organism, ci este absorbită din carne și produse lactate.

În testele efectuate pe șoareci, nanoparticulele – numite Nano-pPAAM sau Nanoscopic Fenylalanine Minoic aminoacid poros – au ucis celulele canceroase în mod specific și eficient, prezentându-se ca un aminoacid prietenos, înainte de a determina celulele să se distrugă singure.

Modul de autodistrugere este declanșat pe măsură ce nanoparticulele pun în producție anumite substanțe chimice cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (ROS), capabile sa ucida celulele canceroase, lăsând intacte celulele vecine și sănătoase.

„Împotriva înțelepciunii convenționale, abordarea noastră a implicat utilizarea nanomaterialului ca medicament în locul de purtător de medicamente”, spune omul de știință Dalton Tay de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore, potrivit sciencealert.com.

„Aici, proprietățile selective pentru cancer și uciderea Nano-pPAAM sunt intrinseci și nu trebuie să fie activate de niciun stimul extern. Aminoacidul L-fenilalanină acționează ca un cal troian – o mantie pentru a masca nanoterapeuticile din interior.”

Un tratament experimental distruge celulele canceroase fără a folosi medicamente

S-a demonstrat că nano-pPAAM distruge aproximativ 80 la sută din celulele cancerului de sân, piele și gastric la șoareci, cam la fel cu medicamentele actuale pentru chimioterapie (dar fără toate efectele secundare, desigur). Deși periculos pentru celulele canceroase, se bazează pe o nanoparticulă de silice clasificată ca fiind sigură pentru oameni de către autoritățile de reglementare din SUA.

Abordarea ar trebui să simplifice producția acestui tip de tratament, deși există o cale de parcurs înainte ca aceste teste de laborator să conducă la tratamente eficiente pentru oameni. Până în prezent s-au efectuat doar teste de laborator pe șoareci, dar primele rezultate sunt promițătoare – unul dintre mai multe moduri în care oamenii de știință încearcă să scape corpul de cancer.

O mulțime de studii recente au analizat modalități prin care nanoparticulele pot viza mai bine celulele canceroase fără a perturba restul corpului prea mult, dar sunt de obicei încărcate cu medicamente, ceea ce nu este cazul aici.

Acest lucru va ajuta în cazurile de cancer recurente care, în cele din urmă, devin rezistente la medicamentele cu care le bombardăm: aici nu există medicamente implicate, deci nu este nimic pentru a deveni rezistent.

„Această abordare nouă ar putea promite mult pentru celulele canceroase care nu au reușit să răspundă la tratamentul convențional, cum ar fi chimioterapia”, spune specialistul în cancer de sân Tan Ern Yu de la spitalul Tan Tock Seng din Singapore, care nu a fost implicat în studiu.

Cercetarea a fost publicată în Small.

Adauga un comentariu